8 Metode prin care Instalarea Standard a Aplicațiilor Distruge Performanța

Acum câteva zile am publicat un articol despre riscuri la care trebuie să fim atenți când descărcăm și instalăm aplicații gratuite. Chiar dacă știam cam cât de dăunătoare este instalarea tipică (rapidă) a aplicațiilor, fără a ne documenta asupra aplicațiilor pe care le instalăm, am vrut să avem ceva numere și să realizăm teste reale pentru a evalua impactul acestora. Am avut nevoie de două zile pentru a realiza aceste teste, și rezultatele le găsiți în acest articol.

Procedura de testare

Am luat laptopul meu, cu o instalare curată de Windows 7. Am instalat Soluto, pentru a măsura timpul mediu necesar pentru pornire al sistemului, înainte și după ce am terminat testele. Astfel am avut o imagine clară a impactului pe care l-au avut aplicațiile instalate asupra vitezei de pornire a sistemului.

Apoi, am selectat un număr total de 33 de aplicații gratuite (și foarte populare) pentru a le descărca, fiecare fiind reprezentativă pentru tipul de funcționalitate oferit. Pentru alegerea acestora, ne-am uitat pe Softpedia, Download.com și Ninite, pentru a vedea care sunt cele mai populare aplicații incluse în fiecare categorie. Lista de aplicații o puteți vedea în capturile de ecran incluse în secțiunea următoare. Ar trebui să fie destul de familiare majorității cititorilor noștri.

Aplicațiile au fost descărcate de pe siturile oficiale sau de pe cele la care am fost redirecționați de siturile oficiale: Download.com, SourceForge, etc. Am selectat doar versiunile stabile. Nu am instalat nici o versiune beta.

Am instalat aplicațiile una câte una, utilizând opțiunile selectate implicit pentru fiecare. Cu alte cuvinte, am ales instalarea în modul standard (rapid sau tipic). Când am fost întrebat dacă doresc instalarea de software adițional, am acceptat toate dialogurile, deoarece a fost prezentat de aplicația respectivă ca fiind ceva recomandat pentru utilizator.

Când am evaluat lucrurile pe care nu le doream instalate de fiecare aplicație, nu am luat în considerare comenzile rapide pe desktop ca fiind nedorite. De asemenea, alte aplicații care erau necesare pentru ca programul pe care îl instalam să funcționeze fără probleme, cum ar fi Microsoft Visual C++ Redistributables, Java sau drivere, le-am considerat ca fiind aplicații legitime și nu le-am luat în calcul ca "software nedorit" în tabelele pe care urmează să le vedeți.

Rezultatele testelor - Navigatoarele de internet sunt cele mai sigure!

Cea mai sigură categorie de aplicații este reprezentată de către navigatoarele de internet. După cum puteți vedea în tabel, ele nu instalează nimic nici un produs adițional nedorit. Deși nu am evaluat Internet Explorer, Google Chrome sau Opera, ele dispun de proceduri de instalare implicite curate, fără a conține elemente nedorite incluse.

* - Unii s-ar putea să spună că iTunes instalează, de fapt, doar software de care are nevoie pentru o funcționare corectă. Totuși, nu pot fi de acord. iTunes instalează o mulțime de aplicații, incluzând Bonjour (necesar pentru imprimarea într-o rețea care include atât calculatoare cu Windows cât și cu OS X) sau Apple Mobile Device care este necesar doar pentru cei care dețin un dispozitiv Apple și doresc conectarea acestuia la un calculator cu Windows. De asemenea, o parte din aplicațiile adiționale instalate, rulează la pornirea Windows și contribuie la încetinirea pornirii sistemului.

** - Libre Office a fost singura aplicație care și-a lăsat fișierele de instalare într-un folder pe desktop, fiind necesară eliminarea manuală a acestora.
*** - Antivirusurile AVG și Avast! s-au configurat să pornească automat o dată cu pornirea Windows. Spre deosebire de celelalte aplicații, nu am considerat că este un comportament nedorit. Pornirea cât mai rapidă a acestora este necesară pentru protecția împotriva virușilor și a software-ului rău intenționat. De asemenea, ele au instalat extensii pentru navigatoare, pentru a scana traficul pe internet. Din nou, nu am considerat că este un comportament nedorit.

^ - PeaZip nu își creează o intrare pentru pornirea o dată cu Windows. Totuși, instalează software nedorit (Registry Mechanic de la PC Tools) care, în schimb, își creează o astfel de intrare. Am considerat că este un comportament nedorit. De asemenea, aplicația Advanced System Care Free nu instalează un gadget pentru ea însăși. Instalează un program pe care nu l-am cerut (o versiune limitată a WinZip) care, în schimb, își instalează un gadget.
^^ - Daemon Tools Lite și Virtual CloneDrive se setează automat să pornească o dată cu Windows. Datorită faptului că acestea sunt emulatoare de discuri, acest comportament este considerat ca fiind dezirabil și nu a fost evidențiat ca fiind negativ.

