10 metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows

Utilizatorii avansați și experții IT adoră Linia de comandă, dintr-un motiv întemeiat – permite realizarea rapidă și cu ușurință a multor sarcini administrative. Dar care sunt toate metodele de pornire a Liniei de comandă? Ți-ai pus vreodată această întrebare? Unii utilizatori s-au întrebat, inclusiv noi, așa că ne-am gândit că ar fi o idee bună să facem o listă cu toate metodele disponibile pentru a deschide acest instrument. Citește în continuare ca să vezi care sunt ele:

NOTĂ: Acest ghid este pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1.

1. Deschide Linia de comandă folosind căutarea (în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1)

În Windows 10, una dintre cele mai rapide metode de a lansa Linia de comandă este să folosești căutarea. În câmpul de căutare de pe bara de activități, scrie comandă sau cmd. Apoi, apasă pe rezultatul Linie de comandă.

Daacă vrei să deschizi Linia de comandă ca administrator, dă clic dreapta (sau apasă lung, dacă folosești un ecran tactil) pe rezultatul căutării Linie de comandă. Apoi, alege “Executare ca administrator”.

Căutarea este utilă și în Windows 7. În acest sistem de operare, deschide Meniul Start, scrie comandă sau cmd în câmpul de căutare, după care apasă pe Enter sau dă clic pe scurtătura Linie de comandă.

Pentru a rula Linia de comandă ca administrator, dă clic dreapta pe ea și apoi apasă pe opțiunea “Executare ca administrator” din meniul contextual.

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și începe să scrii comandă sau cmd. Apoi, după ce încep să apară rezultatele căutării, apasă pe Enter pe tastatură, sau apasă pe scurtătura Linie de comandă.

Pentru a rula Linia de comandă ca administrator, dă clic dreapta pe scurtătură și apoi apasă pe “Executare ca administrator”.

2. Deschide Linia de comandă folosind Cortana (doar în Windows 10)

Dacă folosești Windows 10 în una dintre limbile suportate de Cortana, precum engleza, și ai un microfon instalat pe calculatorul sau dispozitivul tău, poți să îi spui Cortanei ce vrei să faci. Spune “Hey Cortana” sau apasă pe iconița microfon din câmpul de căutare de pe bara de activități. Apoi, cere-i Cortanei să lanseze Linia de comandă. În limba engleză, asta suna așa: “launch Command Prompt”.

Într-o clipă Cortana înțelege ce vrei și lansează Linia de comandă. Din păcate, nu există o comandă pe care să o poți folosi pentru îi cere Cortanei să deschidă Linia de comandă ca administrator.

3. Deschide Linia de comandă folosind fereastra Executare (în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1)

Una dintre cele mai rapide metode de a lansa Linia de comandă, în orice versiune modernă de Windows, este să folosești fereastra Executare. O metodă rapidă de a deschide această fereastră este să apeși pe tastele Win + R. Apoi, scrie cmd sau cmd.exe și apasă pe Enter ori dă clic pe OK.

4. Deschide Linia de comandă din Meniul Start (în Windows 10 și Windows 7) sau de pe ecranul Start (în Windows 8.1)

În Windows 10, deschide Meniul Start și mergi la folderul de scurtături Sistem Windows. Acolo poți să găsești o scurtătură pentru Linia de comandă.

Dacă vrei să rulezi Linia de comandă ca administrator, dă clic dreapta (sau apasă lung, dacă ai un ecran tactil) pe scurtătura sa, apoi deschide submeniul Mai multe și, în final, apasă pe “Executare ca administrator”.

Dacă folosești Windows 7, deschide Meniul Start și mergi la Toate programele. Apoi, deschide Accesoriile și dă clic pe scurtătura Linie de comandă.

Pentru a o rula ca administrator, dă clic dreapta pe scurtătură și apoi clic pe opțiunea “Executare ca administrator”.

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start. Apasă pe Toate aplicațiile și derulează la dreapta, până când ajungi la folderul Sistem Windows. Acolo, apasă pe scurtătura Linie de comandă.

Dacă vrei să rulezi Linia de comandă cu drepturi administrative, dă clic dreapta (sau apasă lung) și apoi apasă pe opțiunea “Rulare ca administrator”.

Citește pagina doi a acestui articol pentru a învăța mai multe metode de a deschide Linia de comandă în orice versiune modernă de Windows.