11 metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows

Utilizatorii avansați și experții IT adoră Linia de comandă, dintr-un motiv întemeiat – permite realizarea rapidă și cu ușurință a multor sarcini administrative. Ne-am gândit că este o idee bună să facem o listă cu toate metodele disponibile pentru a deschide acest instrument. Să știi cum să rulezi CMD ca administrator este de asemenea important. De aceea, citește în continuare ca să vezi care este lista noastră cu metode pentru pornirea acestei aplicații:

NOTĂ: Acest tutorial se referă la Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Anumite metode merg în toate cele trei versiuni de Windows, altele doar într-una sau două. Pentru fiecare metodă menționăm versiunea Windows în care merge. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, citește acest tutorial: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu?

1. Deschide Linie de comandă din Meniul Start (în Windows 10 și Windows 7) sau de pe ecranul Start (în Windows 8.1)

În Windows 10, deschide Meniul Start și mergi la folderul de comenzi rapide Sistem Windows. Acolo găsești o comandă rapidă pentru Linie de comandă.

Linie de comandă în Meniul Start din Windows 10

Dacă vrei să rulezi Linie de comandă ca administrator, dă clic dreapta și apasă lung pe comanda sa rapidă, apoi deschide submeniul Mai multe și, în final, apasă pe "Executare ca administrator".

Execută Linie de comandă ca administrator în Meniul Start din Windows 10

Dacă folosești Windows 7, deschide Meniul Start și mergi la Toate programele. Apoi, deschide Accesorii și dă clic pe comanda rapidă Linie de comandă.

Linie de comandă în Meniul Start din Windows 7

Pentru a o rula ca administrator, dă clic dreapta pe comanda rapidă și apoi clic pe opțiunea "Executare ca administrator".

Execută Linie de comandă ca administrator în Meniul Start din Windows 7

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start. Apasă pe Toate aplicațiile și derulează la dreapta, până când ajungi la folderul Sistem Windows. Acolo, apasă pe comanda rapidă Linie de comandă.

Linie de comandă în Windows 8.1

Dacă vrei să rulezi Linie de comandă cu drepturi administrative, dă clic dreapta (sau apasă lung) și apoi apasă pe opțiunea "Rulare ca administrator".

Rulează ca administrator Linie de comandă în Windows 8.1

2. Deschide Linie de comandă folosind căutarea (toate versiunile Windows)

În Windows 10, una dintre cele mai rapide metode de a lansa Linie de comandă este să folosești căutarea.

În câmpul de căutare de pe bara de activități, scrie comandă sau cmd. Apoi, dă clic sau apasă pe rezultatul Linie de comandă.

Caută cmd în Windows 10

Dacă vrei să deschizi Linie de comandă ca administrator, dă clic dreapta (sau apasă și ține apăsat, dacă folosești un ecran tactil) pe rezultatul căutării Linie de comandă. Apoi, alege "Executare ca administrator".

Execută ca administrator Linie de comandă în Windows 10

Căutarea este utilă și în Windows 7. În acest sistem de operare, deschide Meniul Start, scrie comandă sau cmd în câmpul de căutare, după care apasă pe Enter sau dă clic pe scurtătura Linie de comandă.

Caută Linie de comandă în Windows 7

Pentru a rula Linie de comandă ca administrator, dă clic dreapta pe ea și apoi apasă pe opțiunea "Executare ca administrator" din meniul contextual.

Rulează ca administrator Linie de comandă în Windows 7

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start și începe să scrii "linie de comandă" sau cmd. Apoi, după ce încep să apară rezultatele căutării, apasă pe Enter pe tastatură, sau apasă pe scurtătura Linie de comandă.

Caută Linie de comandă în Windows 8.1

Pentru a rula Linie de comandă ca administrator, dă clic dreapta pe scurtătură și apoi apasă pe "Executare ca administrator".

Execută ca administrator Linie de comandă în Windows 8.1

3. Deschide Linie de comandă folosind Cortana (doar în Windows 10)

Dacă folosești Windows 10 într-o limbă acceptată de Cortana și Cortana este activată pe dispozitivul tău, poți să îi ceri să deschidă Linie de comandă pentru tine. În continuare vom folosi engleza pentru exemplul nostru. Spune "Hey Cortana" dacă ai activat-o să-ți răspundă de fiecare dată când i te adresezi sau apasă pe pictograma microfon din câmpul de căutare de pe bara de activități. Apoi, cere-i Cortanei să lanseze Linie de comandă (Open command prompt).

