Controlează modul în care este folosită lățimea de bandă pentru actualizări de Windows 10

Dispozitivele cu Windows 10 pot fi configurate pentru a descărca și încărca fișiere din Windows Update de la și către alte PC-uri cu Windows 10, atât din rețeaua locală cât și de pe internet. Acesta este un lucru bun pentru utilizatori și pentru Microsoft, deoarece poate face actualizările de Windows 10 mai rapide. Totuși, poate fi și un lucru rău dacă folosești o conexiune de internet contorizată și fiecare megabit te costă bani în plus. De asemenea, poate fi o problemă dacă ai o conexiune de internet care nu este foarte rapidă și nu vrei să o încetinești și mai mult, atunci când PC-ul tău cu Windows 10 încarcă actualizări către alte sistem. Din fericire, începând cu Fall Creators Update, Windows 10 îți oferă posibilitatea de a controla modul în care lățimea de bandă este folosită pentru Windows Update. Iată tot ce trebuie să știi despre această nouă caracteristică:

NOTĂ: Capturile de ecran folosite în acest articol sunt realizate în Windows 10 cu Fall Creators Update. Acesta va fi disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 17 octombrie 2017.

Unde găsești controalele pentru actualizările Windows

Această caracteristică nouă se găsește în aplicația Setări, așa că primul lucru pe care trebuie să îl faci este să o deschizi. Apasă pe butonul în formă de rotiță dințată din Meniul Start sau, dacă preferi să îți folosești tastatura, apasă simultan pe tastele Windows + I.

În aplicația Setări, deschide categoria "Actualizare și securitate".

Asigură-te că ai selectat Windows Update în partea stângă a ferestrei. Apoi, derulează în partea dreaptă și, în zona de "Setări actualizare", apasă pe legătura "Opțiuni avansate".

Aplicația Setări deschide acum o pagină numită "Opțiuni avansate". În secțiunea "Alegeți cum se instalează actualizările", găsește legătura numită "Optimizare distribuire" și apasă pe ea.

Pe pagina "Optimizare distribuire", poți să controlezi dacă actualizările Windows sunt descărcate și încărcate pe PC-uri din rețeaua locală și de pe internet. Pentru a citi mai multe detalii despre ce fac aceste setări, deschide acest ghid: Configurează Windows 10 să descarce actualizări din rețea și de pe internet.

Dacă ești de acord să încarci fișiere pentru Windows Update pe alte PC-uri, poți să controlezi lățimea de bandă utilizată în acest scop. Deci, înainte de a merge mai departe, asigură-te că ai permis "[...] descărcări de pe alte PC-uri" și că ai ales să o faci pentru "PC-uri din rețeaua locală și PC-uri de pe internet". Altfel, nu are rost să setezi limitări pentru lățimea de bandă, pe pagina următoare.

Limita lățimii de bandă este validă indiferent dacă permiți descărcarea de fișiere Windows Update doar de pe serverele Microsoft ori și de pe alte PC-uri conectate la internet.

Apoi, apasă pe legătura "Opțiuni avansate".

Acum ai ajuns, în sfârșit, la destinația pe care ne-am propus-o de la început.

Cum controlezi modul în care este folosită lățimea de bandă pentru Windows Update în Windows 10

Pe noua pagină de "Opțiuni avansate", Windows 10 îți spune că "în mod implicit, [Microsoft] optimizează dinamic volumul de lățime de bandă utilizat de dispozitivul dvs. Pentru a descărca și încărca actualizări pentru Windows și aplicații și alte produse Microsoft" și termină cu "Dar puteți stabili o limită specifică dacă sunteți îngrijorat cu privire la utilizarea datelor.".

Dacă vrei să controlezi cum îți folosește Windows Update lățimea de bandă, uită-te la opțiunile pe care le ai pe această pagină:

  • "Setări descărcare" are un comutator pentru activarea sau dezactivarea limitei pentru "ce lățime de bandă este utilizată pentru descărcarea actualizărilor în fundal". Apoi, poți folosi cursorul de dedesubt pentru a seta procentul de lățime de bandă pe care o aloci pentru descărcarea actualizărilor.
  • "Setări încărcare" are două comutatoare, fiecare cu cursorul lui. Primul lucru pe care îl poți face este să limitezi "ce lățime de bandă este utilizată pentru încărcarea actualizărilor pe alte PC-uri de pe internet". La fel ca în cazul setărilor de descărcare, comutatorul asociat îți dă voie să setezi procentul de lățime de bandă alocată pentru încărcarea actualizărilor pe alte PC-uri de pe internet.
  • Cel de-al doilea lucru pe care îl poți seta este "Limita lunară [de] încărcare". Cursorul de lângă el îți permite să setezi o limită pentru lățimea de bandă la încărcare între 5 GO și 500 GO de date. Când este atinsă limita pe care o setezi, dispozitivul tău cu Windows 10 nu mai încarcă fișiere Windows Update pe alte dispozitive de pe internet.

Apoi, sub toate aceste comutatoare și cursoare, poți să vezi un mic grafic circular cu informații despre lățimea de bandă totală rămasă și cu cantitatea de date care au fost deja încărcate în luna curentă.

Cum vezi statistici detaliate despre Windows Update și modul în care folosește lățimea de bandă pentru actualizările de Windows 10

Dacă vrei date detaliate despre utilizarea lățimii de bandă pentru Windows Update, apasă pe butonul Înapoi din colțul stânga sus al ferestrei Setări.

Apoi, pe pagina "Optimizare distribuire", derulează și apasă pe legătura "Monitorizare activitate".

Pagina "Monitorizare activitate" îți arată grafice circulare și toate numerele relevante legate de "Statistici [de] descărcare", precum și "Statistici [de] încărcare". Poți să vezi cantitatea de date care a fost descărcată de la Microsoft, cantitatea de date care a fost descărcată și încărcată de pe și către PC-uri din rețeaua ta locală și de pe internet. De asemenea, poți să vezi și vitezele medii de descărcare.

Tare, nu-i așa?

Concluzie

Acum știi cum să controlezi lățimea de bandă folosită de către dispozitivul tău cu Windows 10 pentru descărcarea și încărcarea de actualizări. Vei folosi aceste setări noi pe PC-urile și celelalte dispozitive cu Windows 10 pe care le deții? Sau te interesează doar statisticile? Spune-ne opinia ta în secțiunea de comentarii de mai jos.