Ghidul complet de configurare a Cortanei în Windows 10

Ghidul complet de configurare a Cortanei în Windows 10

Cortana, asistentul tău virtual personal, este unul dintre cele mai bune lucruri oferite de Microsoft în Windows 10. Pentru a o putea folosi, trebuie să folosești Windows 10 în una din limbile pe care le suportă, precum limba engleză. De asemenea, trebuie să parcurgi un proces de configurare inițială și să înveți să interacționezi cu ea. Cortana te poate ajuta în multe feluri, astfel încât să devii mai productiv și să fii permanent informat în legătură cu interesele tale. Ea te poate chiar și distra, atunci când ești plictisit(ă) și vrei să râzi un pic. Dacă vrei să folosești Cortana, în Windows 10, iată cum o configurezi:

Reclamă

IMPORTANT: Acest ghid a fost creat cu Windows 10 Spring Creators Update, disponibil gratuit începând cu luna aprilie 2018. Dacă lucrurile arată diferit pe dispozitivul tău, probabil că folosești o versiune mai veche de Windows 10.

Cortana păstrează majoritatea detaliilor pe care le știe despre tine, în jurnalul ei (Notebook). Totuși, unele dintre setările sale pot fi configurate și în aplicația Setări. Pentru a o putea configura în detaliu și pentru a ajunge la toate setările sale, trebuie să mergi în ambele locuri: Notebook și Setări.

1. Accesează Notebook-ul Cortanei

Hai să începem prin a verifica mai întâi Notebook-ul. Deschide Cortana cu o apăsare pe caseta ei de căutare de pe bara de activități. Apoi, apasă pe butonul Notebook din stânga sus.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Apasă pe butonul Personalize (Personalizare).

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Notebook-ul este locul unde Cortana păstrează multe dintre setările ei și este locul unde poți să personalizezi ce vrei să știe despre tine.

Primul lucru pe care îl observi este faptul că Notebook-ul este împărțit între un antet și două file:

  1. Antetul este locul unde este afișat numele tău și unde poți să personalizezi detaliile esențiale despre tine.
  2. Prima filă este numită Organizer (Organizator) și este locul unde poți să creezi și să gestionezi Lists (Liste) și Reminders (Mementouri).
  3. Cea de-a doua filă se numește Manage Skills (Gestionare aptitudini) și este locul unde găsești abilitățile Cortanei, în funcție de ce îi permiți și ce o configurezi să facă pentru tine.
Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

2. Editează-ți adresa și locurile favorite

Partea de antet a Notebook-ului Cortanei se referă la informațiile tale private: nume, email, adresa de domiciliu și locurile favorite. Notebook-ul îți arată doar numele tău și adresa de email, iar dacă vrei să vezi restul informațiilor, trebuie să apeși pe butonul Edit (Editare) din dreapta. Arată ca un creion mic.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Apoi, Cortana îți arată adresa de domiciliu și locurile tale favorite, dacă deja le-ai configurat. Dacă nu le-ai configurat deja, sau dacă vrei să adaugi și alte locuri, apasă pe butonul "+ Add a place" ("+ Adaugă un loc").

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Apoi, introdu adresa locului pe care vrei să îl adaugi. Cortana îl caută automat și afișează rezultatele sub câmpul text. Verifică rezultatele și apasă pe cel care se potrivește cu căutarea ta.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Acum alege un Nickname pentru acel loc, ca să îl poți identifica ușor printre celelalte. Acasă, Servici, Prietenă sau Prieten, toate sunt alegeri bune. Reține că acesta este un detaliu opțional și poți să sari peste el dacă vrei. Apoi, selectează tipul de loc corespunzător: Home (Acasă), Work (Servici) sau Favorite (Favorit). Dacă adaugi mai multe locuri, probabil că le vei seta ca fiind Favorite, deoarece nu poți să ai decât un Home (Acasă). 🙂 Când ai terminat, apasă pe Save (Salvare), pentru a o lăsa pe Cortana să îți memoreze noul loc preferat.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Cortana te aduce acum înapoi la lista cu locurile tale preferate, unde poți acum să îl vezi și pe cel nou.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Vei observa că fiecare dintre locurile tale favorite are și un mic buton de meniu reprezentat prin trei puncte de suspensie, în partea dreaptă. Dacă apeși pe el, Cortana îți dă câteva opțiuni pentru acel loc:

  • Îl poți edita (Edit), dar asta înseamnă de fapt doar să modifici Nickname-ul;
  • Poți să îl afișezi în aplicația Hărți ("Show in Maps");
  • Poți să îl ștergi (Remove) din lista de locuri favorite.
Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Asta este tot ce poți să faci în secțiunea de informații personale din Notebook-ul Cortanei.

NOTĂ: Prima filă din Notebook-ul Cortanei îți oferă posibilitatea de a crea și de a edita liste (Lists) și mementouri (Reminders). Aceste sunt lucruri utile și cu siguranță te pot ajuta să devii mai productiv pe termen lung. Însă ele nu sunt legate de configurarea Cortanei, aceasta fiind scopul acestui articol.

