Cum te autentifici automat în Windows, fără a fi nevoie să îți scrii parola

Indiferent că folosești Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10, îți vom arăta cum să îți setezi sistemul de operare astfel încât să te autentifice automat, fără a îți cere să îți alegi contul de utilizator sau să îți scrii parola ori codul PIN de fiecare dată. Te vom ghida prin toți pașii și îți vom da toate informațiile de care ai nevoie, astfel încât acest proces să fie unul cât mai rapid și mai ușor cu putință. Hai să începem:

Cum deschidem fereastra ascunsă pentru Conturi de utilizator

Pentru a putea face setările necesare pentru autentificarea automată în Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10, va trebui mai întâi să deschizi fereastra așa zisă "ascunsă" de Conturi de utilizator. Pentru asta, există mai multe metode pe care le poți urma:

  • Deschide fereastra Executare apăsând pe tastele Windows + R sau lansează o Linie de comandă. În oricare dintre aceste două ferestre, scrie una dintre următoarele două comenzi: netplwiz.exe sau control userpasswords2. Indiferent de comanda pe care alegi să o folosești, ambele au același rezultat și vor deschide aceeași fereastră Conturi de utilizator. Această metodă funcționează în toate versiunile de Windows.

  • În Windows 8.1 poți să scrii netplwiz.exe sau control userpasswords2 direct pe ecranul Start și apoi să apeși pe primul rezultat al căutării.

  • Dacă ai Windows 10, poți să folosești câmpul de căutare al Cortanei pentru a scrie una dintre comenzi - netplwiz.exe sau control userpasswords2 - și apoi să apeși pe rezultat.

Odată ce ai rulat comanda, o fereastră Conturi de utilizator similară cu cea de mai jos se va deschide. În ea, vei vedea o listă cu toate conturile de utilizator înregistrate pe calculatorul sau dispozitivul tău.

Cum setezi autentificarea automată a unui utilizator

Începe prin a selecta utilizatorul pentru care nu mai vrei să fie nevoie să introduci parola pentru a te autentifica în Windows. Apoi, debifează opțiunea "Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator și o parolă pentru a utiliza acest computer" și apasă pe OK.

Acum ți se va solicita să introduci parola pentru acel utilizator, de două ori, pentru confirmare. Când ai terminat, apasă pe OK.

Data viitoare când vei porni Windows, vei fi autentificat automat cu contul de utilizator pe care l-ai selectat. Indiferent că folosești Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10, acest utilizator va deveni utilizatorul implicit.

Dacă pe calculatorul sau dispozitivul tău ai definite conturi multiple de utilizatori, setarea aceasta s-ar putea să prezinte câteva inconveniente. Windows te va autentifica automat la fiecare pornire cu contul utilizatorului pe care l-ai selectat prin această procedură. Pentru a te autentifica drept alt utilizator, trebuie să aștepți ca Windows să pornească și să te autentifice automat, după care te de-autentifici și să selectezi alt utilizator. Dacă vrei să te întorci la setările inițiale, urmează aceeași procedură și de-selectează opțiunea "Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator și o parolă pentru a utiliza acest computer".

Dacă dispozitivul sau calculatorul tău face parte dintr-un domeniu de rețea, cum ar fi o rețea de birou/instituție, această procedură nu va funcționa. În domeniile de rețea, regulile referitoare la procedura de autentificare sunt stabilite de administratorul de rețea și nu pot fi rescrise de utilizatori. Dacă încerci asta pe calculatorul tău de la serviciu, este foarte probabil să nu funcționeze.

Concluzie

Procedura de mai sus funcționează foarte bine pentru calculatorul tău de acasă, care este folosit în general de oameni în care ai încredere. Dar, dacă ai un laptop sau o tabletă cu care mergi peste tot, e mai bine să renunți la confort și să alegi securitatea, adică să nu aplici procedura de mai sus. Dacă îți fură cineva laptopul sau tableta, e preferabil să nu se poată autentifica automat.

Pentru alte tutoriale de calitate, nu ezita să citești și recomandările noastre de mai jos.