O recenzie HTC 8S cu Windows Phone 8, bazată pe experiență reală

Rating:
4 out of 5 stars

Windows Phone 8 este disponibil deja de ceva timp și aproape oriunde în lume, inclusiv în România, sunt disponibile smartphone-uri bazate pe această platformă. Primul smartphone ieftin care a apărut, inclusiv la noi în România, a fost HTC 8S. Am avut norocul să îl avem și noi și, după o lună de utilizare și testare, publicăm recenzia lui pentru a vedea care-i sunt punctele forte. Dacă intenționați să achiziționați acest telefon, sau poate vreți să aflați mai multe despre el, citiți această recenzie bazată pe o experiență reală.

Specificații hardware & Ambalaj

HTC 8S vine cu un procesor dual-core de 1 GHz și 512 MO de RAM. Cantitatea de memorie RAM disponibilă poate părea prea puțină la prima vedere, dar nu uitați că sistemul de operare Windows Phone 8 are multe optimizări în ceea ce privește utilizarea memoriei. Telefonul are o capacitate totală de stocare de 4 GO, dar cantitatea disponibilă reală variază. Am descoperit că, după numai câteva zile de utilizare și aproximativ 10 aplicații instalate, telefonul meu mai avea doar 700 MO de spațiu liber. Totuși, telefonul dispune și de un slot pentru carduri SD, pentru spațiu suplimentar de maxim 32 GO, îmbunătățind puțin experiența utilizatorului. Ecranul tactil este de 4 inchi, super LCD cu Gorilla Glass și o rezoluție de 480 x 800 de pixeli la 233 ppi, ceea ce înseamnă fonturi bine definite și detalii bune pentru imagini. Pe partea de conectivitate, HTC 8S suportă standardele Wi-Fi 802.11 b/g/n. Telefonul vine și cu o cameră foto/video de 5 megapixeli, poziționată pe partea inferioară, a cărei performanțe sunt mai degrabă medii. Unul din principalele dezavantaje ale HTC 8S este faptul că nu are o cameră frontală. HTC 8S include o baterie de 1700mAh Li-Ion Polimer, nedetașabilă, ce oferă niște timpi rezonabili de funcționare. Alții au scris despre acest telefon că are o baterie slabă, lucru cu care nu sunt de acord. Pe parcursul acestui articol, veți vedea și de ce. În ceea ce privește ambalajul, cutia conține elementele comune: smartphone-ul, un adaptor de alimentare, un cablu microUSB, un set de căști și un pin pentru SIM, manualul și cardurile de garanție.

Puteți vedea specificațiile complete pentru HTC 8S aici: Windows Phone 8S by HTC - specificații. Dacă vreți să vedeți exact ce veți găsi în ambalaj, nu ezitați să urmăriți clipul de mai jos.

Design & Calitatea construcției

Primul lucru pe care îl veți observa la acest telefon este felul în care arată. Corpul telefonului este împărțit în două tonuri de culori, iar culorile sunt variate. Dunga colorată din partea inferioară îl face ușor de recunoscut. HTC a încercat să facă acest telefon cât mai atractiv, mai ales pentru clienții săi mai tineri. Telefonul testat de mine este varianta cea mai serioasă, dacă pot spune asta, și vine în forma unei combinații de culori alb-negru, dar 8S este disponibil și în alte culori precum albastru, roșu sau chiar lime. Smartphone-ul nu este greu, dar nici nu este ușor. Are o carcasă plăcută la atingere, fină și cauciucată, ce va face ca telefonul să fie confortabil în mână. În plus, nu veți simți nevoia de a achiziționa o husă suplimentară. După ce i-am văzut fratele mai mare – HTC 8X – cred că 8S este proporționat mai bine: spațiul liber dintre ecran și marginea de sus a telefonului este mai puțin proeminent și chiar dacă ecranul este mai mic, acesta pare destul mare. Exact ca și 8X, HTC 8S are toate butoanele poziționate pe partea dreaptă, excepție făcând butonul de pornire care este poziționat sus, în colțul din dreapta. Cu toate că au aceași dispunere a butoanelor, apăsarea butonului de pornire la 8S nu este la fel de incomodă ca la 8X. Acesta este rezultatul mărimii mai mici, nefiind, cel puțin din punctul meu de vedere, o problemă de design ca în cazul lui HTC 8X. Pot foarte ușor să țin telefonul și să îl deblochez cu o singură mână, chiar dacă nu am mâini mari. Un lucru totuși mă deranjează, fiind o problemă prezentă și la HTC 8X: butonul de pornire este ascuns și cumva îngropat în corpul telefonului. Este destul de greu să îți dai seama dacă atingi butonul sau nu. Apăsarea lui este de asemenea dificilă. Mi s-a întâmplat de multe ori să cred că am apăsat acel buton când, de fapt, nu o făcusem. Pe de altă parte, fiind așa de bine ascuns, este dificil să deblochezi telefonul din greșeală atunci când îl ai în buzunar ori în geantă.

