Cum administrezi serviciile Windows cu ajutorul Managerului de activități

Fila Servicii este prezentă în Managerul de activități , în toate versiunile moderne ale sistemului de operare Windows. Cu ajutorul ei, poți vedea lista completă a serviciilor din sistem, poți vedea ce servicii rulează și poți realiza acțiuni simple de administrare. Poți chiar și să deschizi instrumentul principal de Servicii , în cazul în care ai nevoie să realizezi sarcini mai avansate. Citește acest ghid pentru a afla cum identifici serviciile care sunt executate în fundal și cum oprești sau pornești serviciile care chiar te interesează.

NOTĂ: Informațiile din acest tutorial se aplică pentru Windows 10 și Windows 8.1. Pentru simplitate, vom folosi capturi de ecran realizate în Windows 10.

Cum accesezi fila Servicii din Managerul de activități din Windows

Înainte de a putea administra serviciile, va trebui să deschizi Managerul de activități . Există mai multe metode de a îl deschide , despre care am vorbit anterior, în acest tutorial. Dacă Managerul de activități se deschide în modul compact , va trebui să dai clic sau să apeși pe "Mai multe detalii" pentru a comuta la modul de vizualizare complet al acestui instrument.

Odată ce ai deschis modul de vizualizare complet al Managerului de activități , mergi la fila Servicii .

Vei observa că fila este împărțită în coloane pe care le poți trage pentru a le rearanja. Apasă pe titlul unei coloane pentru a ordona lista de Servicii în funcție de valorile acelei coloane.

Fiecare coloană afișează informații diferite:

  • Nume – Afișează numele serviciului.
  • PID – Afișează un identificator de proces unic ce poate fi folosit pentru determinarea exactă a serviciului.
  • Descriere – Conține descrierea activității procesului.
  • Stare – Afișează starea serviciului: dacă rulează sau nu.
  • Grup – Afișează numele grupului serviciului, dacă este cazul.

Cum identifici serviciile în Managerul de activități din Windows

Numele serviciilor îți poate da o idee, câteodată, despre rolul lor. Este clar că WinDefend are legătură cu Windows Defender , de exemplu. Deși acest exemplu este unul ușor de ghicit, el este o excepție de la regulă. Vei vedea că numele serviciilor sunt de multe ori criptice.

Cea mai bună soluție pentru a afla mai multe despre un serviciu este să te uiți la coloana Descriere . Ea oferă mai multe informații decât numele, dar și ea se poate dovedi a nu fi îndeajuns. Pentru a afla mai multe despre un serviciu anume, dă clic dreapta sau apasă lung pe numele lui pentru a deschide meniul contextual. Apoi, dă clic sau apasă pe "Căutare online" .

Legătura rapidă va deschide browser-ul web implicit sau va deschide o filă nouă în el, dacă este deja deschis. Apoi va face o căutare online după numele serviciului, folosind motorul de căutare Bing.

După ce ai trecut în revistă câteva dintre primele rezultate, ar trebui să ai deja formată o idee despre respectivul serviciu.

NOTĂ: O alternativă bună de a afla mai multe detalii despre ce serviciile care rulează pe calculatorul sau dispoziti vul tău este să citești acest articol: Ce servicii Windows pot fi dezactivate în condiții de siguranță?. El descrie care sunt și ce fac toate serviciile Windows standard.

Cum pornești sau oprești un serviciu din Managerul de activități din Windows

De obicei, serviciile care sunt programate să pornească la pornirea Windows, nu sunt oprite niciodată. Deși, de multe ori, ele sunt trecute cu vederea complet atunci când faci un diagnostic pentru un sistem lent, oprirea serviciilor nenecesare poate duce la o ușoară creștere a vitezei. Managerul de activități face ca această acțiune să fie una simplă: derulează prin lista de servicii pentru a localiza serviciile de care nu ai nevoie. Dă clic dreapta sau apasă lung pe numele unui serviciu pentru a deschide meniul său contextual.

Vei avea acces la trei opțiuni legate de starea serviciului:

  • Pornire – Rulează un serviciu inactiv.
  • Oprire – Oprește un serviciu activ.
  • Repornire – Oprește și apoi repornește un serviciu activ.

Cum accesezi instrumentul Servicii din Managerul de activități din Windows

Managerul de activități oferă o metodă rapidă pentru a vizualiza și lucra cu serviciile Windows dar nu poate totuși înlocui instrumentul Servicii . Ai nevoie de acest instrument pentru a modifica modul în care lucrează serviciile. Dacă Managerul de activități nu poate face ceea ce vrei, deschide instrumentul Servicii.

Înainte de a deschide aplicația Setări sau Panoul de control , aruncă o privire în colțul din stânga jos al filei Servicii , din Managerul de activități . Vei găsi o scurtătură numită "Deschidere servicii" . Apasă pe ea.

Poți de asemenea, să dai clic deapta sau să apeși lung în fila Servicii și apoi să dai clic sau să apeși pe "Deschidere servicii" în meniul contextual.

Dacă vrei mai multe informații despre instrumentul Servicii și cum lucrezi cu serviciile din Windows, citește și acest articol: Ce sunt serviciile Windows, ce fac ele și cum le administrăm.

Concluzie

Fila Servicii din Managerul de activități nu oferă foarte multe opțiuni, în comparație cu celelalte file. Dar aceasta nu înseamnă că nu este utilă. Deși nu poate realiza acțiuni complexe, ea oferă cea mai rapidă cale de a porni sau opri un serviciu. Este ușor de accesat și ușor de folosit, atât în Windows 8.1 cât și în Windows 10. Dacă ai întrbeări sau probleme cu care am putea să te ajutăm, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.