Cortana se mută pe iPhone și Android. Acum este inclusă și în Cyanogenmod!

Cortana se mută pe iPhone și Android. Acum este inclusă și în Cyanogenmod!

Asistentul digital Cortana de la Microsoft a devenit disponibil pe iPhone și Android. Cyanogenmod, o versiune modificată de Android, o să includă Cortana în sistemul de operare. După ce a încercat o vreme să atragă utilizatorii de smartphone pe platforma Windows din spatele unei fortărețe, Microsoft a ieșit la ofensivă și s-a hotărât să se ducă după utilizatori acolo unde se găsesc ei astăzi. Adică pe Android și pe iOS. De ce însă ar vrea cineva să instaleze Cortana pe aceste telefoane? Haideți să explorăm răspunsurile în acest articol:

Reclamă

Microsoft se află acum pe iPhone și Android

Microsoft a schimbat direcția sub Satya Nadella și a început să lanseze cele mai bune aplicații de smartphone pe platformele competiției. Microsoft Office a fost prima mutare cu greutate făcută mai devreme anul acesta. Cea mai utilizată suită de aplicații de birou din istorie se găsea pe smartphone înainte de anul acesta numai pe platforma Windows. Tactica "construiește întâi și o să vină ei după aia" nu a livrat rezultatele așteptate și atunci Microsoft s-a hotărât să se ducă după utilizatori pe platformele pe care le folosesc. Cu mai puțin de 3% din piața globală de smartphone-uri, aplicațiile mobile Microsoft nu aveau șansa să fie încercate oricât ar fi fost ele de bune.

Cortana a primit laude t ca o alternativă la Siri demnă de luat în seamă, iar Microsoft a investit bani în publicitate unde Cortana pe un Windows Phone era comparată cu Siri pe un iPhone. Mutarea pe iPhone a Cortanei este mult mai îndrăzneașă și arată încredere în capacitatea ei de a face față lui Siri.

Cortana, Android, iOS, iPhone, Cyanogenmod
Cortana, Android, iOS, iPhone, Cyanogenmod

Este de menționat că Google are propriul asistent digital numit Google Now. Un lucru care pare să îi lipsească lui Google Now este asocierea cu o personalitate. În timp ce Siri și Cortana au construit o imagine care trece de la asistentul digital la un asistent personal, Google Now se prezintă mai degrabă ca o funcție într-un aparat. Până la urmă asta sunt toți trei asistenții digitali, însă Google pare mai puțin decis în a crea o imagine de brand.

Reclamă

Dacă tot am ajuns la Google și Android, trebuie să scriem câteva cuvinte despre Cyanogenmod. Această versiune modificată de Android a fost construită inițial cu aplicațiile Google încorporate. Pentru că Cyanogenmod avea propria licență open source, Google a cerut ca aplicațiile Google (precum Gmail, Hărți, etc.) să fie scoase. Cyanogenmod a livrat de atunci sistemul său de operare fără aplicațiile Google și, pentru o funcționalitate completă, era nevoie de o descărcare și instalare separată a aplicațiilor Google. CEO-ul Cyanogen, Kirt McMaster, a devenit foarte vocal în denunțarea "tiraniei Google ". În contextul ăsta și-a exprimat dorința de a livra un sistem Android care să funcționeze perfect fără Google! Încorporarea Cortanei în sistemul de operare Cyanogenmod este o mișcare curajoasă atât pentru Cyanogen, cât și pentru Microsoft.

Ce oferă Cortana?

Punctul principal din oferta Microsoft de a instala Cortana pe alte platforme, este nevoia de a avea o expriență continuă între calculatorul personal și smartphone. În timp ce lumea smartphone este dominată de Apple și Google, când vine vorba de calculatoare Microsoft încă domină. Cum arată experiența asta continuă?

  • Aducere aminte. Cu traficul enorm de informație care ne asaltează zilnic, capacitatea noastră de a ne aduce aminte ce avem de făcut, are nevoie de orice ajutor pe care se poate baza. Lista de aducere aminte este făcută în tihnă în fața calculatorului, dar smartphone-ul este cel care merge cu noi peste tot și poate să intervină la momentul oportun. Poți să ai notifcări bazate pe un orar în orice calendar. Mai interesant este la Cortana faptul că poate să îți dea o notificare atunci când vorbești cu o anumită persoană la telefon sau atunci când ajungi într-un anume loc. Asta folosește mult mai bine capacitățile unui smartphone.
  • Apeluri pierdute. Uneori până și vibrația unui telefon este nelalocul ei într-o ședință. Cortana aduce notificarea de apel pierdut pe calculatorul tău cu Windows 10 și chiar te lasă să răspunzi de acolo cu un SMS. Toate astea se întâmplă în timp ce telefonul poate fi setat pe modul silențios și pus deoparte într-un buzunar sau o geantă.
  • Urmărire. Poți să îți creezi o listă de urmărire a livrărilor sau a unor zboruri. Lista se poate modifica sau accesa de pe calculator sau de pe smartphone.

Sunt lucruri pe care Cortana nu le poate face pe Android sau iPhone. Din moment ce nu este pe platforma ei nativă, nu poate modifica setările telefonului și nu poate răspunde la apelul "Hei Cortana". În schimb integrarea din Cyanogenmod dă voie la accesul de setări și apelul "Hei Cortana" funcționează.

Cortana este disponibilă acum pentru descărcare în Statele Unite și în China pentru iPhone-urile cu iOS8 sau mai noi și Android 4.1.2. Telefonul One Plus One va primi o actualizare la Cyanogen 12.1.1 care include Cortana, chiar luna aceasta.

Ai folosi Cortana pe smartphone?

Mărirea competiției între asistenții digitali este o veste bună pentru noi. Atât Google cât și Apple vor fi obligați să își îmbunătățească serviciile acum că avem Cortana pe teritoriul lor. Tu la ce folosești asistentul digital? Ai instala Cortana pe un iPhone sau pe un Android? Lasă un comentariu la acest articol.

Descoperă: Smartphone Android Blog Cortana iOS Programe Știri