Descoperă artiști prin teme de Windows – Alexandru Nicusor Matei

Alexandru Nicușor Matei are 22 de ani și este fotojurnalist și fotograf. A urmat cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, unde și-a descoperit pasiunea pentru fotojurnalism. Își dorește să se specializeze în latura socială sau de război a acestei profesii pentru că, spune el, este cea mai complicată, dură, epuizantă latură a fotografiei atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Îi urăm noroc în atingerea țelurilor sale și vă invităm să urmăriți un scurt interviu cu Alexandru și să răsfoiți lucrările sale prin intermediul unor teme de Windows.

O scurtă introducere - Alexandru Nicusor Matei

Alexandru ne-a povestit câteva lucruri despre el și pasiunile sale într-un scurt interviu:

Ce te ține pe tine în priză 24/7?

Muzica ambientală, tehno și chillout, ceaiul negru cu un strop de lapte și nevoia constantă de a spune povești în imagini. Și să nu uităm de ciocolata neagră. Foarte multă ciocolată. :)

Când ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

Cu aproximativ șase ani în urmă când am început să fac poze cu o cameră neprofesională care îi aparținea mamei. Era un Canon ieftin, mic și cu multe probleme. Chiar și așa, mi-a plăcut enorm să îl folosesc. Am fotografiat orice: cerul, peisajele, macro-uri si chiar detalii. Mi-am cumparat primul DSLR acum doi ani – unul de bază, fără prea multe pretenții. De atunci, fotografia a devenit o parte integrantă a vieții mele – este extensia digitală a vieții mele într-un fel. Camera aceasta mi-a permis să lucrez pentru mai mulți publisheri, atât români cât și străini, pe proiecte foarte interesante.

Care este cel mai important lucru de urmărit când faci o fotografie?

Instinctul. Trebuie să îți urmezi instinctul. Trebuie să îți asculți vocea interioară, să asculți contextul, vibe-ul momentului. Și să apeși pe buton atunci când simți că e momentul potrivit. Și nu trebuie să urmezi mereu regulile. Unele dintre cele mai bune fotografii din lume au erori de compoziție uriașe în ele.

Ce cameră ai acum și ce software de post procesare utilizezi?

Am un DX frame Nikon D3100 cu un obiectiv 18-55mm f/3.5-5.6, 55-200 f/4-5.6 și unul 50mm f/1.8. Ca software folosesc Nikon View NX pentru procesare, Microsoft Image Composite Editor pentru panoramă și Adobe Lightroom pentru post procesare. Ca fotojurnalist sunt împotriva post procesarii, de aceea mă țin destul de departe de Adobe Photoshop.

Ce ai recomanda începătorilor?

Aș recomanda un DSLR de bază, ieftin, cu sau fără kit de obiective. Ar trebui să fotografieze DOAR pe modul Manual și fără flash. Este cea mai bună metodă să devii profesionist. După ce stăpânesc foarte bine expunerea, viteza, setarile ISO și învață regulile compoziționale de bază, abia atunci ar putea să experimenteze puțin și pe film. Nu poți obține o fotografie mai personală decât cea pe film. Ca software recomand Adobe Lightroom.

Care este tipul tău preferat de fotografie – portret, peisaj, etc? Ce te face să declanșezi aparatul?

Fotojurnalismul. Cel social și cel de război. Este cea mai complicată, dură, epuizantă latură a fotografiei atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Ador provocările.

Asta nu înseamnă că nu îmi plac și alte tipuri de fotografie. Dacă ar fi să aleg dintre celelalte aș merge spre fotografii care suprind elemente inedite, neașteptate, care pot exista atât în fotografie de portret cât și în fotografiile cu expunere lungă, de exemplu.

Ce alți fotografi urmărești?

De obicei urmăresc alți fotojurnaliști, în special cei de la agențiile de presă străine. Recomand NOORimages.com și MAGNUMphotos.com. Au o colecție grozavă de imagini realizate de fotojurnaliști de succes si documentarisți foarte buni.

Care este planul tău de viitor în ceea ce privește fotografia?

Îmi doresc să devin fotograf de război, dar sunt deschis oricărei oportunități. Asta include și fotografia de modă, sport sau pentru advertising. Îmi doresc să investesc acum în fotografia pe film. Cred că odată ce pot lucra impecabil pe film voi putea lucra perfect pe orice DSLR.

Dacă ai avea voie să faci o ultimă fotografie, ce element central ar avea?

Cerul. Pentru că este infinit. Este foarte similar imaginației noastre: atât de frumos prin simplitate și atât de complex în măreția lui.

Munca lui Alexandru Nicusor Matei într-o temă de Windows - Adrese pentru descărcare

Alexandru a împărtășit câteva din lucrările sale cele mai bune iar noi le-am pus laolaltă în două teme de Windows: una pentru Windows 7 și una pentru Windows 8. Tema este aceeași în ambele sisteme de operare.

Tema Windows 7 poate fi descărcată de aici iar cea pentru Windows 8 de aici.

COPYRIGHT: Alexandru Nicușor Matei. Dacă intenționați să utilizați imaginile incluse în această temă pentru altceva decât fundaluri pentru desktop, aveți nevoie de permisiunea scrisă a autorului lor.

Urmăriți munca lui Alexandru Nicusor Matei

Puteți urmări cele mai noi creații ale lui Alexandru pe Facebook, folosind pagina sa oficială: AlexN.photo. Dacă v-a plăcut tema de Windows oferită în acest interviu, nu ezitați să dați Like.

Îi mulțumim lui Alexandru pentru interviu, tema de Windows oferită și îi dorim succes.