Ce vei găsi în Task Scheduler & Cum afli mai multe despre activitățile existente

Task Scheduler (Planificator activități) este un instrument foarte complex, cu multe coloane, butoane și opțiuni. În acest ghid vom vorbi despre lucruri relativ simple, precum răsfoirea activităților, astfel încât să aflăm mai multe informații despre ele, ce fac ele, când sunt declanșate, etc. Astfel puteți vedea ce tip de activități sunt definite de către programele instalate sau de către alți utilizatori ai calculatorului sau dispozitivului dvs. Windows.

NOTĂ: Acest ghid este valabil atât pentru Windows 7 cât și pentru Windows 8.

Ce este Task Scheduler

Task Scheduler ne permite să planificăm activități automate care execută acțiuni la timpi specificați sau atunci când apare un anumit eveniment. Aplicația ne permite să navigăm între activitățile definite de noi sau de sistemul de operare, cu ajutorul unei biblioteci pentru toate activitățile programate. Un număr mare de detalii este disponibil pentru fiecare activitate, oferindu-ne toate informațiile de care avem nevoie pentru a o administra. Biblioteca Task Scheduler ne oferă posibilitatea să rulăm, dezactivăm, modificăm și să ștergem activități.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează Task Scheduler, trebuie să cunoașteți doi termeni: declanșatori și acțiuni. Un declanșator este cauza/evenimentul care va face ca activitatea să fie executată. Posibili declanșatori pot fi: pornirea sau intrarea în repaus a calculatorului, conectarea unui utilizator, etc. O acțiune este procesul care este executat atunci când activitatea este declanșată. Pot fi executate diferite acțiuni: rularea unui program, trimiterea unui e-mail sau afișarea unui mesaj, etc. De exemplu, puteți planifica curățarea hard-disk-ului în fiecare săptămână, puteți trimite un e-mail ori de câte ori are loc un eveniment, etc. Atât declanșatorii cât și acțiunile pot fi definite de dvs., iar combinațiile posibile sunt nenumărate.

Lansarea pentru prima dată a Task Scheduler

Dacă vreți să aflați cum puteți lansa Task Scheduler, vă rugăm să citiți mai întâi acest ghid: Cum pornești Task Scheduler & Folosești Expertul pentru Activități.

O dată ce veți deschide Task Scheduler veți vedea trei panouri:

  1. Task Scheduler Library (Biblioteca) – de aici veți putea naviga între activități;
  2. Task Scheduler Summary (Sumarul) – afișează informații despre cele mai recente activități;
  3. Acțiuni – vă permite să creați, să importați sau să ștergeți o activitate, să rulați, dezactivați, activați și să setați proprietățile pentru o anumită activitate.

Le puteți vedea pe toate trei în imaginea de mai jos.

În acest articol vă voi prezenta în detaliu Task Scheduler Library și Task Scheduler Summary. Panoul Acțiuni îl vom prezenta în tutoriale separate, deoarece oferă o mulțime de opțiuni ce nu pot fi acoperite într-un singur articol.

Cum lucrăm cu Task Scheduler Summary

Când Task Scheduler (Local) este selectat în prima coloană, coloana din mijloc este împărțită în trei panouri: Overview of Task Scheduler, Task Status și Active Tasks.

Primul panou ne oferă câteva informații despre ce putem face cu Task Scheduler.

Panoul Task Status ne arată lista cu activitățile ce au fost pornite în ultimele 24 de ore, precum și starea lor.

Dați clic sau apăsați pe lista din dreapta panoului pentru a selecta o perioadă de timp diferită: "Last hour" (ultima oră), "Last 24 hours" (ultima zi), "Last 7 days" (ultima săptămână), sau "Last 30 days" (ultima lună). Valoarea implicită este "Last 24 hours" (ultima zi).

Dacă sunt listate activități, dați clic sau apăsați pe semnul + de lângă o activitate pentru a vedea mai multe detalii despre ea: rezultatul execuției, timpul la care a fost rulată, când a fost terminată și ce anume a declanșat-o.

În panoul Active Tasks, puteți vedea lista de activități care sunt active în prezent și încă nu au expirat. Pentru fiecare activitate puteți vedea numele ei, "Next Run Time" (timpul pentru următoare executare) specificat prin dată și oră, precum și Triggers (Declanșatori) și Location (Locație).

Dacă vreți să actualizați datele afișate în "Tasks Scheduler Summary", dați clic sau apăsați pe butonul Refresh din partea de jos a ecranului.

Cum lucrăm cu Task Scheduler Library

În partea stângă a ferestrei Task Scheduler, puteți vedea "Task Scheduler Library" (biblioteca). Dați clic sau apăsați pe săgeată pentru a afișa conținutul acesteia, sau pur și simplu dați dublu clic pe Task Scheduler Library.

Dați clic sau apăsați pe numele unui folder pentru a vedea activitățile cuprinse de acesta, precum și sub-folderele sale. Activitățile ce aparțin unui folder sau subfolder sunt afișate în cea de-a doua coloană – cea din centrul ferestrei Task Scheduler.

Pentru fiecare activitate puteți vedea Name (Nume), Status (Stare), Triggers (Declanșatori),
"Next Run Time" (Timpul de executare următor) și "Last Run Time" (Ultima rulare), "Last Run Result" (Rezultatul ultimei executări), Author (Autor) și data și ora pentru Created (Creare).

Dați clic pe una din activități pentru a vedea mai multe informații despre ea, în panourile de sub lista de activități.

Informațiile, referitoare la orice activitate, sunt împărțite în șase file ce afișează date ce nu pot fi modificate:

  1. General afișează informațiile următoare: numele activității selectate, locația ei, autorul, o scurtă descriere și câteva opțiuni de securitate (contul pentru care se execută activitatea, când poate fi executată activitatea în funcție de utilizatorul conectat, dacă activitatea este ascunsă, etc.).
  2. Triggers - afișează lista de condiții ce pot declanșa activitățile, cu detalii despre fiecare declanșator și starea acestuia.
  3. Actions - afișează acțiunea care va avea loc atunci când activitatea pornește, precum și detalii despre ea. De exemplu, dacă acțiunea este "Start a program" (Pornește un program), în coloana Details veți vedea ce program va fi pornit.
  4. Conditions - afișează toate condițiile care trebuie să fie îndeplinite pentru ca activitatea să fie rulată. Aceste condiții sunt legate de starea calculatorului (dacă este sau nu în repaus), tipul de alimentare (AC sau baterie) ș.a.m.d.
  5. Settings (Setări) - afișează informații suplimentare ce pot afecta comportamentul activității. Include lucruri precum dacă poate sau nu activitatea să fie rulată la cerere, ce se va întâmpla dacă activitatea eșuează, când să fie oprită dacă rulează prea mult timp, etc.
  6. History (Istoric) această filă a fost dezactivată atât în Windows 8 & 8.1, cât și în Windows 7 și nu mai oferă nici un fel de informație utilă. Este goală.

Concluzii

Acum că știți cum să răsfoiți biblioteca de activități programate, putem trece la alte subiecte, mai avansate. Nu ezitați să citiți și celelalte articole recomandate mai jos, astfel încât să înțelegeți mai bine cum funcționează Task Scheduler și cum îl puteți folosi pentru a administra activități diverse pe calculatorul sau dispozitivul dvs. Windows.
De asemenea, dacă aveți întrebări, nu ezitați să folosiți formularul de mai jos pentru a ne lăsa un comentariu.