Test Internet Explorer 10 - Este un navigator relevant pentru viitor?

Unul dintre lucrurile pe care am fost interesat să le testez în Windows 8 este dacă Internet Explorer 10 este un navigator bun sau nu. Merită să-l folosiți ca navigator principal? Oferă o performanță destul de bună pentru a fi considerat un navigator de internet important? Am rulat câteva teste și l-am comparat cu Google Chrome, Firefox și Opera. De asemenea, am comparat rezultatele din testele noastre precedente cu Window 8 Consumer Preview și Release Preview și am observat schimbări foarte interesante. Haideți să vedem ce am aflat.

Testele utilizate

Am decis să utilizez următoarele suite de teste: HTML5 test, SunSpider JavaScript Benchmark, V8 și Peacekeeper.

Ca să le citez situl, "Scorul testului HTML5 este un indiciu pentru cât de bine suportă navigatorul dvs. de internet standardul HTML5 și specificațiile corespunzătoare acestuia. Chiar dacă specificațiile nu sunt finalizate încă, toți producătorii principali își iau măsurile necesare pentru ca navigatoarele lor să fie pregătite pentru viitor. Aflați ce părți ale HTML5 sunt deja suportate de navigatorul dvs. astăzi...".

SunSpider JavaScript Benchmark măsoară performanța JavaScript pentru sarcinile relevante utilizării prezente și viitoare a JavaScript, precum criptarea și manipularea textului. Acesta este unul dintre puținele aplicații de testare unde este important să obții o notă cât mai mică. Rezultatele mai mici înseamnă viteză mai mare și performanță mai bună.

Testele Peacekeeper măsoară performanța navigatorului prin examinarea funcționalității JavaScript și capacitatea acestuia de a executa funcțiile JavaScript utilizate în mod curent. Dacă doriți să aflați mai multe despre ce teste efectuează, vă recomandăm să citiți pagina lor de întrebări frecvente.

V8 benchmark – versiunea 7 – este o suită de teste de la Google, utilizată pentru optimizarea navigatorului Google Chrome. Conține teste de performanță JavaScript ce sunt folosite pentru îmbunătățirea performanței oferite de Google Chrome. Evident, Chrome va avea cel mai mare scor la aceste teste. Totuși, servește pentru comparația cu celelalte navigatoare, din perspectiva Google și ceea ce consideră ei a fi relevant în termeni de performanță JavaScript.

SunSpider, Peacekeeper și V8 au fost rulate de trei ori pentru fiecare navigator. Rezultatele pe care le găsiți mai jos reprezintă media notelor obținute de fiecare navigator în cele trei teste.

Sistemul de test

Am folosit calculatorul meu personal pentru a efectua aceste teste. Configurația este următoarea: un procesor AMD Phenom II X4 905 (2,5 GHz), o placă de bază Gigabyte GA-MA785GT-UD3H, memorie Corsair XMS3 DHX 6GB DDR3 1600 MHz, o placă video Gigabyte Radeon HD 6870 OC 1GB DDR5 și un SSD de 120GB RunCore Pro V 2,5" SATA III.

Testele pentru Internet Explorer 9 au fost rulate în Windows 7 Ultimate 64-bit cu Service Pack 1 instalat și cu toate actualizările disponibile.

Anterior, am testat Internet Explorer 10 în versiunile Consumer Preview și Release Preview ale Windows 8, pe același calculator. Acum, am testat și versiunea finală de Windows 8.

Pentru a fi sigur că testele sunt cât mai imparțiale, am dezactivat toate suplimentele și extensiile din Internet Explorer. De asemenea, celelalte navigatoare nu au avut instalat nici un modul. Nici o configurație specială nu a fost făcută. Toate navigatoarele au utilizat configurațiile lor implicite.

Am testat următoarele versiuni de navigatoare de internet: Internet Explorer 9.0, Internet Explorer 10 Consumer Preview, Internet Explorer 10 Release Preview, Internet Explorer 10 versiunea finală, Firefox 16, Chrome 22 și Opera 12.

Internet Explorer 10 vs. Internet Explorer 9 – Îmbunătățiri mari!

În primul rând, am fost interesat de comparația între diferitele versiuni de Internet Explorer, pentru a vedea dacă în versiunea 10 apar îmbunătățiri majore. De asemenea, am dorit să văd ce îmbunătățiri au fost aduse față de versiunile Release Preview și Consumer Preview.
După cum puteți vedea în acest prim test, Internet Explorer 10 oferă mai mult suport pentru standardul HTML5 și specificațiile acestuia. Versiunea Consumer Preview a oferit o creștere impresionantă de 122% vs. Internet Explorer 9, Release Preview a mărit diferența la 126%, în timp ce versiunea finală Internet Explorer a crescut la 127%. Microsoft a făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește integrarea specificațiilor standardului HTML5.

