Administrarea Conturilor și a Grupurilor de Utilizatori – Metoda profesionistă

Majoritatea utilizatorilor administrează conturile de utilizator de pe un calculator Windows folosind panoul Conturi utilizator din Panoul de control. Există și o altă metodă care oferă acces la informații mult mai detaliate despre utilizatorii definiți pe calculatorul dvs. și despre permisiunile acestora. Accesul la ele se face printr-un panou destul de ascuns, numit Local Users and Groups. Acest tutorial vă va arăta cum să îl găsiți, ce informații puteți accesa și cum îl puteți folosi pentru a obține un control mai bun asupra conturilor de utilizator și permisiunile acestora.

NOTĂ: Acest tutorial nu funcționează pentru Windows 7 Home Premium, în această ediție aplicația prezentată nefiind inclusă.

Cum accesăm Local Users and Groups

Veți găsi acest panou în aplicația Gestionare computer. O puteți deschide căutând cuvântul "computer" în caseta de căutare din meniul Start și dând clic pe legătura rapidă Gestionare computer. Alternativ, puteți merge la "Panou de control -> Sistem și securitate -> Instrumente de administrare -> Gestionare computer".

După ce deschideți aplicația, dați clic pe Instrumente de sistem -> Local Users and Groups.

Aici veți găsi două foldere: unul numit Users și unul numit Groups.

În folderul Users veți vedea toate conturile de utilizator definite pe calculatorul dvs., inclusiv conturile dezactivate care nu sunt active sau conturile folosite numai de Windows pentru a oferi servicii precum partajarea în rețea prin Grupul de domiciliu.

În folderul Groups veți vedea toate grupurile de utilizatori definite pe calculatorul dvs. Lista este destul de lungă și include grupurile create de Windows, de către aplicații provenite din terțe-părți precum driverele pentru diferitele componente hardware (de ex. placa video) sau aplicații care instalează servicii speciale ce au nevoie de proprii utilizatori sau grupuri create, astfel încât să funcționeze corect.

Dacă dați dublu-clic pe un cont de utilizator sau grup, veți deschide o fereastră de proprietăți care va afișa informații și opțiuni diverse de configurare pentru respectivul cont sau grup.

Conturile de utilizator pe care le veți găsi pe orice calculator Windows

Ce conturi de utilizator veți găsi pe orice calculator Windows? Răspunsul nu este lung. E vorba de contul predefinit de Administrator, creat de Windows chiar dacă îl folosiți sau nu, conturile de utilizatori pe care le-ați creat dvs., plus contul Guest și utilizatorul numit HomeGroupUser$, folosit de Windows pentru a administra conexiunile către Grupul dvs. de domiciliu.

După cum vedeți în captura de mai jos, unele conturi au o săgeată desenată pe pictorama lor.

Această săgeată semnalează faptul că acel cont de utilizator este dezactivat și nu poate fi utilizat chiar dacă este definit pe calculatorul dvs.

Grupurile disponibile pe orice calculator Windows

Când vine vorba de grupurile definite pe calculatorul dvs., lista este mult mai lungă și mai diversificată. Pe majoritatea calculatoarelor Windows, ar trebui să existe cel puțin următoarele grupuri definite:

