Ce este nou la Office 2013 și Office 365? De unde să-l cumperi?

Pe 29 ianuarie, Microsoft a lansat noul Office. În presa de profil ați întâlnit două nume pentru acest produs: Office 2013 și Office 365. De ce două nume? Nu puțini oameni vor fi confuzi din cauza asta. De aceea am decis să scriem un articol cât mai complet în care să vorbim despre: diferențele dintre cele două produse, caracteristicile cheie ale noului Office, ce a spus presa despre el, precum și modele de preț și distribuție adoptate de Microsoft. La final veți găsi și informații despre unde puteți achiziționa noul Office, și la ce prețuri.

Microsoft Office 2013 sau Office 365? Care-i diferența?

Cum spuneam mai devreme, în presă veți găsi două denumiri, ambele corecte pentru noul Office. Ce este diferit între Office 2013 și Office 365? Ce este similar între cele două produse?

Microsoft Office 2013 este suita Office tradițională, cu care v-ați obișnuit din edițiile precedente. Ea include următoarele aplicații: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, etc. Când cumpărați acest produs, veți primi o licență pentru un calculator, care nu expiră niciodată. Cel puțin în teorie, o puteți folosi pentru totdeauna. Când Microsoft lansează o nouă versiune de Office, ea va trebui achiziționată separat.

Office 365 este un serviciu oferit de Microsoft. El există de mai mult vreme, dar până acum el era oferit exclusiv companiilor. Acum este pentru prima oară când Microsoft oferă acest serviciu consumatorilor obișnuiți.

Office 365 oferă suita Microsoft Office 2013, ca un serviciu. Se plătește un abonament anual sau lunar și, pe lângă acest produs, primiți și o serie de beneficii. Unul dintre ele este că veți avea întotdeauna cea mai recentă versiune de Office, pe toate dispozitivele folosite de dvs. Drept urmare, pe măsură ce Microsoft lansează o nouă versiune de Office, abonamentul Office 365 vă va oferi acces automat la ea, fără taxe suplimentare. Dacă decideți să nu mai plătiți abonamentul anual, accesul la uneltele Office expiră, precum și la serviciile adiționale incluse în abonament.

Caracteristici importante ale noului Office

Lista de noi caracteristici este lungă. De aceea ne vom opri doar asupra noutăților ce noi le considerăm importante:

