Ce sunt serviciile Windows, ce fac ele și cum le administrăm

Poate v-ați întrebat la un moment dat: ce anume face ca Windows să funcționeze și să ofere atâtea caracteristici pentru atât de multe aplicații? O parte importantă a răspunsului o reprezintă serviciile Windows. Cu ajutorul lor, Windows poate să administreze conexiunile de rețea, să transmită sunetul către sistemul dvs. audio, să memoreze parolele și detaliile de conectare, să afișeze imagini pe ecran, ș.a.m.d. Acest articol va încerca să explice ce sunt serviciile Windows și care sunt pașii principali în lucrul cu ele.

Ce este un Serviciu Windows?

Un serviciu este o aplicație ca oricare alta. Diferența între servicii și celelalte programe este faptul că ele rulează în fundal și nu oferă o interfață cu utilizatorul, în care să poți da, de exemplu, clicuri. Ele sunt gândite să ofere caracteristici esențiale pentru nucleul sistemului de operare precum servicii web, înregistrarea evenimentelor, accesul la fișiere, imprimare de documente ori raportarea erorilor.

Nu toate serviciile sunt dezvoltate de Microsoft. Unele aplicații își instalează propriile lor servicii. Suitele de securitate sunt un exemplu foarte bun, ele instalând diverse servicii pentru a putea oferi la rândul lor servicii de monitorizare în timp real a activităților sistemului, protecție firewall, etc. Aceste suite au nevoie de avantajele oferite de utilizarea serviciilor. Un astfel de avantaj este faptul că ele pot fi pornite în timpul pornirii sistemului, înaintea altor programe și chiar înainte de a te conecta la calculator. Dar cel mai important este faptul că ele pot monitoriza tot ce se întâmplă pe calculator, fiind integrate perfect cu nucleul Windows. Astfel, ele pot oferi un nivel înalt de protecție. Un alt exemplu de serviciu ce nu aparține Microsoft ar putea fi un server SSH, des folosit la birouri pentru conexiunile securizate la distanță.

Cunoașterea a ceea ce înseamnă un serviciu poate fi utilă în anumite cazuri. De exemplu, dacă știi că nu vei avea nevoie de caracteristicile oferite de un serviciu, îl poți dezactiva pentru a elibera resurse. Dacă ai un router instalat pentru rețeaua ta locală, este foarte posibil să nu ai nevoie de serviciul Internet Connection Sharing. Sau, dacă ai nevoie ca un serviciu să ruleze, dar nu este atât de important, îl poți seta să pornească puțin mai târziu, după ce au fost deja pornite Windows, aplicațiile ce pornesc imediat după Windows sau alte servicii mai importante. În cazul meu, unul din aceste servicii, de care am nevoie dar nu îmi este esențial, este serviciul Windows Time, serviciu ce sincronizezază data și ora. De aceea, am decis să îl setez să pornească în mod Delayed (Pornire întârziată).

Cum deschidem Panoul de administrare al Serviciilor?

Există mai multe modalități de a ajunge la serviciile disponibile pe calculator. Dacă folosești Windows 7, cea mai rapidă este să tastezi "servicii" în caseta de căutare din meniul Start, iar apoi să dai clic pe Vizualizare servicii locale.

Dacă foloseși Windows 8, mergi pe ecranul Start, scrie "servicii" și apoi selectează Setări pe bara din partea dreaptă. Din lista de rezultate, dă clic sau apasă pe "Vizualizare servicii locale".

Aceasta nu este singura modalitate. Indiferent că utilizați Windows 7 sau Windows 8, puteți să deschideți Panoul de control, apoi Sistem și securitate și apoi dați dublu clic sau apăsați pe Instrumente de administrare. În noua fereastră, dați din nou dublu clic sau apăsați pe Services.

Indiferent ce metodă folosiți, rezultatul este o fereastră similară cu cea de mai jos.

Aici este locul în care puteți vedea, porni, opri și configura serviciile Windows. O scurtă descriere este disponibilă pentru fiecare serviciu Windows afișat. Un lucru bun deoarece multe dintre ele au nume destul de criptice. Din păcate, multe servicii nu sunt disponibile în limba română și au descrierea disponibilă doar în engleză.

NOTĂ: Puteți accesa serviciile instalate pe calculatorul dvs. și folosind utilitarul System Configuration sau deschizând Managerul de activități. Totuși, aceste instrumente nu oferă aceleași opțiuni precum panoul Services.

Cum Pornești sau Oprești Serviciu

Atât pornirea cât și oprirea unui serviciu este o acțiune ușor de realizat: tot ce trebuie să faci este să dai clic dreapta pe serviciul respectiv și să selectezi acțiunea dorită. Evident, poți opri doar serviciile care rulează deja și viceversa. În afară de Start și Stop mai avem și alte opțiuni disponibile: putem alege Pause, Resume sau Restart. Ultima opțiune este clară și nu cred că am ce să spun în plus despre ea. Cât despre Pause: înseamnă că serviciul este oprit, dar numai pentru conturile de utilizatori fără privilegii de servicii ori privilegii administrative, dar rulează în continuare pentru restul.

Evident, Resume pornește un serviciu pus în așteptare pentru acele conturi.

Configurarea unui Serviciu

Vom acoperi toate detaliile legate de configurarea serviciilor într-un tutorial viitor. Pentru moment voi vorbi doar despre setările generale pe care le putem face pentru un serviciu. În primul rând, deschideți fereastra Proprietăți. Dați clic dreapta pe serviciul pe care vreți să îl configurați și alegeți Proprietăți. O fereastră similară cu cea de mai jos va fi afișată.

Prima filă este și cea mai interesantă. Aceasta conține două secțiuni: prima ne oferă informații precum numele serviciului, numele de afișare, o scurtă descriere, calea către executabilul său și, la sfârșit, opțiunea de a modifica modul de pornire al acestuia. Cea de-a doua secțiune ne arată starea serviciului și ne oferă posibilitatea de a specifica parametri personalizați de pornire pentru acesta, în cazul în care sunt necesari.

Modul de pornire (Startup) poate fi setat astfel:

  • Automatic - serviciul va porni odată cu calculatorul.
  • Automatic (Delayed Start) - serviciul va porni imediat ce sistemul a terminat de pornit toate celelalte servicii.
  • Manual - serviciul va porni numai când acest lucru este necesar.
  • Disabled - serviciul nu va porni niciodată, nici măcar atunci când funcționalitatea sa este solicitată de către alte servicii Windows sau aplicații.

NOTĂ: Nu recomand modificarea acestor opțiuni în cazul în care nu sunteți complet informat de consecințele lor. În special, setarea unui serviciu ca Disabled (Dezactivat) este periculoasă, deoarece alte componente ale sistemului ar putea fi afectate. Acest lucru poate duce la un sistem de operare nefuncțional sau chiar la imposibilitatea pornirii calculatorului dvs.

Concluzie:

Unele servicii pot fi dezactivate pentru a îmbunătăți viteza sistemului, dar numai dacă ele nu vă sunt necesare și dacă dezactivarea lor nu cauzează probleme de funcționare. Într-un viitor tutorial vom vorbi despre cele mai comune servicii nenecesare, ce pot fi dezactivate în general fără probleme. Până atunci, dacă aveți vreți să împărtășiți și alte informații cu noi, nu ezitați să folosiți formularul de comentarii de mai jos.