3 metode de a crea un punct de restaurare în Windows 10

3 metode de a crea un punct de restaurare în Windows 10

Atunci când calculatorul tău cu Windows 10 refuză să mai funcționeze, Protecție sistem este unul dintre acele instrumente care îți salvează viața și care te face să fii recunoscător pentru că există. Asta deoarece îl poți folosi pentru a îți repara PC-ul, dacă ai creat un punct de restaurare înainte ca el să înceapă să nu mai meargă cum trebuie. Tu ți-ai creat un punct de restaurare pentru sistem? Dacă nu ai făcut-o, ai vrea să înveți cum să creezi un punct de restaurare în Windows 10? Citește mai departe și află cum:

Reclamă

1. Cum creezi un punct de restaurare în Windows 10 din Proprietăți sistem

Calea obișnuită de a crea un punct de restaurare în Windows 10 este prin fila Protecție sistem din fereastra Proprietăți sistem. Pentru a ajunge acolo, deschide Protecție sistem și activează-l pentru unitatea (unitățile) ta de stocare, urmând pașii din acest tutorial: 2 metode de activare Protecție Sistem în Windows 10.

După ce ai deschis fereastra Proprietăți sistem, în fila Protecție sistem, selectează-ți unitatea de sistem cu Windows 10, de obicei ea fiind numită "C:". Apoi, pentru a crea manual un punct de restaurare sistem, apasă pe butonul Creare.

Opțiunea de a crea un punct de restaurare sistem
Opțiunea de a crea un punct de restaurare sistem

Acțiunea anterioară pornește expertul Protecție sistem, care te ajută să creezi un punct de restaurare pentru unitatea de stocare selectată. Tastează o descriere pentru punctul de restaurare, care să te ajute să îți dai seama și mai încolo de ce l-ai creat. Apoi, apasă pe Creare.

Numele punctului de restaurare ce va fi creat
Numele punctului de restaurare ce va fi creat

S-ar putea să dureze ceva timp până când expertul Protecție sistem termină de creat punctul de restaurare. Totuși, dacă ai un calculator rezonabil de rapid, cu unitate SSD, nu ar trebui să dureze mai mult de 20 sau 30 de secunde pentru finalizarea procesului.

Crearea unui punct de restaurare
Crearea unui punct de restaurare

Când se încheie procesul, primești o notificare ce îți spune că "Punctul de restaurare s-a creat cu succes". Apasă pe Închidere.

Punctul de restaurare a fost creat cu succes
Punctul de restaurare a fost creat cu succes

La final, poți închide fereastra Proprietăți sistem.

Reclamă

2. Cum creezi un punct de restaurare în Windows 10 din Linia de comandă (CMD)

Dacă ești fan al liniei de comandă, trebuie să știi că poți să creezi rapid puncte de restaurare sistem și din Linia de comandă. Deschide o fereastră CMD ca administrator și rulează această comandă: wmic.exe /Namespace:\rootdefault Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "Nume punct de restaurare", 100, 7

Crearea unui punct de restaurare din CMD (Linia de comandă)
Crearea unui punct de restaurare din CMD (Linia de comandă)

Schimbă textul "Nume punct de restaurare" din comandă cu orice nume vrei să folosești pentru punctul tău de restaurare. Dacă executarea comenzii îți returnează un mesaj ce conține "Method execution successful" și "ReturnValue = 0", înseamnă că punctul de restaurare sistem a fost creat cu succes.

3. Cum creezi un punct de restaurare în Windows 10 din PowerShell

Similar, poți folosi și PowerShell pentru a crea un punct de restaurare în Windows 10. Deschide PowerShell ca admin și execută această comandă: powershell.exe -ExecutionPolicy Bypass -NoExit -Command "Checkpoint-Computer -Description 'Nume punct de restaurare' -RestorePointType 'MODIFY_SETTINGS'". Reține că poți alege orice nume preferi pentru punctul de restaurare creat manual, înlocuind textul 'Nume punct de restaurare' din comandă.