HTC 8S - performanțe în utilizarea zilnică

În mare parte sunt mulțumit de HTC 8S. În primul rând, timpul de funcționare al bateriei este bun, cel puțin după standardele mele. Folosesc destul de mult telefonul și HTC 8S, cu bateria sa de 1700mAh, a avut o autonomie conform așteptărilor mele. Înainte de acest telefon am folosit un Samsung Galaxy S2 (cu o baterie de 1650 mAh). În teorie aceste telefoane au baterii similare dar Galaxy S2, încărcat la maxim, nu a reușit să mă țină mai mult de trei sferturi de zi. HTC 8S a rezistat o zi întreagă ceea ce este cu siguranță un rezultat mai bun. De asemenea, semnalul telefonului și calitatea audio din timpul convorbirilor sunt bune. Totuși, ar fi fost bine ca volumul maxim să fie mai mare. Când sunt în spații aglomerate și gălăgioase nu înțeleg ce spun persoanele care mă sună. Despre calitatea ecranului pot spune că este bună, dar putea fi și mai bună. Există câteva neajunsuri, dar nu foarte multe. HTC 8S se descurcă mai greu în cazul luminilor puternice, dar când nu se află în lumina soarelui, este excelent. Nu am întâlnit probleme în a vedea ce este afișat pe ecran. Nuanțele de negru nu sunt grozave, unghiurile de focalizare sunt rezonabile, iar luminozitatea și contrastul oferite de acest telefon sunt excelente.

Să trecem la calitatea sunetului la redarea de muzică sau clipuri video: este bună dar nu extraordinară, așa cum HTC pretinde că este Beats Audio. În recenzia HTC 8X, Ciprian prezintă în amănunt tot ce oferă Beats Audio, deci nu voi intra în detalii. Pe scurt, tehnologia Beats Audio este de fapt un simplu egalizator audio. De asemenea, setul de căști înclus în pachetul telefonului este decent și oferă o calitate rezonabilă a sunetului. Telefonul are o singură cameră, poziționată în partea sa inferioară. Este o cameră autofocus de 5MP, cu blitz încorporat, capabilă să surprindă imagini la o rezoluție de până la 2592x1944 pixeli. De asemenea, poate să înregistreze clipuri la o rezoluție de 720p. Pozele făcute cu HTC 8S sunt decente, dar acestea sunt puțin prea "aspre", în special la colțuri și spre marginile pozei. Totuși paleta de culori se apropie rezonabil de realitate. Lentilele ar fi putut fi și ele mai bune, dar până la urmă nu este un smartphone scump, iar prețul său se raportează foarte bine la calitatea oferită. Calitatea filmărilor nu este grozavă dar un utilizator obișnuit va mulțumit de rezultate: oferă rezoluție de 720p HD la o medie de 30 fps și înregistrare audio mono. Nu înțeleg de ce HTC a ales să nu ofere și o cameră frontală pentru acest model, dar cred că și această opțiune are legătură cu prețul telefonului. Totuși această decizie este dezamăgitoare luând în considerare faptul că o cameră frontală nu ar putea să ridice prea mult prețul (poate cu câteva zeci de lei). Mai ales că acum, din ce în ce mai mulți utilizatori folosesc aplicația Skype ce permite apeluri video gratuite.

