This website uses cookies

We use cookies to personalize content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you've provided to them or that they've collected from your use of their services. Please read more at our privacy policy page.9 metode prin care dezinstalezi aplicații și programe din Windows

Din când în când, întâlnim aplicații care pun probleme când vrei să le dezinstalezi: înregistrarea lor din Programe şi caracteristici dispare dintr-un motiv necunoscut, nu există o scurtătură pentru Dezinstalare uşor de găsit, etc. Problemele pot varia de la caz la caz. De aceea, am decis să facem o listă cu toate metodele pe care le poți folosi pentru a dezinstala aplicații desktop pentru Windows cât și aplicații tactile, din Magazinul Windows. Să începem:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1.

1. Dezinstalează programele desktop din Linia de Comandă (cmd.exe)

Începem acest ghid cu o metodă mai tehnică de a șterge/dezinstala aplicații din Windows, pentru că este căutată de un număr surprinzător de mare de cititori. În primul rând, deschide Linia de Comandă ca administrator. În fereastra Linia de Comandă, introdu comanda wmic și apasă Enter.

Această comandă încarcă Windows Management Instrumentation Command-line (WMIC). Acum trebuie să afli ce aplicații desktop sau programe sunt identificate de WMIC, pentru a le putea dezinstala din Linia de Comandă. Comanda care listează toate programele care pot fi dezinstalate este "product get name", fără ghilimele. După ce o introduci, apasă Enter.

Așa cum vezi, lista de aplicații este mai mică decât numărul total de aplicații care sunt instalate pe PC. Dacă aplicația pe care vrei să o dezinstalezi este afișată, continuă și introdu comanda: product where name="nume program" call uninstall. Schimbă "nume program" cu numele real al aplicației pe care vrei să o dezinstalezi, astfel încât să fie identic cu numele aplicației, afișat în lista de mai devreme. De exemplu, noi am introdus product where name="Movie Maker" call uninstall. Când ești rugat(ă) să confirmi că vrei să dezinstalezi programul respectiv, introdu Y. Dacă te-ai răzgândit, introdu N.

Dacă dezinstalarea s-a efectuat cu succes, vezi o linie care spune ReturnValue=0 și un mesaj în engleză care zice "Method execution successful" (Execuția metodei a avut succes).

Dintre toate metodele din acest ghid, aceasta este cea mai complexă și mai puțin utilă. Am introdus-o pentru că un număr suprinzători de oameni au căutat-o pe Google. Dacă vrei metode mai rapide și mai eficiente, continuă să citești acest tutorial.

2. Dezinstalează programele desktop din Panoul de Control

Aceasta este metoda cea mai cunoscută. Funcționează foarte bine pentru aplicațiile desktop dar nu poate fi folosită pentru aplicațiile tactile Windows, distribuite prin Magazinul Windows din Windows 8.1 sau Windows 10.

Mai întâi, deschide Panoul de Control. Dacă nu știi cum, aceste două ghiduri te pot ajuta:

Apoi mergi la "Programe -> Programe și caracteristici".

Selectează aplicația desktop pe care vrei să o dezinstalezi, apasă pe butonul Dezinstalare și urmează pașii din expertul de dezinstalare al programului respectiv.

Ține minte că pașii implicați în dezinstalarea unui program sunt diferiți de la program la program. Nu există o listă universală de pași prin care trebuie să treci.

3. Elimină programele desktop folosind scurtătura lor de dezinstalare

Unele aplicaţii desktop, atunci când sunt instalate, îşi creează o scurtătură pentru Dezinstalare (Uninstall). Aceasta se găsește, de obicei, în folderul aplicației din Meniul Start (în Windows 7 sau Windows 10) ori în Vizualizarea aplicații (din Windows 8.1). Mai jos poţi vedea o captură de ecran cu scurtătura de Uninstall (Dezinstalare) a aplicației Dropbox, în Windows 8.1.

Uite cum arată şi scurtătura Uninstall (Dezinstalare) a aplicației Samsung Magician, în Windows 10.

Apasă pe scurtătura Uninstall (Dezinstalare) și se pornește expertul pentru dezinstalare al aplicației.

4. Dezinstalarea programelor desktop folosind fişierul lor Uninstall.exe

Multe aplicații desktop (mai ales cele care au o scurtătura de Uninstall), au un fișier executabil numit uninstall.exe sau ceva similar. Acest fișier se găsește, de obicei, în folderul unde este instalată aplicația. Mai jos poți vedea fișierul uninstall.exe pentru aplicația VLC Player.

Rulează-l și urmează pașii necesari dezinstalării programului.

5. Dezinstalează aplicații desktop folosind fișierul de instalare MSI

Unele programe desktop (precum versiunea pe 64-biţi a 7-Zip) nu folosesc un fişier setup.exe pentru instalare. Fişierul lor de instalare are extensia ".msi". Acest format este folosit de serviciul Windows Installer, fiind un format special pentru instalări, creat de Microsoft pentru sistemele sale de operare. Aplicațiile desktop care folosesc un fișier ".msi" pentru instalare, sunt ușor de dezinstalat. Dă clic dreapta pe fișierul ".msi" sau apasă și ține apăsat pe el (pe un ecran tactil) și alege opțiunea Dezinstalare.

Dezinstalarea aplicației se poate efectua și din Linia de comandă. Deschide Linia de comandă ca administrator şi tastează comanda "msiexec /x" urmată de numele fişierului cu extensia ".msi" folosit de programul pe care vrei să îl dezinstalezi.

De asemenea, pentru a putea controla modul în care se execută dezinstalarea, poţi adăuga şi alţi parametri în linia de comandă. Pentru mai multe informaţii, citește următorul articol de la Microsoft: Msiexec (opţiuni linie de comandă).

Dacă vrei să afli cum dezinstalezi aplicații moderne din Windows 8.1 sau Windows 10, care sunt distribuite prin Magazinul Windows, citește a doua pagină a acestui ghid.