Aceia dintre voi care doresc să vadă rezultatele într-o formă mai bună sau să le descarce, pot folosi fișierul PDF atașat la sfârșitul acestui articol.

Concluzii finale - Mai puțin de jumătate din aplicații se vor comporta cum am dori

Privind statisticile rezultate din acest experiment, putem trage câteva concluzii:

 • Doar 14 din cele 33 de aplicații pe care le-am testat instalează doar lucrurile pe care le dorim instalate. Asta reprezintă doar 42% din aplicațiile testate. Luând în considerare experiența pe care am avut-o cu diverse aplicații, cred că este un rezultat destul de apropiat de lumea reală și aplicațiile găsite în general pe internet.
 • Software-ul cu sursă liberă (open source) tinde să se comporte mult mai bine decât celelalte aplicații. Cu o singură excepție (PeaZip), toate aceste programe nu au inclus în pachetele lor de distribuție nimic din ce nu am dorit sau nu a fost absolut necesar pentru buna lor funcționare.
 • 39% (13 din 33) din aplicațiile instalate s-au configurat să pornească o dată cu sistemul deși, în majoritatea cazurilor, funcționalitatea oferită nu îi este necesară utilizatorului la fiecare pornire a Windows. Singurele excepții de la această regulă sunt programele pentru securitate și emulatoarele de discuri.
  Rezultatul final constă în timpi mai lungi și nervi la fiecare pornire a sistemului. Toate aplicațiile au adăugat un total de 46 de secunde la timpul inițial de 52 de secunde necesare pentru pornirea sistemului. Asta înseamnă o procedură de pornire mai lentă cu 88% față de timpul necesar inițial, pentru un sistem "curat". În plus, la fiecare pornire am fost întâmpinat de un număr uriaș de ferestre deschise (toate cerându-mi ceva), gadgeturi pe care nu le-a dorit și o mulțime de comenzi rapide pe desktop. Să fii întâmpinat de un ecran precum cel de mai jos este o experiență foarte negativă.

 • 24% (8 din 33) dintre aplicații instalează bare de unelte nedorite care ocupă foarte mult din spațiul vizual și încetinesc viteza de navigare pe internet. Alte 24% vor schimba motorul de căutare implicit al navigatorului dvs. La sfârșitul tuturor instalărilor, Internet Explorer-ul meu arăta ca mai jos. Nu e ceva tocmai plăcut de văzut.

  Plus, pornirea și funcționarea Internet Explorer au devenit foarte greoaie. Ce era cândva un navigator rapid, a devenit un monstru care abia se mișcă. De asemenea, motorul de căutare implicit pe care am ajuns să îl folosesc, era destul de slab și nu m-a ajutat deloc să găsesc informațiile pe care le căutam.

 • 24% din aplicații vor instala alte aplicații, nedorite. Acestea pot fi ori alte aplicații gratuite sau versiuni limitate ale unor aplicații comerciale. Programele incluse sunt foarte diversificate, mergând de la navigatoare de internet precum Google Chrome (instalat de Google Earth, spre exemplu) până la unelte de optimizare a sistemului (ca Uniblue's Driver Scanner sau Registry Mechanic de la PC Tools) sau cititoare de fișiere PDF. O altă problemă cu aplicațiile nedorite este faptul că majoritatea erau versiuni vechi. Prin urmare, ele ori cereau imediat actualizări sau nu funcționau complet dacă nu erau aduse la ultima versiune. O altă plăcere pentru nervii mei.
 • Încă 18% (6 din 33) dintre aplicații și-au făcut de cap și mai mult cu navigatorul de internet, instalând extensii nedorite. Cea mai enervantă a fost cea instalată de Winamp: o extensie care verifica dacă alte aplicații au schimbat motorul de căutare implicit (AOL) cu altceva. Când porneam Internet Explorer sau deschideam o filă nouă, vedeam un mesaj care mă întreba dacă vreau să păstrez noul motor de căutare sau nu. După ce l-am văzut pentru a patra oară, m-am enervat și l-am lăsat să folosească în continuare AOL Web Search ca să pot continua testările în liniște.

  De asemenea, unele din extensiile nedorite pentru navigator nu erau compatibile cu ultimele versiuni ale navigatoarelor. Ca urmare, Firefox a ales să le dezactiveze, în timp ce Internet Explorer a fost vizibil încetinit de cele care nu erau compatibile.

 • 15% (5 din 33) dintre aplicații vor schimba pagina de pornire a navigatorului, 12% vor instala gadgeturi pe care probabil că nu le doriți, iar 6% vor adăuga comenzi rapide pe desktop, pentru diverse servicii cu plată, situri sau aplicații.

Descărcare: rezultate_teste.pdf.