Cum dezinstalezi Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 sau orice altă versiune

Câțiva cititori ne-au trimis mesaje în care ne-au întrebat cum pot să șteargă versiuni de test de Windows 10 din programul Windows Insider, sau chiar și versiuni mai vechi de Windows, precum Windows 7 sau Windows 8.1. Nu contează ce versiune de Windows ai, procedura de dezinstalare este aceeași și o vom prezenta în acest articol. Acoperim două situații diferite: cum elimini o versiune de Windows atunci când ai mai multe Windows-uri instalate pe calculator și cum ștergi Windows-ul atunci când este singurul sistem de operare instalat. Hai să începem:

Cum elimini o versiune de Windows de pe un PC cu mai multe sisteme de operare instalate

Hai să presupunem că ai instalat Windows 10 în dual-boot cu Windows 7. Să zicem că vrei să ștergi vechiul Windows 7 și vrei să instalezi Windows 8.1 în locul lui, sau vrei să folosești spațiul ocupat de Windows 7 pentru altceva. Cum faci asta?

Pasul 1. Fă o copie de siguranță (backup) pentru datele tale

În primul rând, ai grijă să îți faci backup la toate datele importante pe care le ai pe unitatea pe care se află versiunea de Windows pe care vrei să o dezinstalezi. Vei pierde toate datele de pe acea unitate dacă nu le faci o copie de rezervă acum, cât timp sistemul de operare există și funcționează bine.

Pasul 2. Șterge intrarea de boot a versiunii de Windows pe care vrei să o elimini

Este timpul să elimini intrarea de boot pentru sistemul de operare Windows pe care vrei să îl ștergi. În exemplu nostru, este vorba de Windows 7. Fă asta din versiunea de Windows pe care vrei să o păstrezi. Pentru noi, acesta este Windows 10.

Pornește sistemul de operare pe care vrei să îl păstrezi și apoi deschide instrumentul System Configuration. O metodă rapidă de a îl deschide este să folosești fereastra Executare. Apasă simultan pe tastele Windows + R de pe tastatură și, în fereastra Executare, scrie comanda msconfig. Apasă Enter sau apasă pe OK și se deschide instrumentul System Configuration.

Folosim instrumentul System Configuration deoarece este disponibil în toate versiunile de Windows. Dacă preferi, poți să folosești orice alt instrument de administrare a pornirii Windows, dar ai grijă să fie compatibil cu sistemele de operare pe care le ai instalate. Dacă folosești System Configuration, deschide-l și mergi la fila Boot (Pornire).

În fila Boot (Pornire), verifică dacă versiunea de Windows pe care urmează să o elimini a fost setată ca sistem de operare implicit. Dacă da, ai grijă să modifici și să setezi ca implicit sistemul care rămâne instalat. Pentru a face asta, selectează sistemul de operare Windows pe care îl vei păstra și apasă pe "Set as default" ("Setează ca implicit").

Apoi, alege versiunea de Windows pe care vrei să o dezinstalezi, apasă pe Delete (Ștergere) și apoi apasă pe Se aplică sau pe OK.

Pentru a verifica dacă totul este în regulă cu versiunea de Windows pe care vrei să o păstrezi, repornește-ți calculatorul și vezi dacă poate să pornească fără probleme. Așa ar trebui.

Dacă ceva rău se întâmplă și nu poți să pornești PC-ul corect, poți să repari intrările de boot folosind un kit de instalare Windows. Avem două tutoriale foarte bune aici: Repară problemele care împiedică Windows să pornească, cu Startup Repair și Ce este un Disc de reparare în Windows și cum creezi unul.

Pasul 3. Șterge sau formatează partiția folosită de versiunea de Windows pe care vrei să o elimini

În continuare, ar trebui să formatezi sau să ștergi partiția pe care este instalată versiunea de Windows pe care vrei să o elimini. Formateaz-o dacă plănuiești să refolosești acea partiție pentru a instala un nou sistem de operare, sau șterge complet partiția dacă preferi să folosești acel spațiu pentru a extinde alte partiții.

