Folosește System Configuration pentru configura pornirea Windows-ului

Știi cât de puternică și de utilă este aplicația System Configuration (msconfig.exe) din Windows? Eu aveam o idee dar, până să fac cercetarea necesară unui ghid complet despre această aplicație, nu îi cunoșteam toate facilitățile, iar unele dintre ele sunt foarte puternice și utile. De aceea îți recomand să citești până la capăt acest ghid și să afli tot ce poți face cu System Configuration în Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10.

Cum pornești System Configuration (msconfig.exe) în Windows

Ca orice altă unealtă Windows, și aceasta poate fi pornită în mai multe moduri. În Windows 7, caută cuvântul “system” în caseta de căutare din Meniul Start. Apoi, apasă pe scurtătura System Configuration.

În Windows 8.1, funcția de căutare nu merge pentru a porni această aplicație. Deschide Panoul de Control și mergi la “Sistem și securitate -> Instrumente de administrare”. Acolo vei găsi scurtătura pentru System Configuration. Apasă pe ea.

Din fericire, în Windows 10, căutarea poate găsi această aplicație. În căsuța de căutare a Cortanei, de pe bara de unelte, caută cuvântul “system și apoi apasă pe rezultatul System Configuration.

O altă metodă, care merge în toate versiunile de Windows, este să deschizi fereastra Executare (apăsând Windows + R pe tastatură), să introduci comanda msconfig.exe și să apeși pe OK. De asemenea, această comandă poate fi rulată în căsuțele de căutare disponibile în toate versiunile recente de Windows.

Odată lansată, aplicația System Configuration arată ca în captura de ecran de mai jos.

Configurează modul de pornire al Windows

În fila General , sunt disponibile trei opțiuni pentru modul de pornire al Windows:

 • Normal startup - Windows pornește în modul implicit, cu TOATE elementele de pornire, driverele și serviciile instalate.

 • Diagnostic startup - acest mod este similar cu pornirea în Safe Mode. Safe Mode rulează doar serviciile și driverele din Windows. Acest mod poate rula, în plus, serviciile de rețea și serviciile importante ale aplicațiilor provenite dintr-o terță parte, cum ar fi antivirusul, firewallul sau suitele de aplicații de securitate. Acest mod este util dacă dorești să elimini fișierele și serviciile Windows din lista cu sursele posibilelor probleme de stabilitate ale sistemului. Dacă o selectezi și apeși pe Se aplică , vei observa că Selective startup este afișat ca fiind selectat. Nu îți face griji! Este normal. Acest lucru se întâmplă deoarece Diagnostic startup este un mod de pornire selectiv, cu un set predefinit de setări.

 • Selective startup - pornește Windows doar cu serviciile și driverele de bază. De asemenea, permite selectarea altor elemente de pornire pe care dorești să le rulezi, din filele Services și Startup.

IMPORTANT: În cazul în care comuți între modurile de pornire, depanezi probleme și apoi utilizezi din nou Normal startup , ar trebui să știi că toate serviciile și elementele de pornire vor fi activate. Dacă nu dorești ca anumite elemente să pornească automat la fiecare pornire Windows, trebuie să treci în revistă lista de servicii și elemente de pornire și să le editezi din nou. O dată ce ai făcut schimbările, în fila General va fi marcat ca activ modul de pornire Selective startup.

Configurează procedura de boot (pornire) Windows

Fila Boot (Pornire) este foarte importantă. Aici poți vedea sistemele de operare instalate pe calculator și poți selecta sistemul implicit (în cazul în care ai o configurație multi-sistem).

Pentru a selecta noul sistem de operare implicit, dă clic pe el și apoi pe butonul “Set as default” (Setează ca implicit).

Dacă ai doar un singur sistem de operare instalat pe calculator, poți configura modul în care acesta boot-ează.

Pentru fiecare dintre sistemele de operare existente, dacă apeși pe Advanced options (Opțiuni avansate) , poți seta elemente precum numărul de procesoare (nuclee) alocate pentru sistemul de operare la pornire, sau cantitatea de memorie RAM disponibilă pentru acesta.

IMPORTANT: Dacă setezi un număr maxim de nuclee și memorie RAM, Windows va continua să identifice corect numărul de nuclee pe care le are procesorul, precum și cantitate de memorie RAM. Totuși, sistemul va folosi doar numărul de nuclee (procesoare) și memoria maximă selectate.

O altă setare interesantă (în cazul în care utilizezi o configurație multi-sistem) este Timeout. Numărul de secunde pe care îl setezi aici reprezintă perioada de timp pe care calculatorul îl va pune la dispoziția utilizatorului pentru selectarea sistemului de operare care va fi încărcat, atunci când este pornit calculatorul. Dacă nu vei face nicio selecție în acest timp dat, sistemul de operare implicit va fi pornit automat.

În mod implicit, acest timp este setat la 30 de secunde. Dacă dispui de o configurație multi-sistem, este posibil să dorești o valoare mai mică. Personal, prefer să îl setez la 10-15 secunde. În acest fel, dacă nu selectez un alt sistem de operare, timpul total de pornire al sistemului de operare implicit nu este afectat prea mult.

De asemenea, pentru fiecare sistem de operare poți selecta dacă dorești pornirea acestuia în Safe Mode (Mod de siguranță) sau nu, utilizând oricare dintre opțiunile disponibile:

 • Minimal - pornirea normală în Safe Mode , cu interfață utilizator și niciun serviciu de rețea activ.
 • Alternate shell - deschide fereastra Linie de comandă în Safe Mode. Serviciile de rețea și interfața grafică sunt dezactivate.
 • Active Directory repair - o pornire normală Safe Mode care rulează, adițional, serviciile și uneltele Active Directory.
 • Network - Safe Mode normal, cu serviciile de rețea active.

Apoi există un set de opțiuni care pot fi aplicate atât procedurilor de pornire normale cât și pentru cele Safe Mode:

 • No GUI boot - în timpul pornirii sistemului nu este afișat ecranul de pornire normal, ci doar un ecran negru cu niciun fel de informație vizibilă.
 • Boot log - pe timpul pornirii, Windows înregistrează un jurnal complet cu informații despre procesul de pornire. De obicei, acest jurnal poate fi găsit aici: "C:\Windows\Ntbtlog.txt".
 • Base video - această opțiune este foarte utilă dacă tocmai ai instalat drivere video greșite. Execută o pornire normală a Windows, singura diferență fiind încărcarea driverelor video standard ale Windows, în loc de cele specifice plăcii video.
 • OS boot information - această opțiune ar trebui folosită împreună cu No GUI boot. Ecranul de pornire normal al Windows va fi înlocuit cu un ecran negru care afișează informații complete despre driverele încărcate în timpul pornirii. Dacă sistemul se blochează în timpul pornirii, acest mod de vizualizare poate fi util pentru identificarea driverului care cauzează probleme.

NOTĂ: Utilizarea filei Boot funcționează foarte bine cu sistemele de operare Windows. Dacă ai o configurație multi-sistem care include sisteme de operare care nu aparțin Microsoft, s-ar putea să fie necesar să utilizezi alte aplicații, pentru a administra procedura de pornire.

Mergi la următoarea pagină din acest ghid, pentru a afla cum administrezi serviciile care pornesc odată cu Windows și cum poți porni diverse unelte utile, folosind aplicația System Configuration.