Recenzie HTC 8X cu Windows Phone 8 - Experiența unei luni de utilizare

Rating:
4 out of 5 stars

Dacă sunteți interesat(ă) de platforma Windows Phone, vă recomandăm să achiziționați un terminal cu Windows Phone 8 și nu o versiune mai veche a sistemului de operare. Dar ce terminal să achiziționați? Asta depinde în primul rând de buget. Printre terminalele mai scumpe se numără HTC 8X - un smartphone arătos și la un preț bun. Dar merită cumpărat? Ce performanțe oferă? Este un telefon bun? Haideți să aflăm împreună în această recenzie, bazată pe experiența folosirii acestui telefon, zi de zi, timp de o lună.

Specificațiile telefonului HTC 8X

HTC 8X are hardware bun: un procesor Qualcomm S4 la 1.5 GHz, cu două nuclee, 1 GB de memorie RAM, un ecran de 4.3" cu Gorilla Glass 2 și o rezoluție de 1280 x 720 pixeli, două camere video și 16 GO spațiu de stocare din care 14.56 GO sunt disponibili pentru utilizator și aplicații. Camera din spatele telefonului are 8 megapixeli și autofocus. Camera frontală are doar 2.1 megapixeli. Telefonul oferă suport pentru toate standardele wireless moderne, inclusiv pentru rețelele 802.11n ce funcționează la 5GHz. Un aspect pozitiv căci nu toate telefoanele moderne oferă suport pentru această frecvență. Din păcate, spațiul de stocare oferit nu poate fi extins prin folosirea de memorii flash, ca la fratele mai mic HTC 8S. Dar HTC 8X nu împărtășește problemele de spațiu ale acestuia și, cel mai probabil, nu veți avea vreodată nevoie să îi extindeți spațiul de stocare. Dacă doriți să aflați specificațiile complete ale telefonului, accesați pagina Windows Phone 8x by HTC.

În cutia sa veți găsi elementele standard: manualul, încărcătorul, cablul USB, căștile și un pin micro-sim pentru scoaterea slotului pentru cartelă.

Construcție și design

Telefonul arată bine și majoritatea celor care-l vor vedea vor fi plăcut impresionați de aspect și calitatea construcției. Plasticul folosit nu lasă senzația de ieftin. Are o textură plăcută la atingere. Deși este un telefon destul de mare, nu se simte ca fiind mare. Greutatea mai redusă îl ajută în această privință. HTC 8X are doar 130 de grame, mult mai puțin decât cele 185 de grame ale Nokia Lumia 920. Telefonul este foarte subțire și are loc ușor în buzunarul de la pantaloni. În ultima perioadă m-am jucat cu mai multe telefoane și mi se pare că HTC 8X are cel mai bun echlibru între dimensiuni, spațiul disponibil pe ecran și greutate. De exemplu, Samsung Galaxy S3 mi se pare mult prea mare în timp ce Nokia Lumia 920 este greu. Mai jos vedeți o poză cu HTC 8X așezat între mai vechiul Nokia Lumia 800 (stânga) și noul Nokia Lumia 920 (dreapta).

Majoritatea butoanelor se află pe partea dreaptă a telefonului, cu o singură excepție: butonul de închidere/pornire/blocare/deblocare. Poziționarea acestui buton reprezintă și singura problemă de design a telefonului. Pe telefoanele Nokia Lumia precum și pe alte terminale, butonul de închidere/pornire este plasat în partea dreaptă, puțin deasupra mijlocului telefonului. Când iei telefonul din buzunar, în mod natural ții degetul mare direct pe buton și poți debloca telefonul cu ușurință, folosind același deget. Pe HTC 8X, nu poți face asta datorită poziționării incomode a butonului de închidere/pornire. Dacă insiști să deblochezi telefonul folosind o singură mână, ajungi să apeși și alte butoane, fapt ce duce la rezultate nedorite și frustrare. De asemenea, când dorești să faci capturi de ecran, în Windows Phone, trebuie să apeși butonul de închidere/pornire simultan cu butonul Windows de pe telefon. Datorită poziționării sale incomode, vei avea greutăți în a realiza aceste capturi. Eu personal nu am reușit în jumătate din încercări.