Aplicații HTC pentru Windows Phone 8

Aplicațiile oferite de HTC sunt puține (Configurare conexiune, Convertor, Lanternă, HTC și Îmbunătățire foto) și nu oferă prea multă "valoare adăugată". Comparativ cu cantitatea și calitatea aplicațiilor incluse de Nokia pe telefoanele lor, HTC ar putea foarte bine să nu ofere nimic. Pot spune sincer că nu am simțit nevoia să folosesc vreuna din ele. Le-am deschis doar o dată sau de două ori, și atunci numai pentru a vedea ce fac. Totuși, am păstrat una din aplicațiile implicite, care se găsește deja instalată pe telefon: aplicația HTC (da, se numește HTC). Această aplicație plasează o dală pe ecranul Start ce afișează informații despre vreme și oră. De asemenea, când deschizi aplicația designul folosit pentru afișarea informațiilor este chiar drăguț. Dacă vreți să știți mai multe despre aplicațiile oferite de HTC pe Windows Phone-urile lor, citiți capitolul Aplicațiile HTC pentru Windows Phone 8 din articolul: Recenzie HTC 8X cu Windows Phone 8 - Experiența unei luni de utilizare. Vorbind în general de aplicații, există o mare problemă cu acest telefon: spațiul disponibil pentru instalarea aplicațiilor. După folosirea HTC 8S timp de două săptămâni, telefonul a rămas aproape fără spațiu liber. Nu mi-a venit să cred, pentru că nu am instalat mai mult de 20 de aplicații și nici nu am stocat foarte multe fotografii, muzică sau clipuri video. Ce s-a întâmplat cu spațiul liber? Am căutat pe Internet și am aflat că mulți utilizatori de HTC 8S au aceeași problemă. Aparent, în memoria telefonului, Windows Phone 8 crează un fișier numit Other. Acolo, Windows Phone 8 stochează tot ceea ce înseamnă memorie cache și fișiere temporare. Acest folder crește foarte repede și mănâncă din spațiul care, în altă situație ar fi fost disponibil pentru instalarea aplicațiilor. Dacă Windows Phone îți spune că nu mai este spațiu, singura soluție este să îți salvezi toate datele și să resetezi telefonul. Nu este o soluție foarte bună și sunt sigur că va dezamăgi mulți utilizatori. Sper că HTC vă învăța din această problemă și va renunța să producă telefoane Windows cu mai puțin de 8 GO de spațiu de stocare. Pentru a nu avea astfel de probleme, trebuie să vă cumpărați un card SD pentru telefon și să vă stocați pozele, clipurile, muzica și toate celelalte fișiere pe card.

Performanța în teste

Cu toate că HTC 8S nu este un telefon de top și specificațiile sale tehnice nu sunt impresionante comparativ cu alte smartphone-uri Windows Phone 8, nu mi s-a părut a fi lent. S-a împotmolit totuși de câteva ori. Aceste blocaje au apărut în momentul când încercam să mă întorc în ecranul Start și telefonul era conectat la încărcător. De asemenea, navigam și pe web, iar telefonul se încinsese destul de tare, deci bănuiesc că faptul că se mișca greoi se datorează temperaturilor peste nivelul normal. Uitându-mă la rezultatele testelor, HTC 8S s-a comportat conform așteptărilor: nu s-a ridicat la nivelul rudelor sale de vârf, dar a oferit un nivel de performanță rezonabil pentru prețul său. În MultiBench 2, HTC 8S a fost cel mai slab comparat celelalte telefoane cu Windows Phone 8. Oricum s-a descurcat mult mai bine decât Nokia Lumia 800 cu Windows Phone 7.5. A obținut rezultate bune pentru un telefon rezonabil ca preț.

