Cum folosim Notele Adezive în Windows

Alături de Paint, Instrumentul de decupare, WordPad și Notepad, Note adezive este o aplicație integrată în Windows de foarte mult timp, care vă permite să creați notițe. Le puteți plasa oriunde pe Desktop, le puteți formata textul, redimensiona și le puteți colora într-o varietate de culori. În acest tutorial vă vom arăta cum să folosiți Note adezive și apoi puteți să decideți dacă doriți să le folosiți sau nu.

NOTĂ: Aplicația Note adezive este disponibilă în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Dacă folosiți o tabletă sau un dispozitiv cu ecran tactil, aplicația Note adezive suportă și comenzi tactile.

Cum deschidem aplicația Note adezive

Aplicația Note adezive este localizată în lista de Accesorii a meniului de Start din Windows 7. În Windows 8.1, aplicația se găsește în vizualizarea aplicațiilor.

În Windows 10, lucrurile sunt puțin diferite diferite. Mergi la meniul de Start si apasă pe Toate aplicațiile.

Acum, deruează până la folderul Accesorii Windows și deschide-l. Aici, vei găsi aplicația Note adezive.

În Windows 7, cea mai rapidă metodă de a accesa Note adezive este prin introducerea cuvântului "note" în câmpul de căutare al meniului Start . În Windows 8.1, poți face același lucru pe ecranul Start .

În Windows 10, cea mai rapidă metodă de a porni Note adezive este să utilizezi Cortana spunându-i, desigur, în limba engleză "Open Sticky Notes" .

O altă cale de a deschide Note adezive, este de a tasta "note adezive" în câmpul de căutare de pe bara de activități.

La deschiderea aplicației Note adezive, se va afișa o notă goală, similară cu cea de mai jos.

Cum creăm o notă cu Note Adezive

După cum vei observa, interfața este simplă și ușor de utilizat. La deschiderea aplicației, vei primi o nouă notă în care poți să începi să scrii.

Dacă vrei să creezi o nouă notă, apasă butonul "Notă nouă" sau combinația de taste CTRL+N.

O notă goală va fi creată la fel ca cea de mai jos.

Cum ștergem o notă din Note Adezive

Dacă vrei să ștergi o notă, apasă butonul Ștergere notă sau tastele CTRL+D.

Ți se va cere să îți confirmi alegerea. Apasă Da pentru a șterge nota.

Dacă dorești ca în viitor să nu mai fie nevoie să confirmi ștergerea unei note, bifează căsuța care spune "Nu se mai afișează acest mesaj", înainte de a apăsa Da.

IMPORTANT: Nu confunda ștergerea unei note cu închiderea aplicației Note adezive. Atunci când închizi Note adezive din bara de activități, notele pe care le-ai creat vor fi afișate din nou următoarea dată când vei deschide aplicația, exact în același loc în care erau plasate înainte de închidere.

C um mutăm o notă în Note adezive

Aplicația îți oferă posibilitatea de a împrăștia notele oriunde pe Desktop. Pentru asta, trage de partea de sus a notelor - ușor mai închisă la culoare - și poziționează-le oriunde dorești.

Cum personalizăm o notă în Note adezive

Aplicația dispune de câteva opțiuni de personalizare cum ar fi redimensionarea, schimbarea culorii de fundal sau formatarea textului. Pentru a modifica dimensiunea unei note, trage de colțul din dreapta jos al acesteia.

De asemenea, poți schimba culoarea notelor pentru a le organiza mai ușor. Culorile disponibile sunt: albastru, verde, roz, violet, alb sau galben. Pentru a face asta apasă clic dreapta pe o notă pentru a deschide meniul cu opțiunile de culori și selecteaz-o pe cea pe care o dorești.

După cum poți vedea mai jos, Note adezive va schimba imediat culoarea notei selectate.

Aplicația oferă posibilitatea formatării textului, cu ajutorul unor combinații de taste. Selectează textul pe care vrei să îl formatezi și apasă una din următoarele combinații de taste:

 • Îngroșat: "Ctrl+B"
 • Cursiv: "Ctrl+I"
 • Subliniat: "Ctrl+U"
 • Tăiat: "Ctrl+T"
 • Listă cu marcatori: "Ctrl+Shift+L"
 • Dimensiune font mai mare: "Ctrl+Shift+>"
 • Dimensiune font mai mic: "Ctrl+Shift+<"
 • Modificarea literelor selectate în majuscule (sau litere mici): "Ctrl+Shift+A"
 • Aliniere la dreapta: "Ctrl+R"
 • Aliniere la stânga: "Ctrl+L"
 • Aliniere centrală: "Ctrl+E"
 • Un singur spațiu între linii: "Ctrl+1"
 • Spațiu dublu între linii: "Ctrl+2"
 • 1,5 spații între linii: "Ctrl+5"

Concluzie

Note adezive este o aplicație foarte prietenoasă care îți permite să adaugi note pe Desktop în doar câțiva pași. Ele vor rămâne acolo atâta timp cât aplicația este pornită, iar de fiecare dată când o vei deschide, ultimele note pe care le-ai scris vor fi reafișate. Dacă ai vreo întrebare în legătură cu acest instrument, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.