Cere Cortanei să lanseze Linie de comandă

Într-o clipă Cortana înțelege ce vrei și lansează Linie de comandă. Din păcate, nu există o comandă pe care să o poți folosi pentru a-i cere Cortanei să deschidă Linie de comandă ca administrator.

4. Deschide Linie de comandă folosind fereastra Executare (în toate versiunile Windows)

Una dintre cele mai simple metode de a lansa Linie de comandă, în orice versiune modernă de Windows, este să folosești fereastra Executare. O metodă rapidă de a deschide această fereastră este să apeși pe tastele Win + R pe tastatura ta. Apoi, scrie cmd și apasă pe Enter ori dă clic pe OK.

Deschide Linie de comandă folosind fereastra Executare

5. Creează o scurtătură pentru Linie de comandă pe desktop-ul tău (în toate versiunile Windows)

Dacă preferi să folosești propriile tale comenzi rapide, atunci nu ezita să creezi una pentru Linie de comandă. Acest ghid îți va arăta cum să faci acest lucru: Creează scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web, în Windows. Când creezi comanda rapidă, asigură-te că intri cmd în câmpul de locație.

Creează o comandă rapidă pentru Linie de comandă

Alternativ, poți să descarci și să folosești colecția noastră de comenzi rapide: Descarcă cea mai mare colecție de scurtături pentru Windows. În acest pachet găsești și o mulțime de alte comenzi rapide utile. Dacă vrei să rulezi comanda rapidă ca administrator, dă clic dreapta (sau apasă și ține apăsat pe ea, dacă ai un ecran tactil), după care alege opțiunea "Executare ca administrator" din meniul contextual.

Execută ca administrator Linia de comandă

6. Fixează Linie de comandă pe bara ta de activități, pe Meniul Start sau pe ecranul Start (toate versiunile Windows)

Dacă preferi un desktop curat, poate vrei să fixezi Linie de comandă pe bara de activități, în Meniul Start (în Windows 10 & Windows 7) sau pe ecranul Start (Windows 8.1).

Pentru a găsi și deschide Linie de comandă în Windows 10 Meniul Start, apasă Start, rulează în jos lista de aplicații și deschide folderul Sistem Windows. Fă clic dreapta sau apasă lung pe comanda rapidă Linie de comandă. În meniul care se deschide, ai opțiunile "Fixare la Start" pentru Meniul Start și Mai multe. Dacă alegi Mai multe, meniul este extins cu prima opțiune "Fixare în bara de activități."

Fixarea Liniei de comandă la Start și în bara de activități în Windows 10

În Windows 7, deschide Meniul Start, fă clic pe Toate programele și deschide folderul Accesorii și fă clic dreapta spe scurtătura Linie de comandă în lista de rezultate. În meniul care apare ai opțiunile "Fixare la bara de activități" și "Fixare la meniul Start."

Fixarea la bara de activități și la Meniul Start a Liniei de comandă în Windows 7

În Windows 8.1 deschide Aplicații din ecranul Start apăsând sau atingând săgeata în jos din colțul din stânga jos. Derulează la dreapta până ajungi la lista de Sistem Windows și fă clic dreapta sau apasă și ține apăsat scurtătura Linie de comandă. În meniul care apare, ai opțiunile "Fixare la Start" pentru ecranul de start și "Fixare la bara de activități."

Fixează Linie de comandă la Start sau la bara de activități în Windows 8.1

De acum înainte folosește scurtătura pe care ai fixat-o pentru a deschide Linie de comandă.

Iată câteva ghiduri cu detalii complete despre fixarea în Windows:

De asemenea, dacă vrei să rulezi Linie de comandă ca administrator, folosește meniul clic dreapta pe scurtătura fixată la Meniul Start, ecranul Start sau bara de activități și alege opțiunea "Executare ca administrator".

Execută ca administrator Linia de comandă în Windows 10

7. Deschide Linie de comandă folosind meniul WinX (în Windows 10 și Windows 8.1)

Windows 10 și Windows 8.1 includ un meniu ascuns, adresat utilizatorilor profesioniști, ce poate fi accesat pe desktop. Cea mai rapidă metodă de a o face este să apeși tastele Win + X, dar poți și să dai clic dreapta (sau să apeși lung) pe logoul Windows din colțul stânga jos al desktop-ului.