Trecând la cel de-al doilea set de teste - WP Bench, testul pentru procesor a arătat aceeași discrepanță între Windows Phone 8 și Windows Phone 7.5, 8S-ul meu fiind și de această dată ultimul dintre telefoanele Windows Phone 8.

Testarea memoriei RAM și a memoriei de stocare în WP Bench nu ne-a arătat nimic nou față de ceea ce știam deja, dar graficele au fost surprinzătoare la început. HTC 8S a obținut scorul cel mai mare, mai mare chiar și decât HTC 8X și Nokia Lumia 920. La a doua analiză am realizat că acest scor se datorează faptului ca HTC 8S are cea mai mică rezoluție a ecranului în comparație cu omologii săi. Acest rezultat a fost confirmat și de către scorurile mari obținute de Nokia Lumia 800 telefon care are, de asemenea, o rezoluție inferioară față de celelalte două aparate cu Windows Phone 8 testate de noi.

Apoi am testat timpii de pornire. HTC 8S nu a fost cel mai rapid, dar s-a situat pe locul doi în competiția cu celelalte aparate Windows Phone 8, chiar imediat după Nokia Lumia 920. Mi s-a părut chiar amuzant ca pornește mai repede decât fratele său mai scump - HTC 8X.

Pentru a vedea performanța smartphone-urilor pe web, am folosit testul Sunspider. HTC 8S a fost din nou ultimul din echipa Windows Phone 8, dar a depășit cu mult Nokia Lumia 800 cu al său Windows Phone 7.5.

Singur scor care m-a surprins într-un mod foarte plăcut a fost cel obținut la rezistența bateriei. Am efectuat aceleași teste pe alte telefoane cu Windows Phone: fratele mai mare HTC 8X, Nokia Lumia 800 cu Windows Phone 7.5 și Nokia Lumia 920. HTC 8S a fost cel mai bun în aceste teste. Din nou , dimensiunea mică a ecranului și procesorul ceva mai slab l-au ajutat să obțină un asemenea scor. Bateria lui a rezistat cu aproximativ 42 de minute mai mult decât celelalte smarphone-uri până să se epuizeze de tot. Bună treabă!

Referitor la durata de funcționare a bateriei, aș dori să mai adaug un ultim comentariu: dacă îl utilizezi moderat (dacă dai doar câteva telefoane, navighezi pe net pentru perioade scurte, verifici e-mail-ul o dată la câteva ore), bateria HTC 8S poate rezista chiar și o zi și jumătate. La un moment dat am folosit foarte mult telefonul, am jucat jocuri și am folosit multe din carecteristicile lui. Bateria a ținut 5 ore. Nu multe telefoane au o baterie așa de durabilă, deci este un rezultat foarte bun raportat, mai ales, la prețul telefonului.

Notă produs
4/5

Verdict

HTC 8S are un design unic, ceea ce îl face ușor de recunoscut printre alte telefoane. Arată prietenos și tineresc, dacă poți spune așa ceva despre un telefon. După ce l-am folosit zi de zi, timp de o lună, sunt mulțumit de el. Singurul dezavantaj major este spațiul disponibil pentru aplicații. Dacă sunteți un utilizator căruia îi place să instaleze foarte multe aplicații, veți rămâne fără spațiu destul de repede. Cumpărarea un card SD este o necesitate pentru acest telefon, deci luați în calcul și prețul unui card spațios atunci când vă hotărâți să îl achiziționați. HTC 8S nu este la fel de mare precum tind să fie alte smartphone-uri, ceea ce este un lucru pozitiv pentru mine, bateria rezistă o zi în scenarii de utilizare normală și prețul este foarte bun pentru ceea ce oferă. HTC 8S este o alegere bună pentru cineva care își dorește un smartphone cu Windows Phone 8 la un preț accesibil.