Crează copii de rezervă automate pentru telefonul tău Windows Phone 8

Sanșele de a-ți pierde telefonul ori a-ți fi furat de cineva răuvoitor nu sunt atât de mici pe cât ne-ar plăcea. Astfel de necazuri vin când te aștepți mai puțin. Dar, ce poți face în astfel de situații? Există măcar o cale de a îți recupera datele astfel încât să le poți folosi pe un alt telefon? Din fericire, Windows Phone 8 include o componentă de backup (copie de rezervă) ce poate fi utilizată cu ușurință. Haideți să vedem cum funcționează, astfel încât să nu vă pierdeți datele niciodată, indiferent de ce se întâmplă cu telefonul dumneavoastră.

Elementele din Windows Phone 8 la care putem face backup

Windows Phone 8 oferă utilizatorilor săi opțiunea de a crea copii de rezervă pentru următoarele:

  • Fotografii și clipuri video
  • Mesaje text și istoricul convorbirilor
  • Setări ale telefonului (setări din Internet Explorer, locație, ecranul de blocare, vorbire etc.)
  • Conturile pe care le-ați setat
  • Siturile favorite din Internet Explorer.

Totuși, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți despre felul în care Windows Phone 8 salvează aceste lucruri:

  • Aplicațiile dvs. vor fi salvate dar informațiile (datele) lor nu (de ex. salvările din jocuri).
  • Ecranul Start nu este salvat, așa că toate dalele pe care le-ați setat vor fi pierdute. Va trebui să vă personalizați ecranul Start din nou, ori de câte ori vă resetați telefonul, chiar dacă ați creat o copie de rezervă.
  • Windows Phone 8 are nevoie de o conexiune Wi-Fi pentru a încărca copiile de rezervă în cloud. Dacă nu este disponibilă nici o conexiune fără fir, atunci ele sunt încărcate o dată pe săptămână, utilizând conexiunea dvs. 3G/4G.

Toate fotografiile și clipurile video sunt salvate pe contul dvs. de SkyDrive, de unde le puteți accesa oricând vreți, de pe orice calculator sau dispozitiv.

Cum deschidem ecranul cu setările de backup

Începeți prin a merge în lista de aplicații de pe telefonul Windows Phone 8. Apoi, derulați până la Setări și apăsați pe această scurtătură.

Localizați intrarea numită copie de rezervă din lista de setări de sistem și apăsați pe ea. În ecranul de backup avem trei opțiuni disponibile: listă aplicații+setări, mesaje text și fotografii.

Pentru fiecare din aceste elemente, putem vedea dacă opțiunea de creare de copii de rezervă este activată sau nu.

Cum activăm sau dezactivăm copiile de rezervă pentru aplicații & setări

Haideți să vedem cum facem copii de rezervă pentru lista de aplicații și setări:

Apăsați pe listă aplicații+setări. Pentru a activa backup-ul acestor elemente, setați comutatorul pentru Copie de rezervă pe poziția Activată.

Imediat sub acest comutator, Windows Phone 8 afișează și un scurt mesaj ce vă informează când a fost efectuată ultima copie de rezervă.

Puteți efectua și o copie de rezervă manual, apăsând pe efectuați o copie de rezervă acum.

Dacă apăsați pe avansat, va fi deschis ecranul de setări avansate, unde aveți opțiunea de a șterge copiile de rezervă pentru lista de aplicații și setări, iar backup-ul automat pentru această categorie va fi dezactivat.

Va trebui să activați manual crearea de copii de rezervă pentru lista de aplicații și setări, dacă veți dori ca acest tip de backup-uri să fie efectuate din nou.

Cum activăm sau dezactivăm copiile de rezervă pentru mesajele text

În ecranul pentru copiile de rezervă, cel de-al doilea element din listă este mesaje text (sms). Apăsați pe el.

Setările disponibile pentru backup sunt Copie de rezervă mesaje text și Copie de rezervă pentru chat.

Folosiți comutatoarele corespunzătoare pentru a activa sau dezactiva copia de rezervă pentru aceste elemente.

Cum activăm sau dezactivăm copiile de rezervă pentru fotografii și clipuri video

În ecranul de setări pentru backup, cel de-al treilea element al listei de opțiuni este fotografii. Apăsați pe el. Vor fi afișate două opțiuni disponibile: Nu încărca și Încărcare (poate utiliza abonamentul de date).

Selectați-o pe cea de-a doua pentru a încărca automat fotografiile din telefon în contul dvs. SkyDrive.

NOTĂ IMPORTANTĂ: Dacă locația pentru telefonul dvs. Windows Phone 8 este setată ca fiind România, opțiunile de backup pentru fotografii și clipuri video sunt foarte limitate, după cum puteți vedea. În timp ce verificam opțiunile oferite, am căutat să văd dacă există diferențe atunci când locația telefonului este Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. În timp ce pentru Marea Britanie nu apar diferențe, pentru S.U.A există diferențe. Am fost surprins să văd că, în acest caz, Windows Phone 8 oferă posibilitatea creerii de copii de rezervă și pentru clipurile video și, în plus, oferă și opțiuni pentru calitatea la care sunt salvate atât fotografiile cât și clipurile. Mai mult, sunt disponibile în limba română. Nu înțeleg criteriile aflate la baza acestor diferențe și de ce a ales Microsoft această cale. Poate este vorba doar de un bug în sistemul de operare.

Ce să faceți dacă nu există setări pentru backup de fișiere video

Pentru a activa opțiunile suplimentare pentru backup-ul fotografiilor și al clipurilor video, trebuie deci să mergeți mai întâi la Setări -> limbă+regiune. Aici, selectați Statele Unite ale Americii la câmpul Țară/Regiune, ca în imaginea de mai jos.

Apoi, întoarceți-vă la ecranul fotografii din copie de rezervă. Aici, veți găsi noile opțiuni de backup.

În funcție de preferințele dvs., acum puteți seta calitatea la care sunt încărcate fotografiile precum și clipurile video, în contul dvs. de SkyDrive. Pentru clipurile video, trebuie menționat că este necesară o conexiune Wi-Fi pentru ca ele să fie stocate în cont. În cazul în care alegeți calitatea maximă pentru fotografii, și pentru încărcarea acestora este nevoie tot de o conexiune wireless.

Asta se datorează dimensiunilor mari ale fișierelor. Încărcarea lor pe contul SkyDrive folosind numai o conexiune de date 3G/4G ar dura destul de mult și este foarte probabil ca abonamentul dvs. de date să fie limitat ca trafic. În cazul în care acesta ar fi depășit, ar putea duce la costuri suplimentare din parte operatorului dvs. de telefonie mobilă.

Concluzie

Creare automată de copii de rezervă în Windows Phone 8 este foarte simplă. Copiile realizate sunt foarte utile, mai ales în cazuri nefericite precum pierderea telefonului sau defectarea lui, dar și în cazuri mai fericite, cum ar fi înlocuirea telefonului cu unul nou.

Dacă vă aflați în căutare de alte sfaturi și idei despre Windows Phone, nu ezitați să citiți și articolele recomandate de mai jos.