Cum amâni sau pui pe pauză actualizările de Windows 10, pentru un timp

Când au lansat Windows 10, Microsoft ne-au anunțat că acest sistem de operare va fi actualizat permanent, ceea ce înseamnă că actualizările vor fi instalate pe sistemele cu Windows 10, fie că ne place sau nu. Pentru unii utilizatori, acest lucru a fost o veste bună, însă pentru alții a fost ceva enervant. Însă, cu toate acestea, dacă ai Windows 10 Pro sau Enterprise, Microsoft îți permite să amâni actualizările de Windows, cel puțin pentru o perioadă de timp. Iată cum:

NOTĂ: Acest ghid funcționează în Windows 10 Creators Update sau mai nou. Creators Update este disponibil pentru toți utilizatorii de Windows 10, gratuit, începând cu 11 Aprilie 2017.

Pasul 1. Deschide aplicația Setări

Primul lucru pe care va trebui să îl faci pentru a amâna actualizările pentru Windows 10 este să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start sau să apeși pe tastele Windows + I.

Pasul 2. Mergi la setările avansate ale Windows Update

În aplicația Setări, deschide categoria Actualizare și securitate.

În stânga ferestrei, selectează Windows Update. Apoi, în partea dreaptă, apasă pe legătura Opțiuni avansate din secțiunea Actualizați setările.

Pasul 3. Alege între a primi actualizările din Ramura Curentă sau din Ramura Curentă Pentru Business

În panoul Opțiuni avansate, derulează până la secțiunea numită "Alegeți când să fie instalate actualizările".

Prima opțiune pe care o ai este de a îți înscrie PC-ul cu Windows 10 în Ramura curentă sau în Ramura curentă pentru business. Această alegere alterează modul în care vei primi actualizări pentru Windows 10.

De asemenea, Microsoft explică ce înseamnă acestea: "Ramura curentă înseamnă că actualizarea este pregătită pentru majoritatea oamenilor, iar Ramura curentă pentru business înseamnă că este pregătită pentru utilizare la scară largă în organizații". Cu alte cuvinte, dacă te înrolezi în Ramura curentă, PC-ul tău cu Windows 10 va primi actualizările imediat ce sunt oferite oficial de către Microsoft. Dacă te înrolezi în Ramura curentă pentru business, PC-ul tău cu Windows 10 va primi aceleași actualizări ca în Ramura curentă, dar numai după ce au trecut patru luni de la apariția lor. Adică vei primi actualizările majore precum Creators Update abia după ce utilizatorii obișnuiți din Ramura curentă au folosit actualizările timp de patru luni, timp în care au fost deja rezolvate majoritatea bug-urilor.

Dacă ești un utilizator obișnuit și vrei să primești ultimele caracteristici Windows, imediat ce devin disponibile, probabil ar trebui să alegi Ramura curentă. Dacă ești interesat mai mult de stabilitate și vrei să te întâlnești cu cât mai puține bug-uri, ar trebui să alegi Ramura curentă pentru business. Dacă folosești un PC într-o organizație, unde stabilitatea este cea mai importantă, ar trebui să optezi pentru a primi actualizările distribuite prin Ramura curentă pentru business.

Pasul 4. Alege câte zile vrei să amâni actualizările

După ce ți-ai ales ramura de actualizări pe care o preferi, este timpul să configurezi în detaliu câte zile vrei să amâni actualizările de Windows 10, înainte ca ele să fie descărcate și instalate pe PC-ul tău. Primul lucru pe care îl poți controla este numărul de zile de amânare pentru actualizările cu noi caracteristici. Este vorba de actualizările cu "noi capacități și îmbunătățiri". Poți alege să le amâni maxim 365 de zile.

Apoi, poți să setezi câte zile vrei să fie amânate actualizările "de calitate" pe PC-ul tău cu Windows 10. Aceste actualizări sunt despre îmbunătățiri ale securității sau despre bug-uri corectate. Acestea nu pot fi amânate mai mult de 30 de zile.

Pasul 5. Pune pe pauză toate actualizările, temporar

Dacă ceea ce vrei este să pui pe pauză toate actualizările Windows pentru un timp, poți face și asta. Secțiunea Întrerupeți actualizările îți dă posibilitatea de a "întrerupe temporar instalarea tuturor actualizărilor [...] timp de până la 35 de zile". Totuși, înainte de a activa comutatorul de pauză, nu uita că după ce "actualizările sunt reluate, acest dispozitiv va trebui să obțină cele mai noi actualizări înainte să poată fi întrerupte din nou".

Asta a fost tot!

Ce faci dacă nu ai Windows 10 Pro?

Dacă ai Windows 10 Home, adică versiunea adresată utilizatorilor de acasă, nu poți să amâni actualizările de Windows. Drept urmare, chiar dacă nu vrei asta,, toate actualizările vor fi instalate imediat ce devin disponibile. Singura metodă de a amâna unele actualizări de Windows pentru un timp, în Windows 10 Home, este să îți setezi conexiunea de rețea drept conexiune tarifată la utilizare. Dacă faci acest lucru, Windows Update descarcă doar actualizările prioritare, precum actualizările critice de securitate. Alte tipuri de actualizări, precum cele de caracteristici, nu sunt descărcate automat. Dacă vrei să afli mai multe despre conexiunile tarifate, citește acest ghid: Ce sunt conexiunile tarifate după utilizare (metered connections) în Windows 10 și cum se folosesc.

Concluzie

Deși mulți utilizatori urăsc actualizările pentru Windows, ele sunt un "rău necesar". Fără ele, ecosistemele software precum Windows 10 ar stagna și calculatoarele și dispozitivele noastre ar deveni nesigure și ușor de spart. Pentru ca experiența de actualizare să fie mai puțin frustrantă, Windows 10 Creators Update oferă mai multe opțiuni binevenite pentru controlul actualizărilor, care ne permit să le amânăm pentru un timp. Urmează acest ghid, setează lucrurile așa cum vrei și spune-ne dacă preferi să întrerupi sau să amâni actualizările în Windows 10 și de ce.