Întrebări simple: Ce sunt dalele din Windows și ce fac ele?

Ne-am obișnuit cu vechile și familiarele scurtături de pe calculatoarele noastre cu Windows. Dar în Windows 10, Windows 10 Mobile și în Windows 8.1, avem la dispoziție o nouă metodă de a lansa și organiza lucrurile: este vorba despre un concept numit dale. Ce sunt acestea, ce fac dalele, care este diferența dintre ele și clasicele scurtături de desktop? Cum se personalizează dalele? Acestea sunt întrebările la care îți vom răspunde în acest articol:

Ce sunt dalele și ce fac ele

Clasicele scurtături cu care suntem obișnuiți încă din primele versiuni de Windows, sunt simple pictograme care ne ajută la deschiderea aplicațiilor, fișierelor, folderelor, locațiilor de rețea sau a bibliotecilor.

Acestea sunt prezente și în versiunile moderne de Windows pentru calculatoare, dar nu mai reprezintă singurul tip de scurtături pe care îl putem folosi. În Windows 10, Windows 10 Mobile, Windows Phone și Windows 8.1 avem la dispoziție și dalele. Acestea sunt un tip special de scurtături, cu diferențe importante și caracteristici noi:

  • Sunt forme pătrate sau dreptunghiulare - mai mari decât pictogramele scurtăturilor normale de pe desktop-ul tău.
  • Sunt afișate sub forma unei grile în Meniul Start din Windows 10 sau pe ecranul Start din Windows 10 Mobile, Windows Phone și Windows 8.1 . Nu vei găsi dale pe desktop-ul tău.
  • Dacă apeși pe o dală, rezultatul va fi că se va deschide aplicația căreia îi corespunde. De exemplu, dacă vrei să deschizi aplicația Meteo , poți să apeși pe dala ei.
  • Spre deosebire de scurtături, dalele au și posibilitatea de a afișa informații în timp real din aplicațiile corespunzătoare lor. Acest lucru le face să fie speciale și mai utile decât scurtăturile tradiționale. Aruncă o privire la captura de ecran de mai jos: vei vedea prognoza meteo fără a deschide aplicația Meteo și vei ști ce urmează în agenda ta. Totul fără a deschide nicio aplicație, ci doar privind la dalele afișate în Meniul Start din Windows 10, sau pe ecranul Start din Windows 10 Mobile, Windows Phone sau Windows 8.1.
  • Informațiile afișate pot fi prezentate în forme variate, în funcție de cum a fost programată respectiva dală, pornind de la simpla afișare de text până la afișarea unei imagini sau chiar a unui set de imagini. De exemplu, dala aplicației Mail îți arată pe rând, ultimele email-uri pe care le-ai primit și, în colțul din dreapta jos îți spune câte mesaje sunt necitite.
  • Dalele funcționează numai pentru aplicațiile provenite din Magazinul Windows , nu și pentru aplicațiile de desktop, pentru fișiere, foldere, locații din rețea sau biblioteci. Da, poți plasa scurtăturile aplicațiilor de desktop și în Meniul Start , însă este important să înțelegi că deși vor fi afișate tot în forme rectangulare aproape identice cu dalele, ele nu sunt același lucru. Ele sunt și rămân scurtături clasice. În afară de forma lor, scurtăturile nu au nicio altă caracteristică comună cu dalele și nu vor afișa niciodată informații dinamice.

Acum hai să aruncăm o privire la cum arată dalele în Windows 10, Windows 10 Mobile, Windows Phone și Windows 8.1, precum și diferențele minore dintre aceste sisteme de operare.

Dalele în Windows 10

În Windows 10, dalele se găsesc în Meniul Start și pot avea patru forme diferite: mari, late, medii și mici. În funcție de dimensiunea lor, dalele pot afișa multe informații dinamice din aplicațiile pe care le reprezintă, sau pot fi la fel de mici ca o scurtătură clasică. Iată o captură de ecran cu toate tipurile de dale pe care le poți avea în Windows 10:

Dacă vrei mai multe detalii despre dale și cum să lucrezi cu ele în Windows 10, aceste ghiduri te pot ajuta:

Dalele în Windows 8.1

Deși Windows 8.1 nu are un Meniu Start , ecranul său de Start este similar cu un Meniu Start pe tot ecranul. Dalele sunt disponibile în patru dimensiuni diferite: mari, late, medii și mici. Iată o captură de ecran cu toate tipurile de dale din Windows 8.1:

Dacă folosești Windows 8.1, avem o serie întreagă de articole și ghiduri despre dale și utilizarea lor. Iată câteva dintre ele:

Dalele în Windows 10 Mobile și Windows Phone

În Windows Phone și Windows 10 Mobile, dalele arată și funcționează la fel ca în Windows 10, cu o singură diferență: nu poți să folosești dale mari. Windows 10 Mobile suportă doar dale late, medii și mici pe ecranul său de Start . Dacă ești curios să vezi cum arată aceste dale în Windows 10 Mobile și Windows Phone, iată o captură de ecran cu diferitele lor dimensiuni:

Dacă te afli în căutare de metode de personalizare a modului în care sunt afișate dalele pe smartphone-ul tău cu Windows Phone sau Windows 10 Mobile, avem câteva ghiduri care te-ar putea ajuta:

Concluzie

Lucrul cu dalele este o metodă interesantă pentru interacțiunea cu aplicațiile Windows. Personal, noi le găsim a fi foarte utile. Sperăm că am reușit să îți explicăm cât mai clar ce sunt și ce fac dalele. Dacă ai întrebări legate de acest concept, nu ezita să ne spui în formularul de comentarii de mai jos.