În Windows 8.1 și în primele versiuni de Windows 10 (înainte de Creators Update), acest meniu include două scurtături pentru Linie de comandă, una pentru a o deschide ca utilizator normal și una ca administrator.

Linie de comandă în meniul Win+X

După ce a apărut Creators Update, Windows 10 a înlocuit Linie de comandă cu scurtături pentru PowerShell. Însă poți să configurezi Windows 10 să revină la afișarea scurtăturilor pentru Linie de comandă în meniul WinX, dacă vrei. Poți să vezi cum se face acest lucru în acest tutorial: Adaugă Panoul de control și Linie de comandă la meniul WinX, în Windows 10.

8. Deschide Linie de comandă folosind File Explorer (în Windows 10 și Windows 8.1) sau Windows Explorer (în Windows 7)

Poți, de asemenea, să deschizi Linie de comandă folosind bara de adresă din File Explorer (în Windows 10 și Windows 8.1) sau Windows Explorer (în Windows 7). Tot ce trebuie să faci este să tastezi cmd în bara de adresă și să apeși Enter. Apoi, o instanță a Liniei de comandă se deschide imediat, folosind calea folderului în care te afli.

Deschide Linie de comandă din File Explorer

Dacă vrei mai multe detalii, ar trebui să citești acest tutorial: Cum execuți comenzi direct din File Explorer, în Windows 10. Din păcate, nu poți să deschizi o Linie de comandă ca administrator folosind această metodă.

9. Deschide Linie de comandă folosindu-i fișierul executabil (în toate versiunile Windows)

Poți și să deschizi File Explorer (în Windows 10 și Windows 8.1) sau Windows Explorer (în Windows 7). Apoi mergi la partiția unde este instalat Windows, deschide folderul Windows și apoi System32. Acolo vei găsi cmd.exe - fișierul executabil folosit de Linie de comandă.

Deschide Linie de comandă executând cmd.exe

De asemenea, cea mai ușoară metodă de a o deschide ca administrator în acest caz, este să dai clic dreapta (sau să apeși lung, dacă ai un ecran tactil) pe fișier și apoi să apeși pe opțiunea "Executare ca administrator" din meniul contextual.

Execută ca administrator cmd.exe

10. Deschide Linie de comandă folosind Microsoft Edge sau Internet Explorer (în toate versiunile Windows)

O metodă mai complicată dar funcțională totuși, este să deschizi Linie de comandă cu ajutorul unuia dintre browser-ele web create de Microsoft: Edge sau Internet Explorer. Folosește-l pe unul dintre ele pentru a introduce această comandă în bara de adresă: file://C:/Windows/System32/cmd.exe.

Deschide Linie de comandă din Microsoft Edge

Apasă pe Enter și apoi, în dialogul care se deschide, apasă pe butonul Executare.

Confirmă deschiderea Liniei de excutare din Microsoft Edge

Această metodă deschide Linie de comandă doar ca utilizator cu drepturi standard, nu cu privilegii administrative.

11. Deschide Linie de comandă folosind Managerul de activități (Windows 10 și Windows 8.1)

Poți deschide Linie de comandă folosind Managerul de activități. Lansează Managerul de activități (o cale rapidă este apăsând CTRL + SHIFT + ESC). În Windows 8.1 și Windows 10 poți obține vederea compactă a Managerului de activități. În acest caz, apasă mai întâi pe Mai multe detalii din colțul din stânga jos al ferestrei de Manager de activități. În meniul Fișier, apasă "Rulare activitate nouă" în Windows 10 și Windows 8.1 sau "Activitate nouă (Executare...)" în Windows 7. În fereastra "Creare activitate nouă" care apare, scrie "cmd" în câmpul Deschidere și apasă ENTER sau butonul OK.

Deschide Linie de comandă folosind Managerul de activități

De asemenea, dacă vrei să execuți Linie de comandă ca administrator, bifează căsuța "Creați această activitate cu privilegii administrative" înainte să apeși ENTER sau OK.

Deschide Linie de comandă cu privilegii administrative din Managerul de activități

Ție cum îți place să deschizi Linie de comandă?

Acestea sunt toate metodele pe care le știm pentru a deschide Linie de comandă în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Ele te pot ajuta să găsești calea corectă de a o deschide în funcție de ce faci în Windows. Dacă știi și altele, nu ezita să ni le spui într-un comentariu mai jos. De asemenea, dacă te afli în căutare de articole interesante despre Linie de comandă, nu ezita să citești și recomandările noastre de mai jos.