 • Integrarea cloud - utilizatorii pot salva documentele direct pe SkyDrive ori pe SharePoint-ul companiei, ca și cum le-ar salva pe discul local. Apoi, ei pot partaja documentele și colabora cu alte persoane, cu mare ușurință. În plus, toate documentele stocate în cloud sunt sincronizate automat.
 • Suport pentru dispozitive touch (senzitive) - deși suportul oferit nu este tocmai ideal, noul Office este prima suită care se aventurează în acest spațiu. Drept urmare îl veți putea folosi și pe tablete cu Windows 8 și Windows RT. De asemenea, este și primul Office ce funcționează pe sisteme cu procesoare ARM, folosite în general pe dispozitive mobile.
 • Suport pentru aplicații Office - noul Office permite realizarea de mici aplicații ce pot fi folosite pentru a vizualiza ori manipula în noi moduri datele din documente. Aceste aplicații pot fi dezvoltate de oricine și sunt oferite pe magazinul Office.
 • Un nou ecran de start pentru toate aplicații Office - inspirat de Windows 8, acest ecran oferă acces rapid la șabloane de Office, documentele create de utilizator și la setările diverselor aplicații.
 • Noul Office oferă facilități de adăugare de poze și fișiere media, din aproape orice sursă: calculatorul personal, SkyDrive, servicii online precum Flickr sau YouTube.
 • Au fost realizate schimbări importante în Word, Excel, Powerpoint, Outlook și OneNote. În Access și Publisher au fost făcute schimbări mai puțin importante. Iată câteva din noutățile importante:
  • Abilitatea de a reveni rapid la ultima locație vizionată ori editată în Word și PowerPoint.
  • Word este acum capabil să editeze documente în format PDF. De asemenea include și un Mod Citire, util pentru a citi documente fără nici un fel de distrageri. Word poate încorpora videoclipuri și le poate reda direct din documente. Când colaborați cu diverse persoane, puteți realiza conversații cu ajutorul comentariilor și răspunsurilor. De asemenea, puteți marca un comentariu ca fiind realizat și discuția din care face parte este încheiată.
  • Excel introduce o caracteristică numită Flash Fill, ce recunoaște în mod automat tiparele existe în date și autocompletează datele rămase, fără a folosi formule ori fișiere macro. De asemenea, facilitează crearea de Pivot Tablets (Pivoți), vizualizarea eficientă a datelor, folosind caracteristici precum Quick Analysis Lens și Recommended Charts. De asemenea, include un model nou de limitări pentru date și fișiere, putând astfel să proceseze și mai multe date decât în trecut.
  • PowerPoint introduce suport nativ pentru raportul de aspect 16:9, folosit de monitoarele late. În plus, oferă un nou mod de prezentare ce include noi unelte pentru zoom, vizionarea facilă următorului slide și a notițelor, unelte pentru subliniere, etc. De asemenea, adaugă noi ghiduri de aliniere a elementelor și teme pentru prezentări. Cu noua versiune se pot îmbina forme sau se poate colabora în realizarea prezentărilor folosind chiar și versiunea web a PowerPoint, versiune ce este disponibilă gratuit.
  • Outlook primește în sfârșit o interfață panglică (ribbon) și introduce conceptul de răspunsuri în linie la mesaje, fără a le deschide. De asemenea, are și o nouă bară de navigare ce îmbunătățește modul în care se accesează mesajele primite, contactele, calendarul și sarcinile primite. Cu ajutorul conectorilor sociali, poate integra date din rețelele sociale importante (Facebook, LinkedIn, Twitter) cu contactele din Outlook. Folosind caracteristica Peek, se pot viziona rapid mesajele primite, următoarea întâlnire din calendar sau detaliile unui contact, fără a comuta între ecrane și a pierde contextul în care se află utilizatorul.
  • OneNote este prima aplicație Office ce oferă și o versiune tactilă optimizată pentru Windows 8. Se găsește gratuit pe magazinul Windows. Noul OneNote se integrează foarte bine cu Outlook și poate fi folosit cu ușurință în luarea de notițe în timpul întâlnirilor, stocarea și partajarea lor cu ceilalți participanți. De asemenea, se pot crea notițe audio și se pot face căutări în ele, ca și în cazul notițelor clasice, text.

Caracteristicile disponibile în fiecare ediție de Office 2013 și Office 365

Ca de obicei când vine vorba de Office, avem mai multe ediții de Office 2013 și Office 365. Să începem cu Office 365:

 • Office 365 Premium pentru acasă - poate fi instalat pe 5 calculatoare ori dispozitive. Mai mulți utilizatori casnici pot folosi serviciul. El include: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher și Access. În plus, oferă acces gratuit la Office on Demand (Office la cerere) de pe orice calculator cu conexiune Internet, 20 GO spațiu adițional pe SkyDrive, 60 de minute de apeluri Skype în fiecare lună, actualizare permanentă la ultima versiune de Office, pe toată durata abonamentului.
 • Office 365 pentru studenți - este identic cu Office 365 Premium pentru acasă, exceptând prețul (plătiți mai puțin și aveți acces la serviciu timp de 4 ani) și faptul că poate fi folosit doar pe 2 PC-uri sau sisteme Mac.
 • Office 365 pentru întreprinderi mici - poate fi instalat pe 5 calculatoare și dispozitive, per utilizator. Include: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Access, Lync și InfoPath. În plus, oferă acces gratuit la Office on Demand (Office la cerere) de pe orice calculator cu conexiune Internet, calendare partajate, 25 GO spațiu pentru Exchange Online inbox, 10 GO plus 500 MO per utilizator în SharePoint online, sit web, intranet, actualizare permanentă la ultima versiune de Office, pe toată durata abonamentului.

Toate aceste produse și servicii sunt active pe întreaga durată a abonamentului. Dacă doriți să aflați ce se întâmplă când expiră abonamentul, citiți acest articol, disponibil doar în limba engleză: Microsoft's Office 365 Home Premium: What happens when subscriptions expire?.

Să vedem ce oferă și edițiile de Office 2013:

 • Office 2013 Acasă și pentru Școală - include Word, Excel, PowerPoint și OneNote. Poate fi instalat doar pe un singur calculator și licența nu expiră niciodată.
 • Office 2013 Acasă și la Firmă - include Word, Excel, PowerPoint, OneNote, și Outlook. Poate fi instalat doar pe un singur calculator și licența nu expiră niciodată.
 • Office Professional 2013 - include Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access, și Publisher. Poate fi instalat doar pe un singur calculator și licența nu expiră niciodată.