Crearea unui punct de restaurare din PowerShell
Crearea unui punct de restaurare din PowerShell

PowerShell afișează o bară de progres (text) ce te informează despre cum merge procesul de creare a punctului de restaurare. Când este gata, poți închide PowerShell.

Reclamă

Ce fac dacă Windows 10 nu mă lasă să creez un punct de restaurare sistem?

În unele situații, Windows 10 s-ar putea să îți spună că nu poate crea noi puncte de restaurare manual. Asta se întâmplă deoarece, în mod implicit, sistemul de operare permite crearea unui singur punct de restaurare sistem la fiecare 24 de ore. Însă, poți schimba această setare și poți permite crearea a oricât de multe puncte de restaurare vrei, prin crearea unei chei speciale în Registrul Windows. Iată cum:

Deschide Registrul Windows și mergi la această locație: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionSystemRestore.

Navigarea la cheile de registru pentru Protecție sistem
Navigarea la cheile de registru pentru Protecție sistem

Dă clic dreapta pe un spațiu gol din panoul din dreapta, selectează New (Nou) și alege DWORD (32-bit) Value.

Crearea unei noi valori DWORD (32-bit)
Crearea unei noi valori DWORD (32-bit)

Tastează SystemRestorePointCreationFrequency drept numele noii valori DWORD (32-bit) și las-o să fie 0 (zero).

Numele valorii DWORD este SystemRestorePointCreationFrequency
Numele valorii DWORD este SystemRestorePointCreationFrequency

Închide Registrul Windows și încearcă să creezi din nou un punct de restaurare. Acum ar trebui să poți să o faci!

Când ar trebui să creezi puncte de restaurare?

Un moment foarte bun pentru a crea un punct de restaurare este imediat după ce ai instalat Windows 10 pe calculatorul sau dispozitivul tău. Abia după aceea ar trebui să continui cu instalarea de aplicații, drivere, modificarea de setări ș.a.m.d. Când ai terminat, dacă totul merge cum trebuie, ar trebui să mai creezi încă un punct de restaurare pe care să-l poți folosi mai târziu dacă apar probleme.

Un alt moment bun pentru a crea manual un punct de restaurare este înainte de instalarea de aplicații din surse care nu prezintă prea multă încredere (oricum nu este recomandat să faci asta) și care ar putea să-ți creeze probleme.

Ce se întâmplă când faci o restaurare de sistem?

Protecție sistem creează "instantanee" ale unor fișiere de sistem esențiale, precum și a Registrului Windows, și le salvează ca Puncte de restaurare. Apoi, în cazul în care calculatorul tău se strică, poți folosi aceste puncte de restaurare pentru a îți întoarce PC-ul înapoi în timp, la un moment când el încă funcționa corect. În esență, atunci când faci o restaurare de sistem, setările de sistem se întorc la starea lor anterioară, iar asocierile fișierele sunt restabilite. Totuși, niciunul din fișierele tale personale nu este șters sau pierdut.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți restaura sistemul, am explicat toți pașii în detaliu, aici: Restaurează Windows, la un stadiu funcțional, folosind Protecție Sistem (System Restore). În plus, dacă nu te mai poți nici măcar conecta la Windows și ai nevoie de ajutor ca să pornești Protecție sistem pentru a îți repara calculatorul, citește acest ghid: Cum pornești Restaurare Sistem când nu mai poți intra în Windows (din Advanced Boot).

Tu creezi manual puncte de restaurare în Windows 10?

Protecție sistem este o opțiune sigură de a-ți face copii de rezervă și de a îți restaura setările și aplicațiile de pe calculator, astfel încât să poți repara rapid problemele ce se pot ivi. Noi îți recomandăm să păstrezi Protecție sistem activ și să îți creezi manual puncte de restaurare în momentele critice. Tu folosești Protecție sistem pentru că i-ai văzut deja utilitatea sau pur și simplu pentru că îți place să fii pregătit pentru cele mai neplăcute situații?

Descoperă: Securitate Ghiduri Recuperare sistem Sistem și Securitate Windows