Întrebări simple: Ce este un screensaver (economizor de ecran)? Ar trebui să folosești unul?

Ai auzit vreodată despre screensavere? Știi ce sunt și care este rostul lor? De ce sunt numite screensavere? În limba română, o traducere cuvânt cu cuvânt ar fi "salvatoarele de ecran". Microsoft le-a tradus în română ca fiind "economizoare de ecran". Întrebarea este: chiar ne salvează ecranele? După ce am făcut puțină muncă de cercetare am descoperit că, deși erau foarte populare acum mai mult de un deceniu, datorită schimbărilor din domeniul tehnologiei de fabricație al monitoarelor, termenul de screensaver a devenit mai degrabă incorect. Hai să vedem de ce s-a întâmplat acest lucru și de ce s-ar putea totuși încă să mai vrei să folosești un screensaver:

Ce este un screensaver?

Screensaver-ele sunt programe de calculator create pentru a înnegri ecranul sau pentru a îl umple cu imagini în mișcare, atunci când nu îl folosești. Scopul lor original a fost să salveze monitoarele de pe calculatoarele mai vechi de la arderea fosforului din ecranele lor. De aceea, s-au și numit screensavere (salvatoare de ecrane). Efectul de burn-in (ardere a fosforului) nu mai reprezintă o problemă pentru monitoarele moderne, dar unii utilizatori încă mai folosesc un screensaver, pentru că le place.

De ce erau numite screensaver-e/economizoare de ecran?

Pentru a înțelege ce sunt screensaver-ele, trebuie mai întâi să știi puțin din istoria lor. Pe vremea părinților noștri, unul dintre programele care nu lipseau pe niciun calculator era programul screensaver After Dark. Un motiv era faptul că monitoarele puteau fi foarte ușor afectate de așa-numitul efect de burn-in, un efect de ardere a fosforului, folosit la fabricația lor; un eveniment care se putea manifesta prin fixarea permanentă a unei imagini pe ecranul monitorului.

Un al doilea mare motiv pentru care acest program era folosit de mulți dintre utilizatorii de calculatoare de atunci era faptul că le plăceau imaginile din screensaver. Screensaver-ul original After Dark, produs de firma Berkeley Systems în anii 1980, a reprezentat unul dintre primele screensavere create vreodată.

Putem spune că, inițial, motivul pentru a avea un screensaver avea două aspecte. Oficial, oamenii doreau ceva care să le protejeze monitorul calculatorului familiei de efectul de burn-in. În plan secundar, oamenilor le plăcea să folosească screensaver-ele.

Ce este (sau ce era) efectul de burn-in?

Vechile monitoare din anii 1980 foloseau tuburi catodice (CRT) pentru a funcționa. CRT-urile expun fosfor aprins pe cealaltă parte a ecranului pentru a proiecta o imagine și, gradual, acest proces de ardere reușește să treacă definitiv în spatele ecranului. O imagine statică pe ecran accelera instalarea efectului de burn-in. Acesta este motivul pentru care pe televizoarele vechi, monitoarele ATM, dar și monitoarele de calculator, apăreau ca prime simptome, imagini fantomă. De asemenea, ecranele cu plasmă erau întrucâtva vulnerabile la acest efect de ardere a fosforului. Totuși, monitoarele noi, precum LCD-urile și LED-urile sunt imune la efectul burn-in.

De ce nu mai este acest efect de burn-in un risc mare?

În cele din urmă, CRT-urile nu au mai fost supuse unui risc atât de mare de a fi afectate de burn-in față de modelele mai vechi, în special datorită progreselor făcute în tehnologiile de protejare a ecranului de arderea fosforului. În plus, culorile folosite de monitoarele CRT au devenit mai puțin dure și mai puțin strălucitoare decât culorile monotone folosite în trecut, astfel că riscul de burn-in a scăzut dramatic.