În cazul în care capturile de ecran nu sunt ceva ce faceți frecvent, această problemă de design s-ar putea sa nu vă afecteze.

Experiența de utilizare a telefonului HTC 8X

Experiența de utilizare a telefonului HTC 8X a fost în general bună. Semnalul de telefonie mobilă a fost bun, cel puțin mai bun decât atunci când îmi foloseam vechiul Nokia Lumia 800. De asemenea, și calitatea audio a convorbirilor a fost satisfăcătoare. Calitatea ecranului este bună, la fel și contrastul și luminozitatea. Culorile sunt însă puțin suprasaturate. Singurul dezavantaj mai important îl constituie nivelul de negru: pe marginile ecranului, negrul nu este tocmai negru ci un gri foarte închis. Nu arată bine, mai ales într-un sistem de operare ca Windows Phone, unde negru este o culoare foarte importantă. Când folosiți telefonul în lumina naturală, ecranul face o treabă bună și puteți folosi telefonul fără probleme de vizualizare a culorilor și meniurilor. HTC 8X oferă o vizibilitate mult mai bună în astfel de condiții față de generația anterioară de telefoane cu Windows Phone.

Calitatea sunetului este bună când ascultați muzică ori vizionați filme. HTC 8X nu oferă nimic spectaculos la acest capitol, deși fac un marketing destul de agresiv pentru tehnologia lor Beats Audio. Tehnologie este mult prea mult spus totuși. Este doar un egalizator software, precum cele prezente în Winamp. Beats Audio manipulează sunetul astfel încât accentuează bassul și vocea și diminuează frecvențele de mijloc. Asta dă rezultate bune doar pentru anumite tipuri de muzică (hip-hop, rap, house, etc). Dacă ascultați muzică clasică, rock sau alte tipuri de muzică, vă este mai bine cu Beats Audio dezactivat. De asemenea, în timp ce vizionați filme pe telefon, Beats Audio pare să dea rezultate mai bune decât atunci când nu este folosit. Când introduceți căștile în telefon, fiți atent(ă) și apăsați mai cu putere. Altfel, căștile nu se fixează bine în telefon și veți avea o calitate au audienței mai slabă. Din fericire asta este o problemă minoră. Camera foto/video din spatele telefonului este decentă. Merge bine pentru un telefon și pozele făcute nu vor arăta rău. Totuși, softul telefonului are tendința de a accentua prea mult culorile. Ele arată bine când sunt vizionate pe telefon dar, când le transferați pe calculator, veți observa diferența față de alte camere ce oferă culori mai naturale. Această cameră este capabilă să filmeze video la 1080p, ceea ce este foarte bine. Calitatea este în general bună dar tendința de a accentua culorile rămâne prezentă. De asemenea, în condiții de iluminare slabă are uneori probleme cu focusul. Camera din față a telefonului este foarte slabă. Are doar 2.1 megapixeli și face fotografii de o calitate slabă. Pozele au destul de mult zgomot, detaliile nu sunt prea grozave, etc. Camera este decentă doar atunci când vreți să aveți o conversație video cu cineva și vă interesează să minimizați consumul de date.

Aplicațiile HTC pentru Windows Phone 8

HTC 8X vine cu câteva aplicații exclusive pentru telefoanele HTC cu Windows Phone 8: Connection Setup, Converter, Flashlight, HTC și Photo Enhancer. Nu sunt multe și oferă puțină valoare adăugată utilizatorului. Nu se compară în utilitate cu cele oferite de Nokia. Flashlight (Lanterna) este utilă dar nu oferă tocmai ceva unic. Găsiți multe alte aplicații similare pe magazinul Windows Phone. Aplicația HTC adaugă o dală dinamică pe ecranul de Start al telefonului. Aceasta vă spune ora și vremea pentru locația în care vă aflați. Când o deschideți, puteți viziona și informații bursiere ori știri din surse precum CNN și Yahoo! News. Personal, mi-a plăcut mult modul în care afișa vremea.