3. Configurează conexiunile Cortanei și accesul ei la informațiile tale personale (Manage Skills)

Unul dintre cele mai bune lucruri la un asistent personal, virtual sau nu, este numărul de aptitudini pe care le are. În cazul Cortanei, este adevărat că nu are atât de multe aptitudini pe cât ar fi putut să aibă. Totuși, Cortana are o serie de aptitudini utile. Toate pot fi văzute și configurate în fila Manage Skills (Administrare aptitudini) din Notebook-ul ei.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Cortana își grupează aptitudinile în funcție de scopul lor. Aptitudinile implicite pe care le primești probabil pe orice dispozitiv cu Windows 10, sunt:

  • Connections (Conexiuni): Music (Muzică), Connected Home (Casă conectată), Connected services (Servicii conectate)
  • Productivity (Productivitate): Calendar & reminders (Calendar și mementouri), Commute & traffic (Navetă și trafic), Pick up where you left off (Continuă de unde ai rămas), Suggested tasks (Activități sugerate)
  • Stay up to date (Fii la curent): Finance (Finanțe), Flights (Zboruri), News (Știri), Packages (Colete), Sports (Sporturi), Weather (Vremea)
  • Lifestyle (Stil de viață): Eat & drink (Mâncare și băuturi), Shopping, Special days (Zile speciale)
  • Help (Ajutor): Cortana tips (Sfaturi despre Cortana)

Fiecare dintre aceste seturi de aptitudini conțin una sau mai multe abilități care îi permit Cortanei să interacționeze cu aplicațiile și serviciile tale favorite. Cu ajutorul lor, poate să facă lucruri precum să redea posturi de radio în TuneIn, să îți consulte Calendarul, să te anunțe despre coletele pe care le aștepți, să găsească locuri unde să mănânci în funcție de ce fel de bucătărie îți place, sau chiar și să dai căldura mai tare în casa ta.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Cortana are peste 230 de aptitudini în total, așa că ne-ar fi imposibil să le acoperim pe toate în tutorialele noastre.

Vrem să punctăm totuși, faptul că este foarte bine să intri și să configurezi cât mai multe din aptitudinile disponibile, astfel încât Cortana să poată să facă o treabă cât mai bună în a te ajuta.

Reclamă

4. Accesează setările Cortanei

Următoarele configurări ale Cortanei despre care vom vorbi, sunt disponibile în aplicația Settings (Setări). Există două metode de a ajunge acolo:

  • Poți să deschizi aplicația Setări și apoi să apeși pe butonul Cortana
  • Sau poți să deschizi Cortana și să apeși pe butonul ei de Setări.
Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Orice metodă urmezi, ar trebui să ajungi la setările Cortanei, care arată astfel:

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

5. Asigură-te că poți fi auzit de Cortana

Aplicația Setări ar trebui să afișeze acum o secțiune de setări numită "Talk to Cortana" ("Vorbește cu Cortana"). Dacă nu este afișată, apasă tu pe ea, în partea stângă a ferestrei. Apoi, în dreapta, apasă pe legătura rapidă "Check the microphone" ("Verificare microfon").

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Această acțiune ar trebui să lanseze expertul de depanare Speech (Vorbire). Urmează-i pașii și asigură-te că poți fi auzit de către Cortana.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

6. Fă-o pe Cortana să îți asculte vocea și să răspundă atunci când spui "Hey Cortana"

Secțiunea următoare se numește "Hey Cortana" și este locul unde poți să decizi dacă vrei ca ea să îți asculte vocea permanent și să răspundă atunci când spui "Hey Cortana". Dacă vrei asta, activează comutatorul. Nu uita că această caracteristică va consuma mai multă baterie dacă o activezi.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Dacă alegi să activezi "Hey Cortana", primești acces la câteva setări suplimentare:

  • Poți să alegi să îți ții dispozitivul pornit atunci când este alimentat de la priză, astfel încât să poți să spui "Hey Cortana" oricând.
  • Poți să o faci să răspundă indiferent cine zice "Hey Cortana" sau poți să o faci să îți răspundă doar ție, personal.
Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Dacă vrei să o configurezi pe Cortana să îți răspundă numai ție, trebuie să o înveți cum sună vocea ta. Pentru asta, trebuie să apeși pe legătura care spune "Learn how I say 'Hey Cortana'" (Învață cum spun eu "Hey Cortana").

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Apoi, parcurge pașii din expert și repetă cele șase fraze pe care îți cere Cortana să le citești. După aceea, ar trebui să poată să îți răspundă numai ție.

7. Fă-o pe Cortana să îți asculte comenzile atunci când apeși tastele Windows + C

După ce ai terminat, mergi înapoi la fereastra Setări și alege dacă vrei să o faci pe Cortana să îți asculte comenzile atunci când apeși simultan tastele Windows + C.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

8. Configurează Cortana să îți răspundă chiar dacă dispozitivul tău este blocat

Cortana poate să lucreze pentru tine chiar dacă PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 este blocat. Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să îți deblochezi PC-ul sau dispozitivul pentru a putea vorbi cu ea. Următoarele câteva setări din secțiunea "Talk to Cortana" ("Vorbește cu Cortana") din aplicația Setări sunt despre configurarea Cortanei pentru acest lucru. Am descris acest proces de configurare în detaliu, într-un tutorial separat: Cum activezi și folosești Cortana direct de pe ecranul de blocare din Windows 10.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

9. Configurează ce alegi să o lași pe Cortana să facă și să vadă

Secțiunea "Permissions & History" (Permisiuni și istoric) din setări îți dă opțiunea de a ajusta tot ce este legat de Cortana și de ce știe despre tine, precum și informațiile pe care le poate accesa despre tine.

