Cele mai enervante 5 practici întâlnite la produsele antivirus

Cele mai enervante 5 practici întâlnite la produsele antivirus

Îţi aminteşti de vremurile de demult, când producătorii de securitate obişnuiau să vândă exact ceea ce le cereai? Când doreai să cumperi un antivirus sau orice alt fel de soluţie de securitate, producătorul îţi vindea exact asta: un antivirus sau o suită de securitate. Dar timpurile s-au schimbat şi din ce în ce mai multe companii au renunţat să mai facă doar asta. Acum, deși îţi cer bani pentru produsul pe care îl cumperi, fac bani în plus pe seama ta oferindu-ţi și tot felul de bloatware (unelte de care nu ai nevoie şi pe care nu le-ai cerut sau dorit). Din nefericire, a devenit o practică foarte comună pe piaţa de securitate şi din ce în ce mai puţine companii au un comportament "ortodox". Astăzi, ne-am hotărât să îţi arătăm câteva dintre cele mai enervante practici folosite în produsele de securitate moderne:

Reclamă

1. Modificarea paginii de pornire a browser-ului tău web

Multe companii de securitate aleg să facă acest lucru, chiar dacă le cumperi produsele comerciale. Dacă nu eşti atent la procesul de instalare, s-ar putea să te trezeşti că îţi setează o pagină de pornire nou-nouţă în unul sau chiar în toate navigatoarele tale web. Poate te întrebi de ce ar face asta. Răspunsul este simplu: dacă îţi modifică pagina de pornire cu una pe care o vrea producătorul, va putea să îţi umple browser-ul cu reclame. De fiecare dată când vei apăsa pe una dintre aceste reclame, compania care ţi-a vândut produsul antivirus, va face bani în plus.

Iată câteva exemple de soluţii de securitate comerciale care încearcă să îţi modifice pagina de pornire a browser-ului:

  • Panda Global Protection - încearcă să îţi schimbe pagina de pornire cu o pagină web numită Panda Safe Web, o pagină creată cu ajutorul Visicom Media. Această companie s-a specializat în monetizarea conținutului online. Panda Safe Web este o pagină MyStart rebrand-uită. Conform spuselor Visicom Media, "oferă monetizare pentru pagina de start de ultimă generație. Prin integrarea căutării plătite cu o pagină de pornire nouă, inteligentă și frumoasă, MyStart generează oportunități de venituri persistente, la fiecare pornire a browser-ului" (traducerea noastră).

  • Norton Security Premium - vine cu Norton Home Page, un instrument care îți schimbă pagina de pornire a browser-ului cu un sait de la Norton, numit Norton Safe Search. Această pagină web este bazată pe Ask, un serviciu web cu o reputație negativă. Acestea sunt cuvintele companiei: "Norton Safe Search este motorul de căutare securizată al Norton, care ajută la protejarea utilizatorilor de la vizitarea de site-uri de tip phishing sau care prezintă alte riscuri și care pot să apară în rezultatele căutărilor. El folosește tehnologia Norton Safe Web, împreună cu motorul de căutare Ask.com, pentru a evalua site-urile web conform siguranței lor." (traducerea noastră).

  • Comodo Internet Security Complete 10 - când îl instalezi, primul lucru cu care încearcă să te convingă este să îți "îmbunătățești experiența de navigare pe internet prin setarea Yahoo! ca pagină de pornire, pagină nouă și motor de căutare implicit (în toate navigatoarele web suportate)" (traducerea noastră). Dacă primul lucru pe care ți-l spune o suită de securitate este să îți schimbi preferințele de navigare, acest lucru spune multe despre politica și intențiile companiei.

Antivirus
Antivirus

2. Modificarea motorului implicit de căutare din browser-ul tău web

Similar cu obiceiul de a-ţi schimba pagina de pornire, unele companii încearcă să îţi modifice motorul de căutare implicit. Motivul? Dacă rezultatele căutărilor tale trec prin filtrul lor, aceste companii pot să îşi includă proprii parteneri sau propriile reclame în lista ta de rezultate. Dacă tu vezi ce vor ei să vezi înseamnă, bineînţeles, mai mulţi bani pentru ei. Aceasta este una dintre cele mai urâte practici la care o companie ar putea să apeleze: nu numai că vei obţine rezultate nedorite, dar vei avea parte de rezultate mai slabe decât ai obţine de la un motor de căutare bun. Pe scurt, rezultatele căutărilor pe care le faci pe motoarele de căutare renumite precum Google, Bing sau DuckDuckGo, sunt cu siguranţă mai bune decât cele pe care le vei obţine de la un motor rău famat precum Ask.

Uite şi câteva exemple:

Antivirus
Antivirus

3. Instalarea de bare de unelte sau extensii de browser nedorite și inutile

O altă practică urâtă este să includă bare de unelte sau extensii de browser nedorite sau inutile. De obicei, ele instalează ceva similar cu bara de unelte rău famată Ask, dar sub un alt nume.

Reclamă

Unele companii nu îţi spun direct că te vei trezi cu nişte bare de unelte inutile. Deseori, aceste tipuri de bare de unelte nu îţi îmbunătăţesc nivelul de securitate, ci doar îţi îngreunează experienţa de navigare pe internet. Iată câteva soluţii de securitate care includ bare de unelte pe care probabil nu le vrei pe sistemul tău:

Antivirus
Antivirus
  • Panda Global Protection - include o bară de unelte numită Panda Safe Toolbar care este creată de aceeași companie Visicom Media. În acest caz, bara de instrumente este instalată doar în Internet Explorer. Dacă folosești acest browser web, instalarea și păstrarea acestei bare de unelte îți va încetini experiența de navigare pe internet.