În ambele cazuri, poți să folosești instrumentul Disk Management (Gestionare disc) din Windows. Avem un ghid complet despre utilizarea acestuia, aici: Cum îți administrezi partițiile cu instrumentul Gestionare disc, în Windows.

Dacă nu ai timp să citești și acel ghid, treci direct la a deschide instrumentul Disk Management (Gestionare disc). O metodă rapidă de a o face este să apeși pe scurtătura sa din meniul WinX (disponibil în Windows 10 și Windows 8.1). Apasă pe tastele Windows + X de pe tastatură, după care apasă pe pe Disk Management (Gestionare disc).

În fereastra (Disk management) Gestionare disc, dă clic dreapta sau apasă lung pe partiția pe care vrei să o elimini (cea cu sistemul de operare pe care vrei să îl dezinstalezi) și selectează opțiunea "Delete Volume" ("Ștergere volum") pentru a o elimina. Apoi, spațiul disponibil poate fi adăugat la alte partiții.

Dacă vrei să refolosești aceeași partiție pentru un alt sistem de operare, ar trebui să formatezi partiția în loc să o ștergi. De exemplu, dacă vrei să elimini Windows 7 ca să instalezi Windows 8.1 în locul lui, selectează partiția, dă clic dreapta sau apasă lung pe ea, după care apasă pe Formatare în meniul contextual.

Dacă vrei, poți să modifici eticheta și sistemul de fișiere. Dacă nu, lasă valorile implicite așa cum sunt și apoi apasă pe OK.

Windows te avertizează că ești pe cale să ștergi toate datele stocate pe acea partiție. Dacă ți-ai făcut backup la tot ce era important pentru tine, apasă pe OK pentru a continua.

Este posibil să primești o avertizare despre faptul că partiția selectată este folosită. Pentru a forța formatarea, apasă pe Da și procesul va fi gata în câteva secunde.

Acum că versiunea de Windows pe care ai vrut să o dezinstalezi a fost ștearsă definitiv. Reține faptul că poți să folosești orice instrument de management al partițiilor pentru a face aceste lucruri. Noi am preferat să folosim Disk Management (Gestionare disc) pentru că este disponibil implicit în toate versiunile de Windows.

Ce faci dacă ai un sistem non-Microsoft instalat?

Dacă ai un sistem multi-boot care include sisteme de operare non-Microsoft, precum Ubuntu Linux, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt aceiași. Singura diferență este faptul că ai nevoie de un instrument diferit pentru a elimina intrarea de boot pentru versiunea de Windows pe care vrei să o ștergi, astfel ca intrările pentru sistemele de operare non-Microsoft să nu fie afectate negativ. Un astfel de instrument care funcționează bine este EasyBCD.

Cum elimini Windows atunci când este instalată o singură versiune a lui

Dacă ai instalat doar un sistem de operare Windows, atunci procesul de dezinstalare este simplu: ia CD/DVD-ul sau stick-ul de memorie USB cu kit-ul de instalare al sistemului de operare pe care vrei să îl folosești și pornește calculatorul de pe el. Apoi, în timpul procedurii de instalare, selectează partiția de Windows curentă și formateaz-o sau șterge-o.

Astfel, poți să refolosești acea partiție (sau spațiu liber) cum crezi de cuviință și poți să instalezi noul sistem de operare pe ea. Totuși, înainte de a face acest lucru, nu uita să îți faci o copie de rezervă pentru toate datele importante.

Concluzie

După cum vezi din acest ghid, dezinstalarea Windows este mai ușor de făcut decât pare la prima vedere. Oricine o poate face, cu puțină atenție la pașii pe care i-am descris mai sus. În cazul în care cauți și alte ghiduri despre cum se instalează diferite versiuni de Windows, nu ezita să citești și recomandările de mai jos și, dacă ai ceva de adăugat la ghidul nostru, scrie-ne un comentariu.