Deocamdată, noile ediții de Office funcționează pe sisteme și dispozitive cu Windows 7, Windows 8, Windows RT și Windows Phone. Serviciul Office 365 vă oferă acces și la Office pentru Mac 2011. Ediția 2013 pentru Mac va fi inclusă în serviciu, atunci când va fi disponibilă.

Zvonuri interesante: Mai multe situri de profil, inclusiv nume mari precum The Verge speculează că vor fi disponibile și versiuni de Office pentru iOS și Android. Drept urmare, clienții Office 365 vor avea acces la ele, ca parte din abonament, fără costuri adiționale. Mai multe detalii veți găsi aici: Exclusive: Microsoft Office for iPhone, iPad, and Android revealed.

Ce au spus presa și specialiștii despre noul Office

Din păcate există puține recenzii detaliate despre noul Office, inclusiv în presa străină. Cât despre România, nimeni nu pare să se fi deranjat să îl testeze în detaliu. S-au publicat doar știri și informații sumare. Drept urmare, vom recomanda în principal recenzii publicate de situri străine, în limba engleză:

 • Cea mai lungă recenzie este publicată de echipa PC Mag. Autorul articolului declară: "Sunt foarte impresionat de inteligența și grija cu care a fost dezvoltat Office 2013 și, implicit, Office 365. Arată foarte bine atunci când începi să îl folosești și multe din îmbunătățirile sale sunt atât de discrete încât nu vei observa că multe din lucrurile care te enervau - precum cursorul care apărea și dispărea aiurea în timp ce tastai - au dispărut."
  Dintre toate recenziile citite, aceasta face cea mai bună treabă în a evidenția aspectele pozitive cât și cele negative ale noului Office. O puteți citi, în engleză, aici: Microsoft Office 365 Home Premium.
 • Ars Technica sunt puțin mai rezervați în privința verdictului: "Asemeni Windows 8, această versiune de Office ancorată puternic în cloud, ar putea avea dificultatăți în a convinge utilizatorii să-și facă upgrade. Sunt multe caracteristici noi și utile incluse în cele mai utilizate aplicații Office. Noile aplicații sub formă de add-in oferă un mod util de a include conținut extern în documente și prezentări. Adevărata întrebare este dacă clienții - și în special utilizatorii obișnuiți - vor fi atrași de noul format Office ca serviciu."
  Puteți citi întreg articolul, în engleză, aici: Review: Microsoft Office 365 Home Premium Edition hopes to be at your service.
 • Paul Thurrott este un expert renumit în SUA și este singurul care a testat și Office-ul pentru Mac, oferit împreună cu Office 365. El a publicat concluziile lui aici: Office 365 Home Premium: The Mac Experience. De asemenea, Paul a publicat și o recenzie a suitei Office, aici: Office 365 Home Premium Review. Verdictul său este următorul: "Office 365 Premium pentru acasă este o alegere excelentă pentru orice familie ce deține mai multe calculatoare și dispozitive."
 • Echipa Das Cloud este între puținele din România care au publicat o prezentare mai detaliată: Ce e nou la noul Office?. Editorul lor, Bogdan Pencea, încheie articolul spunând: "Microsoft Office rămâne cel mai complet set de instrumente digitale de birou. Poate că singurul lucru important care a rămas nemodificat în cursa trecerii barierei de un miliard de utilizatori ar fi acela că, în continuare, Office costă."

De unde se poate cumpăra Office 2013 și Office 365

Sunt multe locuri de unde puteți achiziționa noul Office. În primul rând, îl puteți găsi pe situl Office România, de unde îl cumpărați direct de la Microsoft.

Totuși partenerii Microsoft și diverse magazine îl oferă la prețuri și mai bune. De exemplu, la eMAG, veți găsi următoarele oferte:

Atunci când cumpărați noul Office, veți observa că nu este nici un disc inclus în pachet. Microsoft vă oferă un manual cu instrucțiuni pentru descărcarea celei mai recente versiuni și o cheie de activare. Noul Office va fi descărcat doar de pe situl Office România. Dacă folosiți adresa de descărcare scrisă pe manualul inclus, nu veți avea nici o problemă. De asemenea, păstrați cheia de activare. Dacă o pierdeți nu veți putea efectua nici o reinstalare, în caz de nevoie, pe calculatorul dvs.