  • Avast! Premier și AVG Internet Security - ambele îți instalează o extensie numită SafePrice. Această extensie nu are nimic în comun cu securitatea ta. Este o extensie de browser pe care noi am clasifica-o ca adware, deoarece tot ce face este să îți monitorizeze obiceiurile de cumpărături și să afișeze reclame legate de produsele pe care încerci să le cumperi de pe diverse magazine online.

Antivirus
Antivirus

4. Înlocuirea completă a browser-ului tău web

Da, există companii de securitate IT care încearcă să facă şi acest lucru. Atunci când instalarea de bare de unelte nedorite şi inutile, atunci când modificarea pagini tale de pornire sau a motorului tău de căutare din browser nu mai sunt îndeajuns, unii producători de securitate merg şi mai departe. Aceștia decid să te facă să îţi schimbi complet browser-ul web cu unul pe care îl produc ei. Nu ar fi o mare problemă dacă acel browser web ar fi unul mai bun din punct de vedere al securităţii tale.

Un astfel de exemplu este Comodo, care în Comodo Internet Security Complete 10, încearcă să te facă să foloseşti Chromodo, un browser web dezvoltat de această companie.

Antivirus
Antivirus

Comodo îţi promite că browser-ul lor web îţi va oferi mai multă securitate decât altele. Știai însă că Google a declarat oficial şi a demonstrat public că browser-ul web Chromodo nu este deloc un browser sigur!

5. Includerea de crapware (softuri de slabă calitate, vechi sau contra cost)

Unii producători de securitate includ alături de soluţiile lor de securitate şi aşa-numitele "opţiuni-instrumente suplimentare". Softuri care, în teorie, ar trebui să adauge valoare pentru clienţii lor. Includ lucruri precum spaţiu de stocare în cloud gratuit care nu este chiar gratuit, aplicaţii care clonează caracteristici sau instrumente deja disponibile în Windows ş.a.m.d. Să vezi o soluţie de securitate care nu îţi oferă "caracteristici extra" inutile este ceva foarte rar. Multe companii de securitate se concentrează mai mult pe a oferi astfel de "instrumente" decât pe a-şi îmbunătăţi produsele lor principale, precum motorul antivirus sau modulul firewall.

Iată câteva exemple cu ce am prefera să nu mai vedem într-o suită de securitate pentru care am plătit un abonament anual:

  • Spaţiu de stocare în cloud - acesta este gratuit numai dacă eşti mulţumit cu un spaţiu de stocare foarte redus. Majoritatea suitelor de securitate oferă între 2 și 5 GO de spaţiu. Dacă vrei mai mult, trebuie să plăteşti. În plus, aceste servicii nu oferă aplicaţii pentru toate platformele mobile şi nici nu sunt la fel de flexibile precum alte produse specializate. De ce să te chinui să oferi aşa ceva? Există servicii cloud care oferă 10 GO sau mai mult, gratis, fără niciun fel de cerinţe. E de ajuns să te uiţi la OneDrive, Google Drive sau Dropbox. În plus, aceste servicii specializate funcţionează foarte bine şi oferă aplicaţii pentru toate platformele.

  • Instrumente pentru curăţarea regiştrilor, căutarea scurtăturilor, eliminarea fişierelor temporare, defragmentarea hard-disk-urilor, etc. - aproape fiecare suită de securitate se oferă să aibă grijă de curăţarea şi întreţinerea calculatorului tău. Dar stai aşa, nu avem nevoie de asta. Versiunile moderne de Windows fac asta în mod automat sau includ deja instrumente pentru aceste lucruri. Nu avem nevoie de încă o clonă care să facă acelaşi lucru.

  • Instrumente de verificare a actualizărilor pentru Windows - unele suite de securitate pot verifica dacă există actualizări disponibile pentru sistemul de operare Windows şi pentru alte aplicaţii instalate pe calculatorul tău. Suntem de acord cu verificarea actualizărilor pentru aplicaţiile provenite din terţe părţi, dar nu avem nevoie de o suită de securitate care să verifice actualizările de Windows. Windows face acest lucru oricum, singur!

  • Software foarte vechi sau depăşit moral - există unele companii care includ instrumente adiţionale ce au fost dezvoltate undeva în anii "300 înaintea erei noastre". Ele nu mai au niciun sens în lumea de astăzi. Totuşi, ele sunt încă oferite, probabil doar în scopuri de marketing sau pentru ca o anumită companie să poată pretinde că oferă un produs de securitate "complet". Nu credem că asta este o abordare bună: am prefera să vedem 2 sau 3 instrumente dezvoltate bine, decât 10 de instrumente inutile.

Antivirus
Antivirus

Concluzie

După cum vezi, unele companii de securitate nu mai sunt mulţumite să facă bani doar din vânzarea produselor lor şi apelează la tot felul de practici care nu au nimic în comun cu creşterea nivelului de securitate al utilizatorilor lor. Înainte de a închide acest articol, am vrea să auzim şi experienţele tale cu astfel de produse antivirus. Folosește comentariile de mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Securitate Aplicații Blog Recomandate Sistem și Securitate Windows