Întrebări simple: Ce sunt Screensaver-ele (sau Economizoarele de Ecran)?

V-ați întrebat vreodată de ce sunt numite screensaver-e? În limba română, o traducere cuvânt cu cuvânt ar fi "salvatoarele de ecran". Microsoft le-a tradus în română ca fiind "economizoare de ecran". Întrebarea este: chiar ne salvează ecranele? După ce am făcut puțină muncă de cercetare am descoperit că, datorită schimbărilor din ultimii ani în domeniul tehnologiei de fabricație al monitoarelor, termenul de screensaver a devenit – să spunem – incorect. Haideți să vedem de ce.

De ce erau numite screensaver-e-/economizoare de ecran?

Pe vremea părinților noștri, unul dintre programele care nu lipseau pe nici un calculator Macintosh era programul screensaver After Dark. Un motiv pentru acest fapt era că monitoarele puteau fi foarte ușor afectate de așa-numitul efect de burn-in, un efect de ardere a fosforului, folosit la fabricația lor; un eveniment care se putea manifesta prin fixarea permanentă a unei imagini pe ecranul monitorului. Screensaver-ul original After Dark, produs de firma Berkeley Systems în anii 1980, a reprezentat primul program creat vreodată în scopul de a evita aceste evenimente. În prima versiune, imaginile ce apăreau pe ecran, reprezentau o serie de toaster-e (prăjitoare de pâine) :).

Creditul pentru această imagine aparține roclar.net.

Putem spune că, inițial, motivul pentru a avea un screensaver era unul dublu. Oficial, oamenii doreau ceva care să le protejeze monitorul calculatorului familiei de efectul de burn-in. În plan secundar, oamenilor pur și simplu le plăcea să folosească screensaver-ele!

Ce înseamnă (sau însemna) efectul de burn-in?

Vechile monitoare din anii 1980 foloseau tuburi catodice (CRT) pentru a funcționa. CRT-urile expun fosfor aprins pe cealaltă parte a ecranului pentru a proiecta o imagine și, gradual, acest proces de ardere reușește să treacă definitiv în spatele ecranului. O imagine statică pe ecran accelera instalarea efectului de burn-in. Acesta este motivul pentru care pe televizoarele vechi, monitoarele ATM, dar și monitoarele de calculator, apăreau ca prime simptome, imagini fantomă.

Creditul pentru această imagine aparține Yoshi Art.

De asemenea, ecranele cu plasmă erau întrucâtva vulnerabile la acest efect de ardere a fosforului. Totuși, monitoarele mai noi, precum LCD-urile și LED-urile sunt aproape complet imune la efectul burn-in.

De ce nu mai este acest efect de burn-in un risc atât de mare?

În cele din urmă, CRT-urile nu au mai fost supuse unui risc atât de mare de a fi afectate de burn-in față de modelele mai vechi, în special datorită progreselor făcute în tehnologiile de protejare a ecranului de arderea fosforului. În plus, culorile folosite de monitoarele CRT au devenit mai puțin dure și mai puțin strălucitoare decât culorile monotone folosite în trecut, astfel că riscul de burn-in a scăzut dramatic.

Creditul pentru această imagine aparține Apple 2 History.

Cu toate astea, să vezi un monitor CRT de vânzare într-un magazin de calculatoare este ceva foarte rar. Nu au dispărut, dar cel mai probabil e nevoie de o comandă specială pentru a achiziționa unul nou.

În prezent, efectul de burn-in nu mai este un risc deoarece majoritatea monitoarelor de calculator folosesc ecrane LCD sau LED, ce nu sunt vulnerabile la acest efect.

Cum stau lucrurile cu ecranele LCD?

Pur și simplu, ecranele LCD nu folosesc fosforul pentru proiectarea imaginilor, așa că nu există riscul ca ceva să ardă pe ecran. Totuși, funcționarea continuă a unui monitor LCD pentru mult timp poate duce la îmbătrânirea componentei backlight fluorescente (contra-lumina), care va face ca un ecran LCD să devină, cu timpul, din ce în ce mai întunecat. Este posibil și ca un ecran LCD să poată fi afectat de un efect numit persistență a imaginii, care se manifestă prin blocarea temporară a unei imagini pe ecran.Totuși, o metodă simplă de a corecta acest lucru este, pur și simplu să opriți ecranul LCD pentru aproximativ o zi, sau să setați ca imaginile dvs. de fundal să fie schimbate constant. Ideal, dacă opriți monitorul LCD în fiecare noapte, acest efect nu va fi niciodată o problemă.

Folosirea unui screensaver/economizor de ecran poate fi dăunătoare unui ecran LCD?

Răspunsul este da, poate fi. Chiar și în condiții normale de utilizare, majoritatea ecranelor LCD își vor pierde din strălucire în timp, iar lăsarea monitorului pornit cu un screensaver nu face decât să accelereze acest proces. Componenta backlight fluorescentă este o parte esențială a unui monitor LCD. Când strălucirea ecranului devine prea slabă, cel mai bun lucru de făcut este să schimbați monitorul cu totul. Pe scurt, dacă aveți obiceiul să lăsați monitorul LCD pornit noaptea, în mod repetat, atunci ar trebui să fiți pregătit să îl schimbați mult mai repede decât ar fi normal. Din această cauză, este recomandat ca folosirea screensaver-elor să fie făcută numai pentru scopuri, să zicem, distractive. În condițiile tehnologiilor folosite în prezent, screensaver-ele de fapt nu prea "salvează" nimic. Este mult mai eficient să setați un monitor LCD să se oprească singur atunci când nu este folosit.

Concluzii

Datorită schimbărilor din tehnologiile folosite pentru monitoare, termenul de "screensaver" a devenit eronat. Screensaver-ele au în continuare aplicabilitate pentru "distracție" sau pentru diverse scopuri utilitare precum rularea de software antivirus, dar oricine folosește un monitor LCD modern își va "salva" investiția mai degrabă prin oprirea lui atunci când nu este utilizat. Deci, chiar dacă inițial erau folosite atât pentru motive practice cât și pentru distracție, acum scopul nu ar trebui să fie decât cel de "distracție".