Cele mai bune Aplicații de Benchmark pentru Windows Phone

Noi vrem să testăm cât mai multe telefoane cu Windows Phone. Pentru a le evalua performanța astfel încât ea să poată fi măsurată și comparată, ne-am întrebat: care sunt cele mai bune aplicații de benchmark pentru dispozitivele Windows Phone? După căutări și multe teste am obținut o listă cu cele mai bune aplicații de benchmark. Citiți acest articol pentru a afla ce aplicații de testare merită instalate pe telefonul dvs.

AnTuTu Benchmark – Gratuit

În ciuda numelui ciudat, AnTuTu este o aplicație renumită datorită prezenței sale pe Android. Producătorii ei au încercat să introducă aceleași tipuri de teste ca în Android, luând în considerare limitările și specificul platformei Windows Phone. Acest benchmark este disponibil pentru Windows Phone 7.5, 7.8 și 8.

AnTuTu testează procesorul telefonului (CPU), chipset-ul grafic (GPU), memoria RAM, viteza de citire/scriere în baza de date (Database IO – nu sunt sigur ce și cum se testează) și memoria de stocare. Toate testele disponibile pot fi activate sau dezactivate cu ușurință.

Am rulat toate seriile de teste. Am observat că timpul de testare este scurt (pe telefonul meu de test HTC 8X a durat mai puțin de 1 minut). La sfârșit, rezultatele sunt afișate sun forma unor serii de punctaje pentru fiecare test și un scor total. Din nefericire aceste punctaje nu spun prea multe utilizatorului, neexistând o explicație pentru ce reprezintă ele. Nu știi dacă scorul obținut este unul bun sau dimpotrivă. De asemenea, am observat o mică greleșeală de scriere: CPU interger în loc de CPU integer.

Utilizatorii nu au cum să compare rezultatele lor cu cele obținute de alții, cel puțin nu direct din aplicație. Ca urmare, nu ai nici cea mai vagă idee despre cum se poziționează telefonul tău față de altele.

Am rulat AnTuTu și toate celelalte benchmark-uri prezentate în acest articol pe 3 telefoane diferite, pentru a vedea cum variază rezultatele de la un test la altul. Am observat că rezultatele obținute variază mult de la test la test. Spre exemplu, pe același telefon (HTC 8X), diferența dintre cel mai bun și cel mai slab scor pentru testul CPU integer a fost de 13%. Este o marjă destul de mare ce face ca diferența de performanță dintre telefoane diferite să fie greu de evaluat. Pe telefoanele din segmentul de preț inferior și telefoanele mai vechi, diferența dintre rezultate scade la aproximativ 10% - o îmbunătățire dar totuși o variabilitate mare pentru același test pe același telefon.

Deși benchmark-ul rulează cursiv și este capabil să testeze toate telefoanele Windows Phone, am găsit că este greu să interpretezi rezultatele testelor și să compari nivelul de performanță al telefonului tău cu altele.

Benchmark Free – Gratuit

Benchmark Free este o aplicație disponibilă pentru toate versiunile de Windows Phone și, așa cum sugerează numele ei, este gratuită. Testează procesorul telefonului, RAM-ul și memoria de stocare. Când execuți acest benchmark, el rulează fiecare test de 21 de ori și afișează apoi un scor mediu. Este o abordare bună, eliminând astfel orice posibilă anomalie ce ar putea să apară și, cel puțin în teorie, ar trebui să afișeze rezultate constante pentru telefonul tău.

Scorurile obținute nu îți indică în nici un fel cât de bun sau slab este telefonul tău iar rezultatele testelor sunt foarte abstracte.

Din fericire, benchmark-ul îți oferă posibilitatea de vedea rezultatele obținute și de alte telefoane Windows Phone, astfel încât poți face o comparație a performanței telefonului tău față de ele.

Din nefericire, acest benchmark nu este deloc util, cel puțin pentru Windows Phone 8. Pare să fi fost gândit doar pentru Windows Phone 7.5. Toate cele trei telefoane pe care l-am rulat au obținut același scor – 7.9, chiar dacă au configurație hardware foarte diferită.
Benchmark Free trebuie actualizat, astfel încât să poată fi folosit pentru a compara și telefoanele noi cu Windows Phone 8. În forma sa actuală oferă valoare doar pentru Windows Phone 7.5.

MultiBench 2 – Gratuit

MultiBench 2 este o aplicație de benchmark pentru Windows Phone excelentă. Funcționează pe toate versiunile acestui sistem de operare și poți testa - la propriu – orice dispozitiv Windows Phone.

Ca orice benchmark bun, permite personalizarea testelor ce sunt rulate. Am ales să rulez toate testele.

Timpul de testare este mai mare decât la alte benchmark-uri, dar ar trebui să fie gata în 3, maxim 5 minute, în funcție de telefonul dvs. Rezultatele sunt afișate ca scoruri individuale pentru fiecare componentă ce a fost testată: procesorul, memoria de stocare, RAM-ul și chipset-ul grafic. Rezultatele sunt abstracte astfel că nu veți ști ce înseamnă sau dacă sunt bune sau rele.

Totuși, MultiBench 2 are câteva caracteristici ce ne vin în ajutor. În primul rând, păstrează istoricul testelor rulate. Ca urmare, poți vedea rezultatele obținute în testele anterioare și astfel poți afla dacă performanța telefonului tău s-a deteriorat.

Apoi, poți compara rezultatele telefonului tău cu baza de date online MultiBench 2.