Cu toate astea, să vezi un monitor CRT de vânzare într-un magazin de calculatoare este ceva foarte rar. Nu au dispărut, dar cel mai probabil e nevoie de o comandă specială pentru a achiziționa unul nou. În prezent, efectul de burn-in nu mai este un risc deoarece majoritatea monitoarelor de calculator folosesc ecrane LCD sau LED, care nu sunt vulnerabile la acest efect.

Cum stau lucrurile cu ecranele LCD?

Ecranele LCD nu folosesc fosforul pentru proiectarea imaginilor, așa că nu există riscul ca ceva să ardă pe ecran. Totuși, funcționarea continuă a unui monitor LCD pentru mult timp poate duce la îmbătrânirea componentei backlight fluorescente (contra-lumina), care va face ca un ecran LCD să devină, cu timpul, din ce în ce mai întunecat. Este posibil și ca un ecran LCD să poată fi afectat de un efect numit persistență a imaginii, care se manifestă prin blocarea temporară a unei imagini pe ecran.Totuși, o metodă simplă de a corecta acest lucru este să oprești ecranul LCD pentru aproximativ o zi, sau să setezi imaginile de fundal să fie schimbate constant. Ideal, dacă oprești monitorul LCD în fiecare noapte, acest efect nu va fi niciodată o problemă.

Folosirea unui screensaver/economizor de ecran poate fi dăunătoare unui ecran LCD?

Răspunsul este da, poate fi. Chiar și în condiții normale de utilizare, majoritatea ecranelor LCD își vor pierde din strălucire în timp, iar lăsarea monitorului pornit cu un screensaver nu face decât să accelereze acest proces. Componenta backlight fluorescentă este o parte esențială a unui monitor LCD. Când strălucirea ecranului devine prea slabă, cel mai bun lucru de făcut este să schimbi monitorul cu totul. Pe scurt, dacă ai obiceiul să lași monitorul LCD pornit noaptea, în mod repetat, atunci ar trebui să fiți pregătit să îl schimbi mult mai repede decât ar fi normal. Din această cauză, este recomandat ca folosirea screensaver-elor să fie făcută numai pentru scopuri, să zicem, distractive. În condițiile tehnologiilor folosite în prezent, screensaver-ele de fapt nu "salvează" nimic. Este mult mai eficient să setezi un monitor LCD să se oprească singur atunci când nu este folosit.

Dacă vrei să înveți cum să îți dezactivezi screensaver-ul, citește ghidul nostru despre Cum setezi și personalizezi screensaver-ele din Windows. Iar pentru a te asigura că monitorul tău LCD nu rămâne pornit fără rost atunci când nu îl folosești, ar fi bine să îți ajustezi planul de alimentare din Windows, astfel încât ecranul să se oprească singur la scurt timp după ce nu îl mai folosești. Pentru detalii, citește acest tutorial: 13 Metode de a economisi energie modificând planurile de alimentare.

De ce ar trebui să folosești un screensaver?

Din cauza schimbărilor din tehnologiile folosite pentru monitoare, termenul de "screensaver" a devenit eronat. Screensaver-ele au în continuare aplicabilitate pentru "distracție" sau pentru diverse scopuri utilitare precum rularea de software antivirus, dar oricine folosește un monitor LCD modern își va "salva" investiția prin oprirea lui atunci când nu este utilizat.

Deci, dacă ai un monitor LCD, este preferabil să nu folosești un screensaver. Chiar dacă inițial erau folosite atât pentru motive practice cât și pentru distracție, acum scopul nu ar trebui să fie decât cel de "distracție".

Tu folosești un screensaver pe PC-ul tău?

Tot mai vrei să folosești un screensaver pe calculatorul tău cu Windows? Dacă da, dar nu știi sigur ce screensaver să instalezi pe PC, avem câteva recomandări în acest articol: Top 11 cele mai bune screensavere (economizoare de ecran) pentru Windows.

Dacă ai ceva de adăugat la articolul nostru, ori dacă vrei să împărtășești niște screensavere bune cu ceilalți cititori ai noștri, nu ezita să o faci în secțiunea de comentarii de mai jos. Ne-ar face plăcere să te auzim!