Crează, editează & partajează note cu OneNote pentru Windows Phone 8

OneNote este o aplicație Microsoft de productivitate, disponibilă pentru toate platformele: Windows Phone, Android și iOS. Cu OneNote se pot crea diferite tipuri de note, liste de activități, înregistrări audio și altele. Aplicația sincronizează notițele pe toate dispozitivele dvs. folosind SkyDrive și contul dvs. Microsoft. În Windows Phone, OneNote este inclus în sistemul de operare, fiind un instrument destul de puternic. Vă invităm să citiți acest ghid pentru a afla mai multe despre cum se crează notițe cu OneNote și cum se particularizează în funcție de preferințele dvs.

Ce trebuie știut înainte de folosirea OneNote pentru Windows Phone 8

Sunt câteva lucruri importante, ce trebuie să le cunoașteți înainte de a folosi OneNote:

  • OneNote pentru Windows Phone 8 este integrat cu SkyDrive. Carnetele dvs. OneNote se sincronizeaza automat cu contul de SkyDrive pentru ca să puteți avea acces la ele de pe orice dispozitiv conectat la Internet, chiar și dintr-un navigator.
  • Dacă nu ați creat un blocnotes OneNote în contul dvs. SkyDrive, se va crea unul implicit atunci când veți deschide pentru prima oară OneNote. Numele lui va fi blocnotesul meu.
  • Dacă nu ați setat un cont Microsoft pe telefonul dvs. Windows Phone, notele create nu se vor sincroniza. Ele vor fi stocate local în telefon. Le puteți găsi în Note Rapide, o secțiune pe care o vom prezenta mai târziu în acest tutorial.
  • Spre deosebire de aplicația Office pentru Windows Phone 8, nu va trebui să salvați manual notele dvs., ele fiind salvate de fiecare dată când închideți OneNote.

Cum se deschide OneNote pentru Windows Phone 8

Pentru a începe să folosiți OneNote va trebui mai întâi să îl deschideți. Cea mai simplă metodă este să apăsați pe dala sa, pe ecranul Start.

O altă metodă este deschiderea OneNote prin apăsarea intrării din lista de Aplicații.

Cum creați o notă în OneNote pentru Windows Phone 8

Când deschideți pentru prima oară One Note va apărea un ecran cu lista blocnotes-urilor (carnete) existente. Apăsați pe carnetul dorit pentru a îl deschide.

Vor fi afișate toate secțiunile blocnotesului. Dacă nu v-ați creat secțiuni o veți vedea doar pe cea implicită, numită Note Rapide ce conține câteva exemple de note. Apăsați secțiunea în care doriți să creați o notă.

În partea de jos a ecranului Note, apăsați nou pentru a crea o nouă notă.

Se va deschide ecranul de editare. Aici veți găsi două secțiuni importante:

  • Titlu – În partea de sus se găsește un câmp numit "Introduceți titlul". Apăsați pe el și scrieți titlul dorit pentru notă.
  • Conținut – Sub titlul notei se găsește o zonă pentru adăugarea conținutului notei. Ea începe cu data și ora creării notei. Apăsați oriunde în corpul notei și adăugați conținut.

Când ați terminat de creat nota puteți ieși din OneNote, aceasta fiind automat salvată și sincronizată.

Cum să creați o listă "de efectuat" în OneNote pentru Windows Phone 8

Unele dintre cele mai utile liste pe care le puteți crea sunt cele "de efectuat" (ori "to do" cum zic englezii). OneNote oferă un model presetat pentru astfel de liste, ce este ușor de folosit și de actualizat. Pentru a crea o listă "de efectuat" deschideți carnetul și secțiunea în care doriți să o salvați. Creați o nouă notă sau deschideți una deja existentă, în cadrul căreia veți crea lista "de efectuat". Abia atunci puteți folosi caseta asemănătoare cu o bifă din partea de jos a ecranului. Apăsați pe ea.

Apoi scrieți primul lucru din lista "de efectuat".

Pentru a trece la următorul element din listă apăsați Enter pe tastatură.

Repetați procedura până când ați adăugat toate elementele în listă. Când ați terminat apăsați Enter pentru a adăuga un nou element gol. Apoi, apăsați butonul "de efectuat" sau din nou Enter pentru a închide lista.

Cum să creați o listă cu marcatori în OneNote pentru Windows Phone 8

Din nou, e necesar să creați o notă nouă sau să deschideți una deja existentă pentru a putea crea o listă cu marcatori. Apoi apăsați butonul listă din meniul de jos.

Scrieți primul element din listă apoi apăsați Enter pentru a o continua.

Apăsați Enter de două ori sau Enter apoi butonul listă pentru a încheia lista.