Zona de Permisiuni are legături care te duc în locuri online și offline, unde poți să:

  • "Change what Cortana knows about [you] in the cloud" (Modifică ce știe Cortana despre tine în cloud)
  • "Manage the information Cortana can access from this device" (Gestionează informațiile pe care Cortana le poate accesa pe acest dispozitiv)
  • "Manage the information Cortana can access from other services" (Gestionează informațiile pe care Cortana le poate accesa de la alte servicii)

Apasă pe fiecare din aceste legături și selectează ce informații vrei să partajezi cu Cortana și ce nu.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

10. Alege cum filtrezi conținutul pentru adulți în rezultatele căutărilor afișate de Cortana

Secțiunea SafeSearch îți permite să configurezi modul în care conținutul adult este filtrat în rezultatele căutărilor pe care le primești de la Cortana. Ea poate fi configurată să filtreze conținutul pentru adulți, astfel:

  • Strict - filtrează textul, imaginile și clipurile video cu conținut adult din rezultatele căutărilor tale pe internet
  • Moderat - filtrează imaginile și clipurile cu conținut adult dar nu filtrează textul din rezultatele căutărilor pe internet
  • Off (Oprit) - nu filtrează conținutul adult din rezultatele căutărilor tale pe internet.

Opțiunile sunt clare, așa că alege ceea ce preferi.

În mod implicit, dacă ai conținut salvat în cloud (a.k.a în OneDrive), Cortana poate să caute și în el atunci când cauți lucruri folosind caseta de căutare de pe bara de activități. Dacă vrei să oprești această caracteristică, dezactivează comutatorul numit "Windows Cloud Search" din secțiunea "Permissions & History".

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

12. Gestionează-ți istoricul și las-o pe Cortana să îl folosească (sau nu)

Cortana poate să îți vadă și istoricul activităților de pe dispozitivele tale și poate să îmbunătățească rezultatele căutărilor cu ajutorul lui. Dacă vrei ca ea să poată să îți folosească trecutul, această caracteristică este activă implicit, așa că nu trebuie să faci nimic. Totuși, dacă nu vrei să o lași pe Cortana să facă asta, poți să dezactivezi opțiunile "View activity history" (Vezi istoric activitate) și "My device history" (Istoricul dispozitivului meu). De asemenea, dacă vrei să îți ștergi jurnalele cu istoricele activităților tale, ar trebui să apeși pe butonul "Clear my device history" (Curățare istoric dispozitiv).

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

13. Configurează integrările Cortanei cu alte dispozitive

Dacă ai un smartphone cu Android sau iOS și ai instalat aplicația Cortana pe el, atunci poți să primești notificări de la el, direct pe PC-ul tău cu Windows 10. Această caracteristică este activată sau dezactivată de comutatorul numit "Get phone notifications on this PC" (Primește notificări de pe telefon pe acest PC) și trebuie să fie activată și în aplicația Cortana de pe smartphone pentru a funcționa.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Mai mult, dacă vrei să continui unele din activitățile pe care le-ai început pe celelalte dispozitive ale tale, Cortana te poate ajuta. Pentru a activa această caracteristică însă, trebuie să activezi comutatorul care spune "Help me pick up where I left off on other devices" (Ajută-mă să continui de unde am rămas pe celelalte dispozitive), pe toate dispozitivele pe care le folosești.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

14. Las-o pe Cortana să îți dea sugestii pentru liste

Ultima configurare disponibilă în setările Cortanei este o caracteristică numită "Get list suggestions" (Oferă sugestii pentru liste). Dacă folosești caracteristica Lists (Liste) pentru a te organiza, Cortana poate să te ajute prin a îți oferi sugestii. Dacă vrei să o lași să facă asta, trebuie să fii de acord, activând comutatorul "Get list suggestions" (Oferă sugestii pentru liste).

Cortana trebuie să aibă acces la istoricul de navigare pe internet, pentru a îl colecta și a îl folosi la crearea de sugestii pentru liste.

Cortana, Windows 10
Cortana, Windows 10

Și… asta a fost cam tot ce se poate configura la modul în care Cortana funcționează în Windows 10 Spring Creators Update.

Concluzie

Cortana poate să facă multe lucruri și pentru a le putea face pe toate, ea trebuie să fie "complicată". Rezultatul direct este că are multe opțiuni de configurare cu care te poți juca pentru a o face să funcționeze exact așa cum vrei. Totuși, după ce ți-ai alocat timp să faci totul așa cum trebuie, interacțiunea cu Cortana va fi o experiență personală, atât pentru tine cât și pentru ea. 🙂

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Cortana Ghiduri Programe Recomandate Windows