Verifică actualizările de Windows disponibile, află ce fac și instalează-le

Windows Update este o componentă esențială pentru buna funcționare a sistemului de operare Windows, indiferent de versiunea pe care o utilizați. Este metoda prin care Microsoft oferă nu numai actualizări, ci și corecții pentru bug-uri și probleme de securitate. Windows Update s-a schimbat substanțial o dată cu Windows Vista și a rămas aproape la fel de atunci. În acest tutorial vă vom arăta cum se utilizează Windows Update atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1.

Unde găsim Windows Update pe Desktop

În ambele sisteme de operare, puteți verifica dacă există actualizări disponibile folosind Panoul de control. Urmați calea: "Panou de control -> Sistem și securitate -> Windows Update". Captura de ecran de mai jos este realizată în Windows 8.1. În Windows 7 arată similar; doar că există mai puține elemente din care putem alege.

Ambele sisteme de operare ne permit deschiderea directă a Windows Update, în loc de calea prin Panoul de control. În Windows 8.1 folosiți termenul de căutare windows update și alegeți "Căutare actualizări".

În Windows 7 puteți de asemenea să folosiți termenul de căutare windows update în caseta de căutare din meniul Start. Majoritatea utilizatorilor va trebui să tasteze întreaga propoziție, deoarece probabil că sunt și alte programe instalate ce dispun de facilități de actualizare. După cum puteți vedea, această căutare nu va returna doar programul principal Windows Update, ci și setări disponibile în Windows Update pe care le puteți folosi pentru a merge direct la ele, direct din meniul Start.

Cum verificăm dacă există actualizări noi disponibile

Indiferent cum ajungeți aici, în ambele sisteme de operare veți dori să dați clic pe "Căutare actualizări".

Căutarea poate dura ceva timp, în funcție de cât de multe actualizări se află în așteptare. În acest timp, Windows va afișa o bară de progres.

Atunci când căutarea este terminată, puteți vedea ce actualizări se află în așteptare, și dacă Windows le consideră Importante, Recomandate sau Opționale. De asemenea, puteți vedea când ați verificat ultima dată actualizările disponibile și când au fost ele instalate.

Pentru mai multe detalii despre actualizările disponibile, dați clic pe legătura ce vă spune câte actualizări sunt disponibile.

Cum instalăm actualizările Windows

Actualizările importante (ce repară problemele de securitate și de stabilitate, sau instalează service pack-uri) sunt selectate implicit pentru instalare. De asemenea puteți vedea unele actualizări recomandate în această listă. Verificați lista pentru a fi siguri că ele se aplică componentelor Windows pe care le aveți instalate. Veți vrea și să vă uitați prin lista de actualizări opționale pentru cazul în care doriți să instalați unele dintre ele. După ce ați terminat de selectat, apăsați Instalare.

Odată ce instalarea a început, Windows Update își va minimiza fereastra. Puteți continua să lucrați în timp ce actualizările sunt instalate, dar este posibil să observați încetiniri ale sistemului pe durata acestui proces. Când toate actualizările au fost descărcate și instalate, veți primi o notificare. Unele actualizări vor necesita repornirea sistemului, altele nu. Windows Update vă va spune ce trebuie făcut.

Iată ce veți vedea atunci când Windows 8.1 termină actualizările ce nu necesită repornirea sistemului.

Iată ce veți vedea atunci când o repornire a sistemului este necesară:

Cum amânăm repornirea sistemului după instalarea de actualizări

Ce putem face dacă nu vrem să repornim calculatorul chiar acum? Pur și simplu închideți fereastra. După un timp veți primi o notificare ce vă va spune că Windows trebuie să repornească. Puteți reporni chiar acum sau puteți să amânați procesul pentru încă zece minute, o oră sau patru ore.

În ambele sisteme de operare, dacă vreți să reporniți imediat și aveți aplicații pornite, folosiți Alt-Tab pentru a comuta la ele, salvați-vă munca, și închideți-le înainte de a apăsa pe Repornire acum. Procesul de repornire vă va arăta progresul instalării actualizărilor în timp ce se oprește și apoi din nou în timp ce pornește. De asemenea sunteți atenționat să nu opriți calculatorul în timpul acestui proces.

Cum oprim instalarea anumitor actualizări

Există și scenarii în care nu vreți ca o anumită actualizare să fie instalată pe calculatorul vostru. Unul dintre ele, cu care ne-am confruntat de mai multe ori, este acela când Windows oferă drivere mai vechi sau incorecte pentru o componentă a calculatorului. Altă actualizare pe care nu am dorit-o a fost cea prin care Microsoft a trebuit, datorită cererii Uniunii Europene, să își întrebe utilizatorii ce navigator de internet vor să folosească.

În astfel de cazuri, înainte de a le instala, este preferabil să citiți detaliile actualizărilor. Vă recomandăm ca, după ce ați verificat dacă există actualizări disponibile, să dați clic pe legătura care vă spune câte sunt. Apoi selectați-le una câte una. Atunci când dați clic pe o actualizare, Windows Update vă va arăta detalii legate despre ea și despre ce face exact. Dacă nu o doriți instalată, dați clic dreapta pe ea și selectați "Ascundere actualizare".

După ce faceți acest lucru, actualizarea respectivă va deveni gri. Nu va fi instalată și nici nu va mai apărea la următoarele căutări.

Concluzii

Atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1, verificarea actualizărilor este un proces ușor și direct. Dacă ați ales să nu folosiți descărcarea și instalarea automată, trebuie să fiți atent la notificările despre actualizările disponibile. Verificarea actualizărilor în funcție de programul dvs. nu înseamnă că ar trebui să le uitați pe termen nedefinit. Acele actualizări sunt oferite pentru motive întemeiate iar instalarea lor chiar nu implică eforturi.

Care sunt experiențele voastre cu Windows Update? Credeți că metoda actualizării complet automate este cea mai bună alternativă, sau ați decis să alegeți metoda manuală? Utilizați formularul de comentarii de mai jos pentru a ne spune.