
Unul din punctele forte ale Windows Movie Maker este ușurința utilizării acestui program. Nu face excepție de la această regulă nici opțiunea de adăugare a unei melodii de fundal, însă acestă simplitate vine cu anumite neajunsuri, opțiunile de editare disponibile fiind limitate. Dacă tot ceea ce vă doriți este o melodie de fundal pentru propria creație video, atunci Windows Movie Maker vă permite să adăugați una din propria colecție. În acest tutorial, vă vom arăta cum adăugați o melodie într-un proiect Windows Movie Maker și cum editați clipurile audio.
Cum adaugi muzică într-un proiect Windows Movie Maker
Dacă ați terminat de editat fotografiile și clipurile video în cronologie, tot ceea ce vă rămâne de făcut este să adăugați o melodie care să fie redată odată cu acestea. Cea mai simplă modalitate de a face acest lucru este să apăsați butonul Adăugare muzică din fila Pornire.
De aici puteți naviga spre un fișier audio compatibil și îl importați în cronologie. Printre tipurile de fișiere suportate de Windows Movie Maker se numără:.WMA,.MP3,.WAV,.M4A,.AIFF și.AIF.
Implicit, când adăugați un clip audio, acesta va fi plasat la începutul cronologiei.
Cum muți sunetele în cronologie
Dacă doriți să adăugați o melodie în altă parte în cronologie, dați clic pe textul Adăugare muzică de sub pictogramă. Acum selectați opțiuneaAdăugare muzică în punctul curent.
Clipul audio va fi inserat de la poziția curentă a cursorului de redare.
Alternativ, puteți să trageți de fișierul audio pentru a-l repoziționa în cronologie.
Cum editezi sunete în Windows Movie Maker
În fila Opțiuni de sub Instrumente muzică, puteți accesa câteva unelte de editare a clipurilor audio. Pentru ca fila Instrumente muzică să apară, trebuie să selectați un clip audio sau să poziționați cursorul de redare în cronologie peste un clip video ce are inserat un clip audio.
Opțiunile disponibile în această filă sunt următoarele:
-
Volum muzică: Ajustează volumul sunetului.
-
Apariție/Dispariție graduală: Vă permite să aplicați un efect de apariție sau dispariție graduală la începutul sau la sfârșitul unui clip în trei viteze: lent, medie sau rapid.
-
Scindare: Scindează clipul audio selectat în două.
-
Setare moment de început: Mută începutul clipului audio în poziția în care se află cursorul de redare în cronologie, sau la timpul introdus în caseta din dreapta. Această funcție nu modifică clipul audio.
-
Setare punct de început: Acesta modifică punctul din care sunetul începe să fie redat. De exemplu, dacă doriți să săriți peste primele 30 de secunde ale melodiei, puteți schimba punctul de start. Puteți pune pauză în locul din care doriți ca melodia să înceapă și să introduceți punctul de start manual. Spre deosebire de Setare moment de început, acesta nu modifică poziția clipului audio. În exemplul din imaginea de mai jos, sunetul începe din secunda a 10-a, dar ocupă același timp în cronologie.
-
Setare punct de sfârșit: Acesta stabilește punctul de sfârșit al clipului. Dacă ați inserat un efect de dispariție graduală, acesta este punctul în care clipul audio va dispărea.
Limitări
Din păcate, acestea sunt toate opțiunile de editare ale unei melodii în Windows Movie Maker. O primă limitare a acestui program este că nu puteți suprapune două clipuri audio.
De asemenea, Windows Movie Maker nu dispune de o opțiune prin care să se poată înregistra vocea unui narator. Va trebui să înregistrați ceea ce aveți de spus cu ajutorul altui program și apoi să importați în proiect ceea ce ați înregistrat, la fel ca orice alt clip audio. Totuși, având această limitare în legătură cu suprapunerea mai multor fișiere audio nu veți putea insera direct narațiunea alături o melodie. Există însă o metodă prin care puteți să ocoliți această limitare. După ce ați terminat de editat muzica, salvați totul ca fișier video, iar apoi creați un nou proiect folosind filmul pe care tocmai l-ați salvat, iar apoi adăugați clipul audio ce conține narațiunea.
O altă limitare este că nu se poate aplica efectul apariție sau dispariție graduală la un moment dat în cronologie. Dacă doriți o pauză pentru se face narațiunea mai bine auzită va trebui să scindați muzica și să aplicați efectul pe aceste porțiuni de melodii.
Concluzie
Sunt multe opțiuni pe care utilizatorul de Windows Movie Maker și le-ar dori implementate dar, din nou, Windows Movie Maker se remarcă prin ușurința în folosire, nu prin opțiunile avansate disponibile. El nu a fost gândit ca o soluție profesională ci ca un program intuitiv pe care să îl poată folosi utilizatorii de Windows pentru a-și pune în valoare cât mai rapid imaginile capturate în vacanță. Dacă aveți probleme sau întrebări despre această aplicație, nu ezitați să folosiți formularul de comentarii de mai jos.