Cum se crează o listă numerotată în OneNote pentru Windows Phone 8

Mai întâi creați sau deshideți o notă. Apoi apăsați butonul mai mult (cele 3 puncte) din meniul de jos.

Se va deschide un nou meniu contextual, ce conține mai multe opțiuni. Apăsați listă numerotată.

Introduceți elementele, unul câte unul.

Când ați terminat, apăsați Enter de două ori sau Enter, apoi butonul mai mult, apoi opțiunea listă numerotată pentru a încheia lista.

Cum se adaugă o fotografie într-o notă creată cu OneNote

Dacă doriți să introduceți o poză într-o notă, apăsați butonul fotografie din meniul de jos.

Se va deschide ecranul Alegeți fotografiaAici veți găsi toate fotografiile stocate pe telefon și pe contul dvs. SkyDrive.

Răsfoiți și când ați găsit fotografia dorită apăsați pe ea pentru a o introduce în notă. În secțiunea album cameră puteți să selectați mai multe fotografii. Selectați butonul efectuat când ați terminat de selectat, pentru a le insera.

Dacă doriți să inserați o fotografie pe care să o faceți chiar acum cu telefonul, puteți folosi butonul cameră foto din meniul de jos al ecranului.

Camera foto se va deschide. Faceți poza și apăsați acceptați dacă sunteți mulțumit sau pozați din nou dacă nu vă place poza realizată.

Cum se adaugă o înregistrare audio unei note create cu OneNote

Aplicația OneNote poate să introducă înregistrări audio notelor dvs. Pentru a adăuga o înregistrare apăsați butonul audio din meniul de jos al ecranului de editare.

Windows Phone va începe imediat să înregistreze. Apăsați opriți când ați terminat de înregistrat.

Înregistrarea este atașată notei dvs. și o iconiță de redare va fi afișată.

Dacă doriți să ascultați înregistrarea apăsați pe iconița redare.

Cum aplicați stiluri de formatare în notele dvs. OneNote

Ca și celelate aplicații Office pentru Windows Phone 8, OneNote poate să formateze textele din notițele dvs.

Pentru a formata un text deja scris, va trebui să îl selectați: apăsați pe un cuvânt, apoi trageți marcatorii afișați până selectați tot textul pe care vreți să îl formatați.

Apăsați mai mult din meniul de jos. Din meniul contextual apărut, apăsați opțiunea formatați.

Ecranul formatare va fi afișat. Aici veți găsi mai multe opțiuni de formatare. Puteți folosi următoarele stiluri pentru text: îngroșat, înclinat, subliniat sau tăiat. De asemenea puteți alege opțiunea de evidențiere a textului selectat.

Dacă știți ce stiluri vreți să folosiți pentru textul ce urmează să îl scrieți, puteți alege stilurile de formatare înainte de a-l introduce. Când nu mai doriți să folosiți un anumit stil, deschideți ecranul formatare și apăsați pe stilul (stilurile) cu care nu mai doriți să lucrați.

Cum să creșteți sau să micșorați indentația pentru elementele dintr-o notă

Pentru a diferenția cu ușurință elementele din notă, puteți utiliza un indent diferit (cât spațiu gol este afișat înainte ca textul să fie afișat pe o line) pentru fiecare. Indentul poate fi aplicat oricărui element din notă, nu contează dacă este text, poză sau altceva. Indentul se aplică fiecărui rând.
Pentru a crește indentul mai întâi trebuie să apăsați pe elementul din notă unde doriți să îl aplicați. Apăsați mai mult din meniul de jos apoi apăsați creșteți indentul.

Rândul conținând elementul selectat are acum un indent mai mare.

Pentru a scădea indentul, urmăriți aceeași pași ca mai sus, dar apăsați micșorați indentul din meniul mai mult.

Dacă rândul nu a avut cel mai mic indent valabil în OneNote, acesta va scădea.

Cum se distribuie o notă din OneNote pentru Windows Phone 8

Procedura de distribuire pentru notele din Windows Phone 8 este aceeași ca și pentru documentele Word, foile de calcul Excel și prezentările PowerPoint. Pentru un ghid detaliat, citiți ultima secțiune din acest articol: Crează, Editează & Partajează un Document cu Office pentru Windows Phone.

Concluzie

Notele sunt foarte utile în organizarea gândurilor, muncii și a vieții în general. OneNote este un instrument foarte util și ar trebui să-l încercați dacă nu ați făcut-o deja. Dacă căutați alte sfaturi și sugestii legate de aplicații de productivitate pentru Windows Phone 8, nu ezitați să citiți articolele recomandate mai jos.