Până acum, MultiBench 2 a adunat multe dispozitive în baza sa de date. Dacă deții un telefon cu Windows Phone 8, vei vedea că el este mai bun decât toate celelalte. Totuși, acest lucru se va schimba rapid, pe măsură ce graficele vor include tot mai multe dispozitive Windows Phone 8.
În termeni de variație a rezultatelor, ni s-a părut a fi o aplicație foarte bună. Diferențele de scor între aceleași teste rulate pe același telefon au fost mai mici de 1%. Aceasta înseamnă că algoritmul de măsurare este unul solid și poți folosi MultiBench 2 pentru a compara corect și precis nivelul de performanță al diferitelor modele de telefoane.

PhoneMark Pro – Comercial (1,49$)

PhoneMark Pro costă 1,49$ și rulează pe toate versiunile Windows Phone. Din nefericire funcționează numai în modul peisaj și este caracterizat de reclame enervante, deși este un produs comercial. Este un model de monetizare excesivă a acestei aplicații.

PhoneMark Pro testează procesorul telefonului, RAM-ul, chipset-ul grafic și memoria de stocare. Pentru fiecare din ele, oferă un scor abstract și la sfârșit un scor per total PhoneScore, ce reprezintă media scorurilor individuale.

Un detaliu drăguț este este faptul că poți compara rezultatele cu cele ale altor telefoane și sunt afișate informații interesante precum popularitatea versiunii sistemului de operare în rândul utilizatorilor acestei aplicații, precum și alte tipuri de informații.

Testele sunt executate foarte rapid, ceea ce înseamnă că sunt destul de superficiale în evaluare. Veți observa că dacă testați din ce în ce mai mult telefonul dvs., rezultatele obținute sunt și ele din ce în ce mai bune. Unele rulări de teste au oferit rezultate mai bune cu 100% față de rularea anterioară. Aceasta înseamnă că algoritmul de evaluare nu a fost programat bine și nu poate fi folosit pentru a măsura corect diferențele de performanță dintre diferite modele de telefoane.

PhoneMark Pro este o aplicație slabă de benchmark ce trebuie să evolueze pentru a deveni utilă.

WP Bench – Comercial (0,99$)

WP Bench funcționează foarte bine în toate versiunile de Windows Phone și costă numai 0,99$. Este cea mai completă aplicație de benchmark pe care am găsit-o pentru Windows Phone. Testează viteza telefonului, ecranul și bateria. De fapt, este singurul benchmark care oferă un test pentru baterie. Împinge telefonul la limite și măsoară cât timp îi ia bateriei să se descarce atunci când telefonul este stresat la maxim. Este un test foarte util, ce ne-a oferit unele rezultate surprinzătoare legate de telefoanele pe care le-am testat.

WP Bench este de asemenea singurul benchmark ce încearcă să evalueze calitatea culorilor ecranului. Afișează unele tipare și apoi ne spune care sunt rezultatele ideale.

Nu este un test ce poate fi măsurat în numere dar ne dă o idee bună despre calitatea ecranului telefonului.

Testul de viteză evaluează procesorul telefonului, RAM-ul și memoria de stocare și chipset-ul grafic. Nu durează mult și, la sfârșit afișează mai întâi un scor total. Îți poți publica scorul și îl poți compara cu cel al altor utilizatori. Apoi, ai acces la rezultatele individuale, ale fiecăei componente.

WP Bench afișează scoruri ușor de înțeles pentru fiecare test independent. De exemplu, îți spune că memoria RAM a telefonului tău poate să transfere date la 39,39 MO/s sau că media frame-urilor obținută de telefonul tău este de 33 de frame-uri/secundă. Acestea sunt informații utile, ce au înțeles pentru utilizator chiar și fără a le compara cu rezultatele altora.

Ca orice alt benchmark bun, WP Bench îți permite vizualizarea rezultatelor obținute de alți utilizatori precum și alte statistici interesante despre cele mai populare dispozitive testate cu WP Bench, cei mai populari producători de telefoane Windows Phone ce au fost testate și cele mai populare versiuni ale sistemului de operare.

În termeni de variație, cel mai bine programat test este cel pentru chipset-ul grafic. Generează întotdeauna același rezultat, indiferent de cât de mult îți testezi telefonul. Alte teste au un grad de variație – de până la 3% în testele noastre. Este însă destul de mic pentru a face ca rezultatele testelor să fie valide și utilizabile în compararea performanțelor diferitelor teleofane.

Cel mai Bun Benchmark Gratuit – MultiBench 2

Dintre toate aplicațiile de benchmark gratuite pentru Windows Phone, MultiBench 2 s-a dovedit a fi cel mai bun. Nu numai că este de încredere în evaluări (chiar cel mai de încredere benchmark pe care l-am testat pe Windows Phone) dar permite ușor și comparația cu alte dispozitive și reține istoricul testelor, astfel că îți poți forma o idee despre cum evoluează performanța telefonului tău în timp.

Cel mai Bun Benchmark Comercial – WP Bench

WP Bench este cea mai bună aplicație de benchmark pentru Windows Phone. Prețul ei este accesibil oricui și testele sale sunt relevante pentru orice utilizator. De asemenea, este singurul benchmark ce nu oferă drept rezultate doar niște scoruri abstracte. Oferă informații și măsurători utile ce îți dau o imagine corectă asupra nivelului de performanță al telefonului tău. Este aplicația de benchmark pe care o recomandăm!