8 metode de a dezinstala aplicații și programe din Windows

Din când în când, întâlnesc aplicații care pun probleme când vrei să le dezinstalezi: înregistrarea din Programe și caracteristici dispare dintr-un motiv necunoscut, nu există o scurtătură pentru Dezinstalare ușor de găsit, ș.a.m.d. Problemele pot varia de la caz la caz. De aceea, am decis să facem o listă cu toate metodele pe care le putem folosi pentru a dezinstala aplicații desktop pentru Windows cât și aplicații moderne, din Magazinul Windows.

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

1. Dezinstalează programele desktop din Panoul de Control

Aceasta este metoda cea mai cunoscută. Funcționează foarte bine pentru aplicațiile desktop dar nu poate fi folosită pentru aplicațiile moderne Windows, distribuite prin Magazinul Windows din Windows 8.1 sau Windows 10.

Mai întâi, deschide Panoul de Control. Dacă nu știi cum, aceste două ghiduri te pot ajuta:

Apoi mergi la Programe -> Programe și caracteristici.

Selectează aplicația pe care vrei să o dezinstalezi, apasă pe butonul Dezinstalare și urmează pașii din expertul de dezinstalare al programului respectiv.

Ține minte că pașii implicați în dezinstalarea unui program sunt diferiți de la program la program. Nu există o listă universală de pași prin care trebuie să treci.

2. Elimină programele desktop folosind scurtătura lor de dezinstalare

Unele aplicații desktop, atunci când sunt instalate, își creează o scurtătură pentru Dezinstalare (Uninstall). Aceasta se găsește, de obicei, în folderul aplicației din Meniul Start (în Windows 7 sau Windows 10) ori în Vizualizarea aplicații (din Windows 8.1). Mai jos poți vedea o captură de ecran cu scurtătura de Uninstall (Dezinstalare) a aplicației Dropbox, în Windows 8.1.

Uite cum arată și scurtătura Uninstall (Dezinstalare) a aplicației Fitbit Connnect, în Windows 10.

Apasă pe scurtătura Uninstall (Dezinstalare) și va porni expertul pentru dezinstalare al aplicației. Uneori scurtăturile de Uninstall (Dezinstalare) poti fi create și direct pe Desktop. Dacă așa este cazul pentru aplicația pe care vrei să o elimini, dă dublu clic pe scurtătura de Uninstall (Dezinstalare) de pe Desktop.

3. Dezinstalarea programelor desktop folosind fișierul lor Uninstall.exe

Multe aplicații desktop (mai ales cele care au o scurtătura de Uninstall ), au un fișier executabil numit uninstall.exe sau ceva similar. Acest fișier se găsește, de obicei, în folderul unde este instalată aplicația. Mai jos poți vedea fișierul uninstall.exe pentru aplicația VLC Player.

Rulează-l și urmează pașii necesari dezinstalării programului.

4. Dezinstalează aplicații desktop folosind fișierul de instalare MSI

Unele programe desktop (precum versiunea pe 64-biți a 7-Zip) nu folosesc un fișier setup.exe pentru instalare. Fișierul lor de instalare are extensia “.msi”. Acest format este folosit de serviciul Windows Installer, fiind un format special pentru instalări, creat de Microsoft pentru sistemele sale de operare. Aplicațiile desktop care folosesc un fișier “.msi" pentru instalare, sunt ușor de dezinstalat. Dă clic dreapta pe fișierul “.msi ” sau apasă și ține apăsat pe el (pe un ecran tactil) și apoi apasă pe opțiunea Dezinstalare.

Dezinstalarea aplicației se poate efectua și din Linia de comandă. Deschide Linia de comandă ca administrator și tastează “msiexec /x” urmat de numele fișierului cu extensia “.msi” folosit de programul pe care vrei să îl dezinstalezi.

De asemenea, pentru a putea controla modul în care se execută dezinstalarea, poți adăuga și alți parametri în linia de comandă. Pentru mai multe informații, citește următorul articol de la Microsoft: Msiexec (opțiuni linie de comandă).

Dacă vrei să afli cum dezinstalezi aplicații moderne din Windows 8.1 sau Windows 10, care sunt distribuite prin Magazinul Windows , citește a doua pagină a acestui ghid.