Riscuri la care trebuie să fim atenți când descărcăm și instalăm aplicații gratuite

Este recomandat să fim întotdeauna atenți când căutăm, descărcăm sau instalăm software nou. În acest articol vom arăta care sunt cele mai comune riscuri care vin o dată cu instalarea de noi aplicații (în special aplicații gratuite), precum și metodele pe care le putem folosi pentru a le minimiza.

Barele de unelte

Unele bare de unelte pot avea de fapt ca scop furtul de informații. Dacă nu sunteți atent, chiar și cele legitime se pot aduna foarte repede, venind una peste alta în navigatorul dvs. de internet. Una sau două bare pot fi utile, mai ales dacă sunt folosite pentru un motor de căutare pe care îl folosiți foarte des, cum ar fi Google. Dar, dacă aveți prea multe bare de unelte, lucrurile se schimbă în mod negativ. De multe ori, aplicațiile noi vor încerca să instaleze o dată cu ele și niște bare de unelte, uneori fără a avea nimic în comun cu aplicațiile respective. În cele din urmă, s-ar putea să ajungeți în situația în care veți vedea în navigator mai multe bare de unelte decât siturile pe care le vizitați de fapt.

NOTĂ: Creditul pentru imagine aparține CyberTech Guide. Ar fi amuzant dacă nu ar fi o problemă comună pe care o întâlnesc și, de obicei, trebuie să o repar de fiecare dată când îmi vizitez rudele sau prietenii. Vă știți voi :). O mulțime de aplicații gratuite, cum sunt economizoarele de ecran (screen savers), vor încerca să vă păcălească să acceptați o bară de unelte. Aplicațiile respective sunt gratuite deoarece agențiile de publicitate care le sponsorizează, compensează prin introducerea unei bare de unelte în instalare, pentru care ei vor primi bani. Citiți cu atenție despre ceea ce vi se oferă și aveți grijă să debifați sau să nu acceptați ofertele de bare de unelte gratuite, exceptând atunci când intenționați să le folosiți. În general, opțiunea implicită în ferestrele de instalare este să acceptați bara de unelte oferită așa că, dacă nu sunteți atent, va fi instalată.

Pentru a avea posibilitatea de a le utiliza gratuit, unele aplicații vă vor obliga să instalați bara de unelte inclusă în pachet. Fiți sigur că vreți să folosiți tot pachetul înainte de a accepta, deoarece uneori, barele de unelte se pot dovedi destul de dificil de dezinstalat.

Oferte și software nedorit

În afară de barele de unelte, mai există și alte tipuri de aplicații care sunt oferite sau chiar vă sunt impuse atunci când instalațiaplicații gratuite. Acestea includ mai multe tipuri de software. Vom vorbi despre cele mai comune. O formă comună este genul de software "prieten" ("buddy"), cum e amicul nostru de mai jos, care ar fi trebuit să vă ajute la utilizarea calculatorului... dar care era campion la a distrage atenția. În timp ce infamul BonziBUDDY nu mai există, imitații ale acestuia se găsesc și sunt aproape la fel de bune la distragerea atenției. De multe ori, acestea iau acum forma unei femei (sau bărbat) atractive și sumar îmbrăcate. La fel ca BonziBUDDY, aceste programe conțin, în cele mai multe cazuri, software rău intenționat (malware).

Un alt tip de software nedorit sunt navigatoarele de internet (uneori chiar false navigatoare), care pot fi modificate de rău voitori pentru a include funcționalități pe care nu le doriți, cum ar fi monitorizarea activității dvs. sau furtul de informații personale. Dacă doriți să instalați un navigator de Internet, este mult mai sigur să mergeți direct la sursă, la fel cum ați face dacă ați alege să renunțați la Internet Explorer pentru că preferați Firefox sau Chrome. Este recomandat să nu acceptați navigatoare incluse cu un alt tip de software, ori cele oferite prin reclame pe Internet. De multe ori, sunt oferite și aplicații pentru evaluare, gratuite doar pentru o perioadă de timp. Acestea includ, destul de des, jocuri sau produse de securitate. Mai ales această ultimă variantă poate fi periculoasă. Două soluții de securitate instalate pe același sistem, și cu funcționalități oferite similare, pot duce la conflicte și blocarea sistemului. La fel ca în cazul navigatoarelor de internet, este mai bine să faceți o alegere în cunoștință de cauză, și să descărcați și instalați soluții de securitate de pe paginile lor oficiale, în loc să le folosiți pe cele care vin incluse cu alte aplicații. În cele din urmă, unele aplicații s-ar putea să vă ceară sau chiar să vă impună să vă înscrieți contul de poștă electronică pentru primirea de mesaje nesolicitate (nu vă vor spune totuși că este vorba despre astfel de mesaje), vă vor schimba pagina acasă a navigatoarelor cu cea a sitului lor, sau chiar va trebui să vă abonați la alte "promoții" pentru a le putea folosi produsul gratuit.

Viruși, troieni, și software rău-intenționat

Acestea reprezintă un alt tip de probleme care pot însemna riscuri care apar cu orice nouă descărcare de software. Pentru acestea este obligatoriu să dețineți o soluție de securitate puternică instalată pe calculatorul dvs., și vă recomandăm să răsfoiți secțiunea noastră Securitate pentru Toți pentru a afla ce soluție vi se potrivește cel mai bine. Totuși, pentru un nivel în plus de securitate, puteți să scanați fiecare fișier pe care îl descărcați înainte de a-l instala, pentru a vedea dacă poate cauza probleme. O metodă simplă este să utilizați un mic serviciu web numit Virus Total. Tot ce trebuie să faceți este să mergeți pe situl lor și să încărcați fișierul dvs. înainte de a îl instala.

Serviciul vă va informa dacă a mai încărcat și altcineva fișierul respectiv și dacă au găsit ceva în neregulă la acesta. Veți vedea că cele mai populare fișiere au fost încărcate deja, cel puțin o dată. Situl va oferi, de asemenea, posibilitatea de a (re)analiza fișierul cu aproape toate soluțiile antivirus majore de pe piață.

În final, vă va da opțiunea de a lăsa comentarii și detalii despre fișierul încărcat și pentru ceilalți utilizatori. Dacă doriți să folosiți această opțiune, mai întâi trebuie să creați un cont la Virus Total. Ca avertizare, dacă doar câțiva antiviruși mai puțin cunoscuți găsesc fișierul suspicios, e posibil ca acesta să fie totuși în regulă. Vă recomandăm să verificați întâi nivelurile de reputație al antivirușilor care marchează fișierul ca suspicios. Dacă este vorba de unul cu un nivel ridicat al reputație, precum Kaspersky, F-Secure, Norton sau BitDefender, ar trebui să aveți încredere în rezultate. Totuși, dacă este vorba doar de antiviruși mai puțin cunoscuți și cu o reputație destul de scăzută, este foarte posibil să fie o alarmă falsă.

Concluzii

Aceste sfaturi ar trebui să vă fie de ajutor pentru orice tip de aplicații pe care le găsiți pe internet. Înainte de a încheia, am dori să vă recomandăm și alte articole de pe alte situri, articole care s-ar putea să se dovedească utile pentru modul în care vă protejați împotriva riscurilor de securitate.