Cum personalizezi data, ora și setările conexe lor, în Windows

Vrei să îți configurezi în detaliu setările pentru dată și oră disponibile în Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1? Vrei să personalizezi și modul de formatare al datei și orei afișate de către Windows, să schimbi zona de fus orar sau modul în care se actualizează timpul, folosind informațiile pe care Windows le preia de pe servere publice? În acest tutorial, vei vedea cum poți să faci toate aceste lucruri și nu numai. Să începem:

NOTĂ: Acest ghid acoperă sistemele de operare Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Prima secțiune acoperă numai Windows 10 și ce poți să configurezi cu ajutorul aplicației Setări. Însă, în Windows 10, poți să folosești și Panoul de control pentru a realiza aceleași configurări, la fel ca în Windows 7 sau Windows 8.1. Dacă ai o versiune mai veche de Windows, sari peste prima secțiune a acestui ghid și mergi la cea de-a doua.

Cum personalizezi data și ora în Windows 10

În Windows 10, pentru a modifica setările pentru dată și oră, deschide aplicația Setări. Poți să faci asta apăsând pe iconița similară cu o rotiță dințată din Meniul Start, sau urmând oricare dintre metodele pe care le-am descris aici: 9 metode de a deschide aplicația Settings (Setări) în Windows 10.

În aplicația Setări, apasă pe dala Timp și limbă.

Se va deschide secțiunea "Dată și oră" din aplicația Setări. Aici poți să setezi timpul, fusul orar, poți să adaugi calendare suplimentare pe bara de activități și poți să schimbi formatul care este folosit de către Windows 10 pentru a afișa ora și data.

"Data și ora" începe prin a îți spune cât este ceasul și în ce dată ești acum. De exemplu, mai jos poți vedea că am realizat captura de ecran la ora 12:46, vineri, 5 mai 2017.

Apoi, ai la dispoziție două comutatoare numite "Setați ora automat" și "Setați automat fusul orar". În mod implicit, ambele ar trebui să fie activate. Acest lucru înseamnă că atât ora cât și fusul orar folosite de către Windows 10 sunt setate automat de către sistemul de operare, folosind informațiile disponibile despre locația ta și sincronizând timpul cu cel preluat de pe serverele Microsoft.

Dacă timpul și fusul orar sunt setate automat de Windows 10, următoarele setări de pe pagină - "Modificați data și ora", "Fus orar" și "Ajustați automat ora de vară" - sunt automat dezactivate și nu pot fi folosite.

Dacă nu vrei ca Windows 10 să seteze automat ora, dezactivează comutatorul cu același nume. Când vei face asta, butonul "Modificați data și ora" va deveni activ. Apasă pe el.

Se va deschide o nouă fereastră. În ea, poți să setezi atât ora cât și data. După ce ai terminat, apasă pe butonul Modificare pentru a salva setările.

Mergi înapoi la secțiunea "Dată și oră" și dezactivează comutatorul "Setați automat fusul orar", dacă vrei să îl configurezi manual. După ce dezactivezi acest comutator, setarea numită "Fus orar" de mai jos devine activă.

Apasă pe setarea "Fus orar" și alege opțiunea pe care vrei să o folosești din listă.

După ce ți-ai setat fusul orar, nu uita să alegi și dacă vrei ca Windows 10 să "Ajusteze automat ora de vară".

Următorul lucru pe care îl poți seta este dacă vrei ca Windows 10 să afișeze "calendare suplimentare în bara de activități". Pe lângă opțiunea de a nu afișa alte calendare, opțiunile pe care le mai ai aici sunt Chineză simplificată și Chineză tradițională. Noi nu vrem asta, dar dacă tu folosești vreunul dintre aceste calendare, activarea lor se face ușor: îl selectezi pe cel pe care îl vrei și calendarul din bara ta de activități va arăta apoi cam așa:

Apoi, în funcție de locația și setările tale pentru regiune, vei vedea care sunt Formatele folosite de Windows 10 pentru a afișa ziua săptămânii, data în forma sa lungă și scurtă și ora în forma sa lungă și scurtă. Dacă nu îți place ce vezi aici, apasă pe "Modificați formatele pentru dată și oră" pentru a face modificările pe care ți le dorești.

Dacă ai ales să schimbi formatele folosite pentru dată și oră, aplicația Setări va afișa o pagină nouă cu același nume.

Poți să alegi care este "Prima zi a saptămânii", precum și să selectezi care sunt formatele folosite pentru dată și oră, atât în forma lor lungă cât și în cea scurtă. Fiecare dintre aceste opțiuni poate fi aleasă din lista corespunzătoare ei, așa cum poți vedea în captura de ecran de mai jos.

La final, ultimele lucruri pe care le vei găsi pe pagina "Dată și oră" din aplicația Setări sunt două Setări asociate. Acestea sunt de fapt două legături rapide care te duc la setările "Ceas, limbă și regiune" și "Ceasuri suplimentare" din vechiul Panou de control.

Vom vorbi ceva mai mult despre aceste două setări conexe, mai târziu în acest articol.

Deschide fereastra Data și ora din Panoul de control din Windows

Modificarea tuturor setărilor legate de timp poate fi făcută dintr-o fereastră numită "Data și ora". Ca întotdeauna în Windows, există multe metode de a o accesa. Una dintre ele, care merge la fel în toate versiunile de Windows - Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1 - presupune utilizarea Panoului de control. Deschide Panoul de control și mergi la "Ceas, limbă și regiune". Apoi, apasă pe "Data și ora".

O metodă alternativă de a deschide setările pentru Dată și oră în Windows 7 și Windows 8.1 este să mergi pe desktop și, pe zona de notificare de pe bara de activități, să dai clic dreapta (sau să apeși lung) pe oră.

În meniul clic dreapta, apasă pe "Modificare dată/oră".

De asemenea, în Windows 7 și în Windows 8.1, poți și să apeși o dată pe oră pentru a fi afișat calendarul și apoi să dai clic pe "Modificare setări pentru dată și oră".

Mai există și alte metode de a accesa fereastra "Data și ora" , dar credem că deja am menționat destule :). Folosește-o pe cea pe care o preferi atâta timp cât ajungi la această fereastră:

În captura de ecran de mai sus poți să vezi cum arată fereastra "Data și ora" din Windows 10. În Windows 7 și în Windows 8.1, fereastra este la fel cu câteva mici excepții vizuale.

Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a vedea cum se schimbă data, ora și formatele lor, cum se modifică fusul orar, cum adaugi ceasuri pentru mai multe fusuri orare și cum se modifică setările pentru sincronizarea timpului în Windows.