Ce este Filtrul Smart Screen și cum funcționează?

Când utilizați Internet Explorer sau Windows 8, puteți întâlni mesaje de avertizare atunci când încercați să descărcați sau să executați anumite fișiere. Puteți primi avertismente care spun că fișierul "nu este descărcat în mod uzual și poate afecta negativ computerul" sau că "executarea acestei aplicații poate pune PC-ul în pericol). De ce se întâmplă acest lucru, ce înseamnă și care sunt opțiunile pe care le aveți? Acest articol va răspunde la aceste întrebări.

Mesajele de eroare ale filtrului Windows SmartScreen

În primul rând, să vedem care sunt posibilele erori/mesaje de avertizare și ce spun acestea. În versiunea desktop a Internet Explorer, este posibil să primiți mesaje precum: fișierul "nu este descărcat de obicei și poate afecta negativ computerul" sau "Filtrul SmartScreen nu are informații suficiente despre acest program nesemnat. Executarea acestuia poate dăuna computerului".

Iată cum arată mesajul în versiunea Windows 8 Modern UI a Internet Explorer 10.

În Windows 8, mesajele sunt oarecum similare. Acestea precizează: "Windows SmartScreen a oprit lansarea unei aplicații nerecunoscute. Executarea acestei aplicații poate pune PC-ul în pericol".

Deci... de ce se întâmplă acest lucru? Ce spune acest SmartScreen? Să aflăm!

Ce este Filtrul Windows SmartScreen?

Această facilitate a fost introdusă o dată cu Internet Explorer 8 pentru a îmbunătăți securitatea utilizatorilor. Dacă un fișier pe care doriți să-l descărcați a fost deja descărcat de un număr destul de mare de oameni și este considerat a fi sigur, vi se va permite să-l descărcați fără probleme sau avertismente.

Dacă un fișier nu a fost descărcat înainte de alți utilizatori sau numărul acestora este foarte mic, atunci veți fi avertizat că alegerea dvs. prezintă un factor de nesiguranță.

De asemenea, Filtrul Windows SmartScreen verifică siturile vizitate de dvs., într-o listă actualizată în permanență. Aici sunt raportate situri de înșelăciune electronică și situri cu software rău intenționat. Dacă găsește o potrivire între siturile vizitate de dvs. și cele din listă, afișează un avertisment/o notificare care prin care vă anunță că situl a fost blocat pentru siguranța dvs.

Același lucru se întâmplă și cu fișierele rău intenționate descărcate de pe Internet. Acest lucru poate fi enervant atunci când descărcați fișiere nu foarte populare, dar astfel puteți fi în siguranță atunci când virușii sau alte forme de software rău intenționat încearcă să se ​​descarce în calculatorul dvs.

Windows 8 utilizează Windows SmartScreen și în Windows Explorer, pentru a reverifica fișierele executabile pe care încercați să le lansați și să le folosiți. Se aplică aceleași principii ca și în Internet Explorer.

Este util filtrul SmartScreen?

Având în vedere faptul că această facilitate s-ar putea să te enerveze câteodată, o întrebare bună este: Merită? Funcționează cu adevărat?

Răspunsul este un categoric Da!. Conform anumitor studii de securitate, Internet Explorer este cel mai sigur navigator web, în principal datorită acestei caracteristici. Găsiți un exemplu al unui astfel de studiu, realizat pentru Internet Explorer 9, aici: Internet Explorer 9 outperforms competing browsers in malware blocking test.

Iar dacă vorbim despre Internet Explorer 10, lucrurile stau și mai bine: în urma testelor realizate de nsslabs.com, noua versiune a navigatorului Microsoft a reușit să obțină un scor de 99,1% rată de blocare a malware distribuit prin rețele de socializare și email, depășind cu mult celelalte navigatoare.

Drepturile pentru imaginea de mai sus aparțin nsslabs.com.

Un alt exemplu al modului prin care Filtrul SmartScreen vă ajută să păstrați calculatorul și datele dvs. în siguranță, puteți găsi și aici: How browsers and security software can keep you safer online.

Cum puteți executa fișierele trecând peste Filtrul SmartScreen, în Windows 7?

Se poate întâmpla, totuși, ca Internet Explorer să blocheze descărcarea unui fișier legitim, care nu prezintă pericol pentru calculatorul dvs. Ce faceți dacă vreți totuși să descărcați și să utilizați acel fișier?

În primul rând, dați clic pe butonul de Acțiuni.

Astfel se va deschide o fereastră numită Filtrul SmartScreen. Aceasta nu oferă implicit opțiuni care să vă permită să utilizați sau să executați fișierul respectiv. Destul de enervant, nu? Zâmbiți, și apoi dați clic pe Mai multe opțiuni.

Acum, Filtrul SmartScreen vă oferă opțiunea de a executa fișierul pe care doriți să-l descărcați.

Cum puteți executa fișierele trecând peste Windows SmartScreen, în Windows 8?

Ce se întâmplă în cazul Windows 8 ? - Cum veți convinge Windows Explorer să execute un fișier despre care știți că este legitim și că nu aduce prejudicii computerului?

Sub textul de avertisment, există o legătură numită "Mai multe informații". Faceți clic pe ea.

Vă sunt prezentate câteva informații despre fișierul pe care doriți să-l rulați, cum ar fi editorul acestuia și numele aplicației. În plus, apare butonul Executați oricum.

Dați clic pe acest buton și fișierul va fi executat.

Concluzii

După cum puteți vedea, Filtrul Windows SmartScreen este o caracteristică de securitate foarte bună, prezentă în Internet Explorer și în Windows 8. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să lăsați un comentariu.