Linia de comandă - 6 comenzi de gestionare a discurilor pe care ar trebui să le știi

Una dintre cele mai ușoare și mai directe metode de a îți administra discurile este să folosești instrumentul Gestionare disc din Windows. Dar hei, Gestionare disc este un instrument vizual și unora dintre noi ne plac mai mult interfețele de comandă text. De aceea, am considerat că ar fi o idee foarte bună să împărtășim câteva acțiuni de gestionare a discurilor pe care le poți rula în Linia de comandă , folosind DiskPart și alte instrumente. În acest articol vom afla cum creăm, formatăm, ștergem, defragmentăm și verificăm dacă există erori pe o partiție de disc, direct din Linia de comandă. Hai să începem:

Aspecte importante de avut în vedere înainte de a continua

Pentru a realiza oricare din acțiunile pe care le vom prezenta în acest articol, ai nevoie de permisiuni administrative și trebuie să rulezi Linia de comandă ca administrator. Citește 7 metode de a rula programe ca administrator, în Windows pentru a afla cum poți să rulezi Linia de comandă ca administrator.

De asemenea, este foarte important să fii conștient de faptul că, dacă folosești greșit comenzile din acest articol, riști să pierzi date. Ai grijă și fă-ți un backup (copie de siguranță) la date înainte de a continua. Dacă ai ghinion și se întâmplă ceva neprevăzut, să nu spui că nu te-am avertizat!

1. Cum creezi o partiție din Linia de comandă

În primul rând, deschide Linia de comandă. Apoi, scrie diskpart pentru a accesa instrumentul Windows numit Diskpart.

După ce ai deschis diskpart este timpul să stabilești care hard disk sau care SSD vrei să fie folosit pentru crearea noii partiții. Vei selecta discul cu ajutorul comenzii select . Pentru a vedea care sunt discurile disponibile pe sistemul tău, folosește comanda list disk .

Pentru a selecta discul cu care vrei să lucrezi, scrie select disk și numărul discului pe care vrei să îl folosești.

Pentru a crea o nouă partiție, trebuie să folosești comanda create partition urmată de tipul și dimensiunea partiției. Comanda list pe care am folosit-o mai devreme afișează și spațiul liber pe fiecare disc. Partiția ta trebuie să aibă o dimensiune mai mică sau egală cu spațiul liber disponibil.

De exemplu, pentru a crea o partiție nouă primară cu o dimensiune de 1000 de MO, trebuie să scrii “create partition primary size=1000” . Folosește această comandă dar schimbă dimensiunea în funcție de nevoile tale și de spațiul pe care îl ai liber.

2. Cum asociezi o literă unei partiții din Linia de comandă

Poți și probabil că vei vrea să asociezi o literă noii partiții. Asocierea unei litere unei anumite partiții o face vizibilă în File Explorer , astfel încât să o poți accesa ușor. Pentru a asocia o literă la o partiție direct din Linia de comandă , folosește comanda assign.

De exemplu, dacă ai vrea să asociezi litera R la partiția pe care tocmai ai creat-o, ar trebui să scrii “assign letter = R” .

Nu uita că, înainte de a asocia o literă unei partiții, trebuie să pornești Diskpart și să selectezi discul corespunzător.

3. Cum formatezi o partiție din Linia de comandă

Deși acum ai o nouă partiție creată pe calculator și ea are o literă asociată astfel încât să fie ușor de accesat, tot nu poți să o folosești până nu o vei și formata. Pentru a face acest lucru, folosește comanda “format fs=ntfs quick” . Folosește help format pentru a afla mai multe informații despre această comandă.

Ar trebui să folosești această comandă după ce pornești Diskpart și selectezi discul pe care vrei să îl formatezi.

Când ai terminat de lucrat cu diskpart , tastează comanda exit pentru a închide programul.

4. Cum ștergi o partiție din Linia de comandă

Dacă ai nevoie să ștergi un disc de pe calculatorul tău, procedura este destul de simplă. Începe prin a deschide aplicația diskpart. Apoi, selectează partiția pe care vrei să o ștergi și tastează comanda delete partition. Poți să vezi un exemplu al modului în care funcționează această operație, mai jos.

5. Cum verifici dacă există erori pe un disc, din Linia de comandă

Pentru a verifica dacă sunt erori pe un disc, trebuie să folosești comanda chkdsk. Scrie chkdsk urmată de litera discului. Îți recomandăm să folosești această comandă întotdeauna împreună cu parametrul /f. Acesta îi permite instrumentului să corecteze automat erorile pe care le găsește.

Ca exemplu, vom scana discul R: după erori, tastând chkdsk /f r: și apăsând apoi pe Enter . Procesul de scanare va începe imediat.

După ce este încheiată scanare, vei vedea un raport similar celui din imaginea de mai jos.

Acesta face un rezumat în care poți să vezi cât spațiu are partiția, câte fișiere sunt în uz pe sistem, cât spațiu liber este disponibil, câte sectoare defecte au fost identificate ș.a.m.d.

6. Cum defragmentezi un disc din Linia de comandă

Linia de comandă ne oferă și o metodă de a defragmenta o partiție. Tot ce trebuie să faci este să tastezi comanda defrag urmată de litera discului. Dacă ai vrea să defragmentezi partiția R: , de exemplu, ar trebui să folosești ”defrag r:”. Dacă totul a funcționat corect, vei primi un raport ca cel de mai jos, după ce volumul pe care l-ai selectat a fost defragmentat.

Acest raport include informații de dinainte și după ce a fost rulat procesul de optimizare. Include lucruri precum dimensiunea volumului, spațiul liber, spațiul total fragmentat și spațiul liber continuu cu cea mai mare dimensiune.

Concluzie

Deși s-ar putea să crezi că este greu să îți administrezi partițiile prin Linia de comandă , sperăm că am reușit să îți demonstrăm că nu este atât de dificil pe cât sună. Procedurile implicate nu sunt deloc complicate și, după ce știi care sunt comenzile corecte, utilizarea Liniei de comandă poate fi mult mai rapidă decât folosirea altor instrumente precum Gestionare disc. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.