Haideți să vedem nivelul de performanță al noului navigator. Din fericire și aici observăm o mare îmbunătățire. Atât versiunea Modern UI cât și versiunea Desktop a Internet Explorer 10 oferă performanță mult mai bună.

În SunSpider, versiunea Desktop a Internet Explorer 10 oferă o îmbunătățire de 41% față de Internet Explorer 9, în timp ce versiunea Modern UI oferă 38% mai multă performanță.

De asemenea, este impresionant faptul că performanța navigatorului, în acest benchmark, a crescut mult o dată cu fiecare versiune de test. Bravo Microsoft! pentru astfel de îmbunătățiri majore în procesarea JavaScript.

Testele Peacekeeper au oferit rezultate destul de neașteptate. În timp ce performanța oferită de Internet Explorer 10 este mult mai bună în comparație cu Internet Explorer 9, notele au scăzut între versiunile Consumer Preview și Release Preview. Nu sunt sigur dacă acesta este rezultatul schimbărilor aduse de Microsoft în procesul de dezvoltare al Internet Explorer 10 sau este o urmare a modificărilor aduse de PeaceKeeper în algoritmii de evaluare.

În PeaceKeeper, în comparație cu Internet Explorer 9, versiunea Desktop a Internet Explorer 10 oferă 29% mai multă performanță, în timp ce versiunea Modern UI oferă un plus de 25%.

NOTĂ: Am observat că versiuni mai vechi de Chrome au primit note mai mari în PeaceKeeper față de versiunile mai recente. Cel mai probabil, această "scădere" este rezultatul modificării metodologiei de testare și a evaluare folosite de PeaceKeeper.
În continuare am folosit benchmark-ul V8 de la Google. Din păcate, nu am testat versiunea Consumer Preview a Internet Explorer 10 în V8.

După cum puteți vedea în graficul de mai sus, în testele V8, versiunea Desktop a Internet Explorer 10 oferă un nivel de performanță mai mare cu 108% față de Internet Explorer 9, în timp ce versiunea Modern UI oferă un nivel de performanță cu 67% mai mare..

O îmbunătățire uriașă care confirmă încă o dată că Microsoft a făcut o treabă extraordinară.

Versiunea Modern UI a Internet Explorer 10 continuă să ofere performanță similară cu varianta Desktop. Cu excepția testelor V8, diferențele de performanță sunt destul de mici pentru a nu fi evidente pentru majoritatea utilizatorilor: 6% mai puțin în SunSpider și 4% în PeaceKeeper. Totuși, V8 ne dezvăluie o diferență de performanță de 20% între cele două.

Internet Explorer 10 vs. Chrome, Firefox și Opera

Pentru a avea o perspectivă mai bună și pentru a înțelege cât de important va fi Internet Explorer 10 în războiul navigatoarelor, am realizat aceleași teste de mai sus și pentru celelalte navigatoare cu care se află în competiție.

În testul HTML5, Internet Explorer 10 se regăsește pe locul patru, la o mare distanță de Google Chrome 22, care oferă cea mai bună compatibilitate cu standardul HTML5.

Apoi, am fost plăcut surprins să văd că Internet Explorer 10 a ieșit pe primul loc în testele SunSpider.

În SunSpider, versiunea Desktop a Internet Explorer 10 este cu 19% mai rapidă decât Google Chrome 22 și cu 22% mai rapidă decât Firefox 16.

Testele Peacekeeper au arătat rezultate diferite. De această dată Chrome a preluat conducerea detașat. Opera se plasează pe locul doi iar Internet Explorer 10 este al patrulea.

În PeaceKeeper, Chrome 22 oferă performanță mai mare cu 84% în comparație cu versiunea Desktop a Internet Explorer 10.

Cum era de așteptat, testele V8 au ales Google Chrome drept câștigător, cu un avans destul de mare. Firefox se regăsește pe un distant loc doi, iar Internet Explorer 10 pe al treilea, dar înaintea Opera.

În testele V8, Google Chrome 22 este cu 120% mai rapid decât Internet Explorer 10.

Internet Explorer 10: Primul în Sunspider, al Treilea în V8 și al Patrulea în PeaceKeeper

Este evident că Microsoft a investit mult efort pentru a realiza un navigator mai bun. Internet Explorer 10 s-ar putea să fie cel mai consistent upgrade făcut vreodată de Microsoft. Este foarte bine pentru utilizatorii de Windows, pentru dezvoltatorii web și pentru Internet în general. Personal, abia aștept să fie distribuit și pentru utilizatorii de Windows 7 în lunile următoare.

Cu această nouă versiune, Microsoft a dovedit încă o dată că glumele despre Internet Explorer și cât de slab este ar trebui să fie uitate, nemaifiind reprezentative pentru performanța reală a acestui navigator.