 • Administrators – acesta conține toate conturile de utilizatori cu permisiuni administrative de pe calculatorul dvs.
 • Backup Operators – conturi de utilizator care au permisiunea de a efectua copii de rezervă și operațiuni de restaurare, folosind instrumente precum Copiere de rezervă.
 • Cryptographic Operators – conturile de utilizator cu permisiuni pentru criptarea sau decriptarea de date, folosind aplicații ca BitLocker.
 • Distributed COM Objects – acest grup este puțin mai greu de explicat. Este folosit frecvent pentru conturile de utilizatori care execută scenarii complexe, precum calcule distribuite (într-o rețea). De aceea, este folosit numai în medii de afaceri.
 • Event log Readers – acest grup oferă membrilor săi permisiuni pentru citirea jurnalelor Windows care înregistrează acțiunile sistemului dvs.
 • Guests – sunt conturi normale de utilizator, care nu pot efectua nici un fel de acțiune administrativă pe calculatorul dvs. Ele pot fi utilizate numai pentru activități precum navigarea pe Internet sau executarea de aplicații care sunt deja instalate. Acestea nu pot aduce modificări la configurația sistemului, accesa sau modifica datele utilizatorilor, etc.
 • IIS_IUSRS – acest grup este utilizat numai de Internet Information Services, servicii pe care puteți alege să le instalați din panoul Programe și caracteristici.
 • Network Configuration Operators – acest grup oferă utilizatorilor săi permisiuni pentru configurarea caracteristicilor de rețea din Windows.
 • Performance Log Users & Performance Monitor Users – acestea sunt alte grupuri destul de greu de explicat. Membrii lor primesc permisiuni pentru efectuarea de înregistrări în jurnale Windows avansate, precum și pentru colectarea de date legate de performanță. Totuși, nu am descoperit exact cum lucrează aceste permisiuni și în ce tipuri de scenarii sunt ele utile.
 • Power Users – acest grup era folosit în versiunile mai vechi de Windows, pentru a oferi unele permisiuni administrative limitate anumitor conturi de utilizatori. Este prezent și în versiunile noi de Windows, dar numai pentru compatibilitatea cu aplicațiile mai vechi. În afară de aceste cazuri nu sunt și nu ar trebui folosite.
 • Remote Desktop Users – acest grup de utilizatori oferă membrilor săi permisiuni pentru conectarea la distanță la alt calculator.
 • Replicator – acest grup de utilizatori este folosit în domeniile create de administratorul de rețea. El le oferă membrilor săi permisiunile necesare pentru copiere/clonare fișiere în domeniu. În rețelele de domiciliu, nu ar trebui utilizat.
 • Users – conține toate conturile standard de utilizator definite pe calculatorul dvs. Membrii săi nu au permisiuni administrative. Ei pot executa doar aplicațiile deja instalate.
 • HomeUsers Security Group – membrii acestuia sunt acele conturi de utilizator care folosesc caracteristica Grup de domiciliu pentru a partaja fișiere, foldere și dispozitive în rețea.

Lista de mai sus se limitează la a prezenta grupurile de utilizatori standard pe care le veți găsi în Windows. Pe calculatorul dvs. este foarte posibil/probabil să găsiți și alte grupuri, instalate de anumite caracteristici Windows, drivere (de ex. hardware-ul AMD/ATI va crea grupul AMD Fuel) sau aplicații provenite din terțe-părți.

Cum folosim Grupurile de utilizatori?

Foarte tare la aceste grupuri de utilizatori este faptul că le puteți folosi pentru a oferi permisiuni adiționale conturilor standard de utilizatori. De exemplu, dacă veți crea un cont de utilizator care este membru al Users dar nu al Administrators, acel utilizator nu se poate conecta la distanță la un alt calculator. Dacă alegeți să faceți acel utilizator membru al Remote Desktop Users, atunci el va putea să se conecteze la distanță. Principiul se aplică pentru toate grupurile de utilizatori. Adăugați un cont de utilizator ca membru și el va primi permisiunile dar și restricțiile acelui grup.

Dacă vă veți uita la toate grupurile de utilizatori de mai sus, în majoritatea lor veți observa că acele conturi definite ca administratori nu sunt listate în ele. Aceasta se datorează faptului că ele au permisiuni pentru a face orice pe calculator și nu au nevoie să facă parte dintr-un grup special pentru a îi moșteni permisiunile.

Atenție: Nu vă jucați cu Conturile și Grupurile de utilizatori Standard din Windows

Unii s-ar putea să vrea cu tot dinadinsul să șteargă anumite conturi și grupuri standard de utilizatori. Dacă vreți să faceți acest lucru, veți fi atenționat de Windows că această acțiune va cauza probleme. De exemplu, dacă veți încerca să ștergeți contul Administrator veți vedea următoare atenționare.

Am făcut un experiment și am eliminat utilizatorul HomeGroupUser$. Cum bănuiam, rezultatul a fost că Grupul de domiciliu a încetat să funcționeze.

De asemenea, și alte aplicații ale Windows au început să funcționeze incorect, inclusiv Restaurare sistem, lucru care mi s-a părut destul de ciudat.

Concluzii

Panoul Local Users and Groups ne oferă o imagine mai bună asupra modului în care sunt definite pe calculator conturile de utilizatori și grupurile, așa cum ați putut vedea în acest tutorial. Dacă aveți întrebări legate de acest subiect, nu ezitați să le scrieți în formularul de mai jos.