4 Metode pentru a afla spațiul ocupat de aplicațiile Windows instalate

Sunt momente în care ai nevoie să mai cureți din aplicațiile instalate pentru a elibera spațiu pe disc ori pur și simplu ai nevoie să afli ce mărime au unele aplicații instalate pe calculator. Dacă ai nevoie de astfel de informații, le poți găsi în Windows. Dar, din păcate, ele nu se află în locuri pe care le poți dibui ușor. Din fericire, nu este nevoie să căutați alte programe ce oferă astfel de informații ci doar să urmați acest ghid. Funcționează atât pentru Windows 7, Windows 8 cât și pentru Windows 8.1

Metoda 1: Folosiți panoul Programe și Caracteristici

Mergeți la Panoul de Control. Acolo, deschideți Programe și apoi Programe și Caracteristici.

Veți vedea o listă cu toate aplicațiile instalate. În lista respectivă există și o coloană numită Dimensiune, undeva la dreapta. Dacă nu o vedeți, maximizați fereastra Programe și Caracteristici.

Un clic ori o atingere pe coloana Dimensiune sortează aplicațiile instalate după dimensiune.

De asemenea, când selectați un program din listă, în partea de jos a ferestrei veți găsi o căsuță cu informații suplimentare despre el. Această căsuță poate afișa și dimensiunea aplicației în MB (MO).

Din păcate această metodă nu funcționează pentru toate aplicațiile. Unele pur și simplu refuză să includă această informație în panoul Programe și Caracteristici. Pentru ele, există metoda doi.

Metoda 2: Verificați dimensiunea directorului de instalare, folosind Windows/File Explorer

Această metodă presupune ceva mai multă muncă. Dacă aveți Windows Vista sau Windows 7, deschideți Windows Explorer. Dacă aveți Windows 8, deschideți File Explorer.

Apoi, navigați la directorul unde este instalată aplicația. Aplicațiile Windows sunt instalate de obicei în directorul Program Files (Fișiere Program). Odată găsit, faceți clic dreapta pe el și selectați Proprietăți. O altă metodă este să-l selectați și să apăsați tastele Alt + Enter.

Fereastra Proprietăți se va deschide. În fila General, căutați câmpurile Dimensiune și Dimensiune pe disc. Acolo veți afla dimensiunea aplicației respective.

Din păcate, această metodă nu este întotdeauna exactă. Unele aplicații folosesc și fișiere specifice fiecărui utilizator. Acestea sunt stocate în directoarele utilizatorului și nu în directorul de instalare al aplicației. Pentru astfel de aplicații, această metodă nu oferă o estimare corectă a întregului spațiu ocupat.

Metoda 3: Aflați dimensiunea Aplicațiilor Windows 8 din Setări PC

Aplicațiile moderne, specifice Windows 8, nu sunt listate în fereastra Programe și Caracteristici. De asemenea, utilizatorii nu le pot accesa directoarele de instalare, fără a executa niște proceduri mai complicate. Din fericire, Windows 8 oferă o metodă foarte exactă pentru aflarea dimensiunii lor.

Întâi, deschideți Setări PC. Dacă aveți nevoie de ajutor, citiți acest tutorial: Șase Moduri de a Accesa Setările PC.

Apoi, mergeți la secțiunea General și, în partea dreaptă, căutați linia Spațiu de stocare disponibil.

Dați clic ori apăsați pe butonul Vedeți dimensiunile aplicațiilor. Se deschide apoi o listă cu toate aplicațiile Windows 8 instalate, ordonate după mărime.

Dacă găsiți o aplicație care ocupă mult spațiu dar nu o folosiți, nu ezitați să o dezinstalați.

Metoda 4: Aflați dimensiunea Aplicațiilor Windows 8.1 din Setări PC

Dacă aplicațiile Windows 8 funcționează corect și în Windows 8.1, găsirea spațiul ocupat de ele este realizată altfel, deoarece panoul Setări PC a suferit schimbări majore în bine.

În primul rând, mergeți la Setări PC. Apoi, apăsați pe secțiunea Căutare și aplicații.

Aici veți găsi mai multe sub-secțiuni, inclusiv cea care ne interesează pe noi - Dimensiuni aplicații. Apăsați pe ea.

În partea din dreapta se va încărca o listă cu toate aplicațiile instalate din Magazinul Windows, ordonate descrescător, în funcție de mărimea lor pe disc.

Pentru a șterge o aplicație și a elibera spațiu pe disc, selectați-o și apoi apăsați Dezinstalare. Va trebui să confirmați această alegere cu încă o apăsare pe Dezinstalare.

Aplicația este acum eliminată.

Concluzie

A ști cât spațiu ocupă fiecare aplicație instalată este foarte util, mai ales când vreți să faceți puțină curățenie pe sistem și să eliberați ceva spațiu pe disc. Dacă cunoașteți alte metode pentru a afla spațiul ocupa de aplicațiile instalate pe Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1, nu ezitați să lăsați un comentariu.