Pe parcursul perioadei de testare nu am avut nevoie să folosesc Converter și Photo Enhancer. Le-am deschis doar pentru a vedea ce fac și dacă funcționează corect. Majoritatea utilizatorilor le vor utiliza rar sau deloc. Aplicația Connection Setup este utilă doar atunci când vă configurați telefonul pentru prima dată. Alegeți țara în care vă aflați și compania de telefonie mobilă și aplicația configurează toate conexiunile, inclusiv cea de date, rețeaua 3G, etc. Vă scutește de un pic de muncă de documentare ori un telefon la serviciul de suport al companiei dvs. de telefonie mobilă.

Performanța în teste sintetice

HTC 8X este un telefon rapid. Nu l-am simțit lent niciodată, indiferent de ce aplicații utilizam. Pentru a măsura într-un mod obiectiv performanța oferită, am făcut câteva teste cu MultiBench 2 și WP Bench. Aceleași teste au fost rulate și pe HTC 8S, Nokia Lumia 800 cu Windows Phone 7.5 și Nokia Lumia 920. Am dorit să avem o bază de comparație cât mai bună. MultiBench 2 ne-a arătat că diferența de performanță dintre HTC 8X și Nokia Lumia 920 este foarte mică. Toate scorurile au fost foarte apropiate. De asemenea, HTC 8X este mult mai rapid decât Nokia Lumia 800. Ne bucurăm să vedem astfel de îmbunătățiri de performanță între noile telefoane cu Windows Phone și cele mai vechi. Asta va ajuta mult ecosistemul Windows Phone în viitor.

Testul WP Bench pentru procesor arată aceeași diferență minoră de performanță dintre HTC 8X și Nokia Lumia 920. De data asta, Nokia Lumia 920 a fost puțin mai rapid și nu HTC 8X.

Alte teste executate de WP Bench (grafică, stocare și memorie) au arătat diferențe la fel de mici.

În ceea ce privește timpul de pornire al telefonului, HTC 8X este foarte lent. Nu ne-a venit să credem atunci când am măsurat. Timpul mediu de start este de 51 de secunde, cu 5 secunde mai mult decât fratele mai ieftin - HTC 8S - și cu 11 secunde mai mult decât Nokia Lumia 920. Un rezultat suprinzător de slab.

Am testat și performanța navigării pe Internet, folosind testul Sunspider. După cum vedeți în graficul de mai jos, experiența de navigare pe un HTC 8X este bună. Plusul de performanță este masiv atunci când comparați cu Nokia Lumia 800. De asemenea, navigarea pe Internet este ușor mai rapidă față de Nokia Lumia 920 (cu doar 2% mai rapidă).

În ceea ce privește bateria, HTC 8X va funcționa o zi fără a fi nevoie de o încărcare. Asta în condiții normale, în care faceți câteva convorbiri telefonice, navigați puțin pe Internet, verificați mail-ul, etc. Atunci când telefonul este folosit foarte puțin, bateria va ține chiar și o zi și jumătate. Dar nu vă așteptați ca asta să se întâmple prea des. Pentru a testa bateria am rulat WP Bench. Acest test stresează telefonul la maxim și măsoară cât de repede se consumă bateria.

Aceasta a fost golită în doar 2 ore 19 minute și 24 de secunde. Chiar și Nokia Lumia 920 a ținut puțin mai mult.

Notă produs
4/5

Verdict

Cele mai importante puncte slabe ale telefonului HTC 8X sunt poziționarea butonului de închidere/pornire și suita de aplicații HTC pentru Windows Phone 8, ce oferă puțină valoare adăugată în comparație cu aplicațiile Nokia. Dacă aceste elemente nu reprezintă probleme importante pentru dvs, atunci HTC 8X va fi un telefon bun, ușor, rapid și arătos. Din punct de vedere al performanței stă foarte bine iar prețul său (mai ales în România) este mai bun decât al competitorului său principal - Nokia Lumia 920. În plus, este mult mai ușor de găsit.