Partajați biblioteci și foldere folosind expertul de partajare din Windows

Dacă utilizați Grupul de domiciliu, partajarea bibliotecilor, a folderelor și a dispozitvelor este foarte ușoară. Dar și dacă nu îl folosiți puteți partaja, destul de rapid, folosind expertul de configurare. Acest articol vă prezintă cum se folosește acest expert, atât în Windows 7 cât și în Windows 8.

Cum se activează expertul de partajare în Windows 7 și în Windows 8

Expertul de partajare este activ în mod implicit în Windows 7 și Windows 8. Cu toate acestea, în cazul în care meniul și opțiunile dvs. de partajare nu arată similar cu cele prezentate mai jos, înseamnă că este dezactivat. Pentru a-l activa înapoi, trebuie să porniți Windows Explorer (în Windows 7) sau File Explorer (în Windows 8) și să deschideți meniul Opțiuni folder.

În fereastra Opțiuni folder, mergeți la fila Vizualizare și bifați caseta unde scrie "Se utilizează expertul de partajare" .

Apoi dați clic sau apăsați pe OK. Expertul de partajare va fi activat și veți putea să urmați pașii de mai jos pentru a partaja fișiere și foldere în rețea.

Cum se partajează bibliotecile și folderele cu Grupul de domiciliu

Dacă aveți setat propriul Grup de domiciliu și doriți să partajați elemente doar cu calculatoarele ce fac parte din el, atunci procedura este foarte simplă.

În primul rând, deschideți Windows Explorer (în Windows 7) sau File Explorer (în Windows 8) și mergeți la biblioteca sau folderul pe care doriți să îl/o partajați, faceți clic dreapta pe acesta și selectați "Partajare cu". Vor apărea patru opțiuni:

  • Nimeni (în Windows 7) sau Oprire partajare (în Windows 8) - această opțiune oprește partajarea elementului selectat. Poate fi utilă atunci când partajați o bibliotecă sau mai multe foldere și fișiere, dar doriți să păstrați un anumit element nepartajat. De exemplu, ați putea partaja biblioteca Imagini, dar vreți ca anumite poze să rămână private. Prin utilizarea acestei opțiuni aveți posibilitatea să eliminați rapid ce nu vreți să partajați din colecția dvs. de Imagini.
  • Grup de domiciliu (citire) (în Windows 7) sau Grup de domiciliu (vizualizare) (în Windows 8) - Această opțiune va partaja elementul selectat cu Grupul de domiciliu și va permite doar citirea/vizualizarea elementului respectiv. Elementul va fi partajat doar atunci când sunteți conectat la Grupul de domiciliu și celelalte calculatoare vor putea doar să vadă/să citească elementul comun, fără a-l putea modifica, șterge sau schimba în vreun fel. Dacă vă deconectați de la Grupul de domiciliu, acesta nu va fi disponibil ca un element partajat.
  • Grup de domiciliu (citire/scriere) (în Windows 7) sau Grup de domiciliu (vizulizare și editare) (în Windows 8) - Această opțiune va partaja elementul cu Grupul de domiciliu și va da control total asupra lui, tuturor calculatoarelor ce fac parte din grup. Elementul nu va mai fi partajat atunci când vă deconectați de la grupul de domiciliu.
  • Anumite persoane... - Această opțiune vă permite să partajați elementele selectate atât cu Grupul de domiciliu, calculatoare și utilizatori care fac parte dintr-o rețea diferită, sau calculatoare ce nu fac parte din Grupul de domiciliu. Vom vorbi mai în detaliu despre această opțiune în secțiunea următoare a acestui articol.

În imaginea de mai jos puteți vedea cum arată meniul "Partajare cu" în Windows 7.

Iată și o captură de ecran cu meniul "Partajare cu" din Windows 8.

După cum puteți observa, în Windows 8 există mai multe opțiuni în acest meniu. Pe lângă cele patru opțiuni descrise mai sus, mai apar și conturile utilizatorilor definite pe calculatorul dvs., precum și cele din Grupul de domiciliu. Acest lucru face mai ușoară partajarea cu anumiți utilizatori.

Și nu în ultimul rând, în Windows 8, puteți utiliza fila Partajare din meniul panglică. Acolo veți găsi secțiunea "Partajare cu" ce include aceleași opțiuni ca și meniul contextual "Partajare cu" .

Pentru a partaja o bibliotecă sau un folder cu Grupul de domiciliu, mai întâi selectați-l. Apoi mergeți la fila Partajare și apăsați sau dați clic în secțiunea "Partajare cu" pe opțiunea dorită.

În funcție de ceea ce doriți să partajați, poate apărea o fereastră suplimentară care vă va cere să confirmați începerea partajării. Tot ce mai trebuie să faceți este să confirmați acțiunea. Același lucru este valabil și atunci când doriți să anulați o partajare. Poate apărea o fereastră suplimentară care vă va cere să confirmați încetarea partajării.

