Cum creezi un GIF animat folosind propriile imagini, cu GIMP

În unul din articolele noastre recente din seria Tech Lolz, am râs destul de mult de un tip care încerca să facă un GIF animat folosind o singură imagine și Paint. Dar pentru a crea orice fel de animație, ai nevoie de cel puțin două imagini diferite, astfel ca la randarea lor una după cealaltă să obții o secvență animată. Astăzi, ne-am gândit că ar fi o idee bună să îți arătăm o metodă ușoară de a-ți crea propriul tău GIF animat, cu propriile tale fotografii, folosind o aplicație gratuită numită GIMP. Hai să începem:

Ce este GIMP și de unde îl iei

GIMP este un software gratuit de editare a imaginilor, ce poate fi descărcat și folosit de oricine. Îl poți descărca de pe pagina oficială, sau de pe Softpedia. Noi am folosit versiunea 2.8.14.

După ce l-ai descărcat, rulează fișierul de instalare.

Cum creezi un fișier GIF animat, folosindu-ți propriile imagini

Înainte de a începe, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să selectezi imaginile pe care vrei să le folosești pentru crearea fișierului animat GIF. Pentru un proces cât mai ușor, îți recomandăm să le copiezi pe toate într-un folder separat. Pentru exemplificare, vom folosi două imagini, pe care le-am copiat într-un folder de pe Desktop, numit Proiect GIF.

Apoi, pentru a face lucrurile și mai simple, îți recomandăm să redenumești toate imaginile cu numere crescătoare. Pentru fiecare imagine folosește numărul corespunzător locului pe care îl va avea în animație. De exemplu, prima imagine din GIF se va numi 1, cea de-a doua se va numi 2, cea de-a treia se va numi 3 ș.a.m.d.

Acum deschide GIMP. Pe Desktop, ar trebui să vezi câteva ferestre, similare cu cele de mai jos.

În fereastra principală GIMP, deschide meniul Fișier și selectează Deschide.

Această acțiune va deschide dialogul Deschidere imagine. Răsfoiește către folderul în care ai stocat imaginile. Apoi, selectează prima imagine pe care o vei folosi pentru GIF-ul animat. În cazul nostru, imaginea este 1.png din folderul Proiect GIF. După ce ai selectat prima imagine, apasă pe Deschide.

GIMP va deschide imaginea selectată.

În continuare, va trebui să faci același lucru cu toate celelalte imagini ce vor face parte din fișierul GIF animat. În fereastra cu prima imagine, deschide din nou meniul Fișier. Apoi, apasă pe Deschide ca straturi.

Răsfoiește către folderul unde ai stocat imaginile și selectează cea de-a doua imagine pe care o vei folosi pentru GIF-ul animat.

Dacă vrei să mai adaugi imagini în fișierul GIF, repetă ultimul pas: deschide meniul Fișier, apasă pe Deschide ca straturi și selctează următoarea imagine din animație.

Când toate imaginile au fost adăugate, pentru a vedea cum va arăta fișierul GIF animat, deschide meniul Fișier, mergi la Animație și apasă pe Redare.

În fereastra nou deschisă, apasă pe Redare pentru a previzualiza fișierul GIF animat.

Pentru a închide previzualizarea, pur și simplu închide fereastra Redare de animație.

Acum, tot ce a mai rămas de făcut pentru a crea fișierul GIF animat este să îl salvezi. Deschide din nou meniul Fișier, și apasă pe Export As (Exportă ca)....

În fereastra Exportă imaginea, selectează locația unde vrei să salvezi fișierul GIF, scrie un nume pentru el și (foarte important) asigură-te că specifici extensia .gif la sfârșitul lui. Apoi, apasă pe Exportă.

GIMP va deschide un nou dialog, numit Exportă imaginea ca GIF. Singurul lucru esențial aici este să te asiguri că ai bifat opțiunea Ca animație.

Dacă vrei, poți să setezi și întârzierea dintre cadrele animației și dacă animația GIF va rula în buclă infinită sau nu. După ce ai ales toate opțiunile pe care le vrei, apasă pe Exportă.

În funcție de câte imagini ai folosit, precum și în funcție de dimensiunile lor, va trebui să aștepți câteva momente pentru ca GIMP să îți salveze fișierul GIF.

Fișierul GIF animat este acum salvat și gata de folosit oriunde îți dorești.

Concluzie

După cum ai văzut, să creezi fișiere GIF animate folosindu-ți propriile imagini este ceva simplu de realizat. Tot ce trebuie să faci este să dai câteva clicuri într-un software de editare imagini bun, precum GIMP. Dacă aveți întrebări sau probleme nu ezitați să ne spuneți, folosind comentariile de mai jos. Și… distracție plăcută creând GIF-uri animate!