Cum pornim și utilizăm Windows Firewall with Advanced Security

Windows Firewall with Advanced Security ori Paravanul de protecție cu securitate avansată este un instrument care ne permite controlul în detaliu asupra regulilor aplicate de către Paravanul de protecție Windows. Cu el putem vedea toate regulile folosite de către Paravanul de protecție Windows, le putem modifica proprietățile, putem crea noi reguli sau le putem dezactiva pe cele existente. În acest tutorial vă vom arăta cum se deschide Windows Firewall with Advanced Security, cum funcționează interfața sa și vom vorbi despre tipurile de reguli disponibile și traficul pe care ele îl filtrează.

Cum accesăm Windows Firewall with Advanced Security

Avem la dispoziție câteva alternative pentru a deschide Windows Firewall with Advanced Security:

Una dintre ele este să deschidem fereastra standard a Paravanului de protecție Windows, mergând la "Panoul de control -> Sistem și securitate -> Paravan de protecție Windows". Apoi, dați clic sau apăsați pe "Setări complexe".

În Windows 7, o altă metodă este să căutați cuvântul "firewall" în caseta de căutare din meniul Start, și apoi să dați clic pe rezultatul Windows Firewall with Advanced Security.

În Windows 8.1, Windows Firewall with Advanced Security nu este returnat în rezultatele căutărilor și va trebui să folosiți prima metodă pentru a-l deschide.

Windows Firewall with Advanced Security arată și funcționează la fel atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1. În continuare, pentru acest tutorial, vom folosi capturi de ecran realizate în Windows 8.1.

Ce sunt regulile de intrare și ieșire (Inbound & outbound rules)?

Pentru a oferi nivelul de securitate de care avem nevoie, Paravanul de protecție Windows dispune de un set standard de reguli de intrare și ieșire, activate în funcție de locația rețelei la care sunteți conectat.

Regulile de intrare (inbound rules) sunt aplicate traficului care vine dinspre rețea și Internet către calculatorul sau dispozitivul vostru. Regulile de ieșire (outbound rules) sunt aplicate traficului dinspre calculatorul vostru către rețea sau Internet.

Aceste reguli pot fi configurate astfel încât să fie specifice pentru: calculatoare, utilizatori, programe, servicii, porturi sau protocoale. De asemenea, este posibil să specificați la care adaptor de rețea (ex. wireless, prin cablu, VPN) sau profil de utilizator sunt aplicate aceste reguli.

În Windows Firewall with Advanced Security, puteți să accesați și să editați toate aceste reguli. Tot ce trebuie să faceți este să dați clic sau să apăsați secțiunea corespunzătoare din panoul din stânga.

Regulile folosite de Windows Firewall pot fi active și inactive. Cele care sunt active sunt marcate cu o bifă de culoare verde în coloana Name (Nume). Cele inactive sunt marcate cu o bifă de culoare gri.

Dacă vreți să știți mai multe despre o anumită regulă și proprietățile ei, dați clic dreapta pe ea și selectați Proprietăți sau selectați-o și apăsați Proprietăți în coloana din dreapta, ce afișează lista de acțiuni disponibile pentru selecție.

În fereastra Proprietăți, veți găsi informațiile complete despre regula selectată, ce face și în ce cazuri este aplicată. De asemenea, veți putea să îi editați proprietățile și să îi modificați orice parametru disponibil.

Ce sunt regulile de securitate a conexiunii (Connection security rules)?

Regulile de securitate ale conexiunii sunt utilizate pentru a securiza traficul dintre două calculatoare atunci când acesta traversează rețeaua. Un exemplu ar fi o regulă care specifică faptul că între două calculatoare specifice conexiunea trebuie să fie criptată.

Față de regulile de intrare și ieșire (inbound & outbound rules), care sunt aplicate doar unui calculator, regulile de securitate a conexiunii pretind ca ambele calculatoare să aibă aceleași reguli definite și active.

În cazul în care doriți să vedeți dacă există astfel de reguli pe calculatorul vostru, dați clic sau apăsați pe "Connection Security Rules" ("Reguli de securitate a conexiunii") în panoul din stânga. În mod implicit, pe calculatoarele și dispozitivele Windows nu sunt definite astfel de reguli. Ele sunt utilizate, de obicei, în rețelele de serviciu și sunt configurate de administratorul de rețea.

Ce monitorizează Windows Firewall with Advanced Security?

Windows Firewall with Advanced Security include și unele opțiuni de monitorizare. Sub secțiunea Monitoring (Monitorizare), puteți găsi următoarele informații: regulile active ale paravanului de protecție (atât la intrare cât și la ieșire), regulile de securitate ale conexiunii active (connection security rules) și dacă există asocieri de securitate active (active security associations).

Rețineți faptul că secțiunea Monitoring va afișa doar regulile active pentru profilul curent de rețea. Dacă există reguli active pentru alte locații de rețea, ele nu vor fi afișate în această secțiune.

Concluzie

Asta este tot ce veți găsi în Windows Firewall with Advanced Security. Acum că știți ce fel de reguli există pe dispozitivul vostru cu Windows, puteți învăța mai multe despre ce fac ele și cum le puteți configura. Dar, mai multe despre aceste lucruri în ghidurile recomandate mai jos. Dacă aveți întrebări sau probleme, nu ezitați să ni le spuneți folosind formularul de comentarii.