Cum se partajează biblioteci sau foldere numai cu anumite persoane, în Windows 7 și Windows 8

Puteți partaja diferite elemente și cu oameni și calculatoare ce nu fac parte din Grupul dvs. de domiciliu. Pentru a face acest lucru trebuie să utilizați a patra opțiune dintre cele menționate mai sus - "Anumite persoane...".

NOTĂ: În Windows 8 este mai simplu să partajați elemente doar cu anumite persoane, ele fiind afișate direct în meniul "Partajare cu". Persoanele cu care ați partajat elemente folosind meniul "Partajare cu" vor putea doar să vadă elementele respective, fără a putea să le și modifice. Dacă doriți să modificați nivelul de permisiuni pentru o anume persoană, atunci va trebui să folosiți Expertul de partajare.

Expertul de partajare este pornit. La început, va apărea o listă cu toate persoanele ce au în prezent acces la elementul selectat și nivelul lor de permisiuni.

Pentru a da acces altei persoane, faceți clic sau apăsați pe lista cascadă. În ea aveți toate opțiunile disponibile. Aceasta va conține toate conturile de utilizator create pe PC-ul dvs., în Grupul de domiciliu la care sunteți asociat, precum și un utilizator numit Everyone. Opțiunea Grup de domiciliu va partaja elementul cu toate calculatoarele care fac parte din grup, în timp ce Everyone va partaja elementul cu orice utilizator și calculator din rețeaua dvs.

Selectați contul de utilizator cu care vreți să partajați.

După ce ați selectat cu cine doriți să partajați elementul, dați clic sau apăsați pe butonul Adăugare.

Contul selectat va fi adăugat în lista de mai jos, împreună cu ceilalți utilizatori sau conturi care au acces la el.

În mod implicit toți utilizatorii nou adăugați vor avea permisiuni numai de citire. Dacă doriți să aibă permisiuni descriere, dați clic sau apăsați pe săgeata din coloana "Nivel permisiune" și selectați Citire/scriere.

După ce ați adăugat toți utilizatorii cu care doriți să partajați elementul dați clic sau apăsați pe butonul Partajare.

După un timp se va deschide o fereastră și veți fi anunțat că elementul este acum partajat. Faceți clic sau apăsați pe Terminat.

Aceasta procedura este identică atât pentru biblioteci cât și pentru foldere.

Cum oprim partajarea unei biblioteci sau unui folder în Windows 7 și Windows 8

Dacă doriți să nu mai partajați ceva anume, puteți alege să nu mai partajați elementul respectiv cu nimeni, doar cu Grupul de domiciliu sau numai cu un anumit cont de utilizator. Vom detalia toate aceste opțiuni.

Pentru a opri partajarea unui folder sau a unei biblioteci cu toată lumea faceți clic dreapta sau țineți apăsat pe element, selectați "Partajare cu" și apoi Nimeni(în Windows 7) sau Oprire Partajare (în Windows 8).

În Windows 8 puteți folosi și meniul panglică. Mai întâi selectați elementul pe care nu mai doriți să îl partajați. Apoi, mergeți la fila Partajare și dați clic sau apăsați Oprire partajare.

Dacă doriți să opriți partajarea unui element cu Grupul de domiciliu sau doar cu un anumit utilizator, faceți clic dreapta sau țineți apăsat pe el. Apoi, selectați "Partajare cu" și în final "Anumite persoane".

Expertul de partajare va porni și veți vedea o listă cu toate persoanele care au în prezent acces la elementul selectat și nivelul lor de permisiune.

Selectați Grup de domiciliu dacă doriți să opriți partajarea cu calculatoarele din Grupul dvs. de domiciliu. Dacă doriți să eliminați accesul numai pentru un anumit cont, selectați contul respectiv.

Apoi, faceți clic sau apăsați pe nivelul de permisiune actual și selectați Eliminare din meniul contextual.

Faceți acest lucru pentru toți utilizatorii care doriți să-i eliminați și atunci când sunteți gata, faceți clic sau apăsați pe Partajare.

După câteva secunde, fereastra Partajare fișiere va confirma că folderul este "partajat", dar cu noile permisiuni. Dați clic sau apăsați Terminat.

NOTĂ: În funcție de biblioteca sau de folderul pe care nu mai doriți să îl partajați, ultima fereastră poate să nu apară. Elementul selectat nu va mai fi partajat, fără a vă afișa fereastra de confirmare.

Concluzie

După cum puteți vedea din acest ghid, partajarea bibliotecilor și folderelor prin intermediul Expertului de partajare este simplă. Mai ales dacă doriți să partajați elemente cu Grupul dvs. de domiciliu. Aceasta se poate face doar cu câteva clicuri, într-un mod mult mai rapid decât în ​​Windows XP sau Windows Vista. Dacă aveți întrebări legate de acest subiect nu ezitați să lasați un comentariu.