Identificarea dependențelor dintre serviciile Windows & modul de pornire

Acum ceva timp am început să vorbim despre serviciile Windows, ce sunt și ce fac ele. Am încercat deja să acoperim principiile de bază pe care fiecare utilizator ar trebui să le cunoască despre modul de lucru cu acestea. Cred că este timpul să trecem și la aspectele puțin mai avansate ale serviciilor Windows. De aceea, în acest articol vom vorbi despre dependențe, ce înseamnă ele și de ce ar trebui să fiți foarte atent atunci când vreți să dezactivați un serviciu Windows.

Serviciile Windows depind de alte componente de sistem ori alte servicii

În multe cazuri, serviciile Windows au nevoie, la rândul lor, ca alte componente de sistem să ruleze deja, ca să funcționeze corect. Aceste componente sunt cunoscute ca dependențe și, dacă acestea nu reușesc să pornească, atunci nici serviciile care le solicită nu vor reuși să pornească.
Atunci când un serviciu eșuează în a porni, îi puteți examina dependențele pentru a fi sigur că absolut toate funcționează. De asemenea, înainte de a dezactiva un serviciu, ar trebui ca întotdeauna să verificați dacă alte servicii sau componente nu depind de el.

Lista dependențelor poate fi găsită în fila Dependencies (Dependențe) din fereastra Proprietăți a fiecărui serviciu. Pentru a o accesa, dați clic dreapta pe serviciu, clic pe Proprietăți și apoi Dependencies.

Fila Dependencies este împărțită în două secțiuni: prima afișeașă componentele de sistem ce trebuie să ruleze pentru ca serviciul să poată porni, iar cea de-a doua listează serviciile ce depind, la rândul lor, de serviciul selectat. Spus simplu, idea generală este: dependențele funcționează -> serviciul selectat funcționează -> serviciile ce depind de serviciul selectat funcționează și ele.

Dezactivarea serviciilor Windows – Este o acțiune recomandată?

Deși nu recomand niciunui utilizator obișnuit să dezactiveze servicii, există totuși scenarii în care vreți să opriți funcționarea unora dintre ele.

Unii spun chiar că, dezactivând serviciile nenecesare sau nedorite, îți faci calculatorul să pornească sau să funcționeze mai rapid, deorece acesta nu va utiliza resurse pentru acele servicii. Deși acest lucru este adevărat în unele scenarii, de cele mai multe ori aceste îmbunătățiri sunt insignifiante. Totuși, dacă vreți să faceți acest lucru, este preferabil să nu le dezactivați complet, ci mai degrabă să le setați să pornească în mod Manual. Astfel, serviciul selectat nu va porni odată cu Windows. Totuși, dacă pornirea acestuia va fi solicitată de alte componente de sistem sau alte servicii, Windows va putea să îl pornească și astfel nu vă veți lovi de probleme legate de funcționarea sistemului.

Setarea pornirii unui serviciu pe Disabled (Dezactivat) înseamnă că acel serviciu nu va putea porni niciodată. Va trebui să îi schimbați modul de pornire și apoi să îl porniți manual dacă veți avea nevoie vreodată ca el să ruleze.

O altă setare pe care ați putea să o luați în considerare pentru serviciile ceva mai puțin importante este modul de pornire Automatic (Delayed Start) / Automat (Pornire întârziată). Această setare va face ca serviciul să pornească automat, după ce Windows a pornit, însă apare un aspect important: acest serviciu va aștepta ca celelalte servicii, mai importante (adică cele setate să pornească în mod Automatic), să fie pornite mai întâi. Aceasta este o setare recomandată pentru serviciile ce nu trebuie neapărat să pornească odată cu Windows astfel încât acesta să aibă un timp mai mic de pornire.

Concluzie

Din nefericire, majoritatea utilizatorilor nu analizează dependențele dintre serviciile Windows atunci când aleg să dezactiveze servicii pe baza recomandărilor făcute unele situri web. Vă recomand cu căldură să faceți puțină muncă de investigație pentru a înțelege modul de utilizare al unui anumit serviciu, înainte de a lua decizii legat de dezactivarea lui. Pentru a vă ajuta, am publicat un articol ce vă prezintă acele servicii Windows ce pot fi dezactivate fără a cauza probleme funcționării sistemului. Dacă aveți și alte propuneri pentru servicii ce pot fi dezactivate în condiții de siguranță sau recomandări legate de serviciile Windows în general, nu ezitați să le împărtășiți cu noi și ceilalți cititori folosind formularul de comentarii de mai jos.