Atunci când Windows 10 nu mai vrea să funcționeze din cauza unei actualizări cu probleme ori nu mai pornește corect, poți încerca să-l repari folosind o unitate de recuperare USB. Crearea unei astfel de unități presupune să iei un stick de memorie USB, să-l bagi într-un calculator cu Windows 10 care funcționează corect și să folosești expertul Creator medii de recuperare (Recovery Media Creator). Iată cum funcționează și cum creezi o unitate de recuperare USB pentru Windows 10, care merge atât pe PC-ul tău, cât și pe altele:
Lucruri importante despre crearea unei unități de recuperare USB pentru Windows 10
Poți să-ți creezi o unitate de recuperare pe același calculator pe care intenționezi să-l folosești ori pe un alt PC. De asemenea, poți folosi pentru unitatea respectivă atât un stick de memorie USB, cât și un hard disk extern USB. În testele noastre, procedura a funcționat corect cu ambele tipuri de dispozitive.
Unele site-uri de pe internet îți spun că poți folosi unitatea de recuperare USB doar pe calculatorul cu Windows 10 unde a fost creat. Această afirmație nu este adevărată. Unitatea de recuperare funcționează pe toate PC-urile cu Windows 10, cât timp acestea folosesc aceeași arhitectură (64 biți sau 32 biți) și aceeași versiune de Windows 10 ori cel puțin o versiune relativ apropiată de cea folosită pentru a crea unitatea de recuperare. Dacă nu cunoști aceste detalii despre sistemul Windows 10 pe care-l folosești, iată cum se verifică versiunea de Windows 10, compilarea OS, ediția și tipul sistemului.
Chiar dacă PC-ul pe care vrei să-l repari nu folosește aceeași versiune de Windows 10 precum calculatorul pe care ai creat unitatea de recuperare, tot poți boota (porni) sistemul de pe aceasta și folosi majoritatea opțiunilor de reparare disponibile. Unele s-ar putea să nu meargă, precum opțiunea de a reinstala Windows 10, deoarece unitatea de recuperare USB are alte fișiere de sistem, diferite de cele pentru versiunea de Windows 10 care se află pe PC-ul pe care vrei să-l recuperezi. Asta se poate întâmpla mai ales atunci când folosești o unitate de recuperare USB creată pe o versiune de Windows 10 mai veche, pentru a repara un PC cu o versiune mult mai nouă de Windows 10.
Poți folosi orice stick USB cât timp are 16 GB de spațiu disponibil. Asta este cantitatea de spațiu liber recomandă de Microsoft. Dar, în testele noastre, unitatea de recuperare a avut o dimensiune de 12.4 GB. Deci, o unitate USB cu doar 13 GB de spațiu liber s-ar putea să fie suficientă.
Poți crea o unitate de recuperare pe orice stick USB
Un aspect de reținut este faptul că stick-urile USB 2.0 sunt mult mai lente decât cele USB 3.0. Astfel, dacă nu vrei ca această procedură să ia foarte mult timp, este mai bine să folosești un stick USB mai rapid.
PONT: Pentru a afla mai multe despre unități USB și diferențele între USB 3.0 și USB 2.0, citește ce este USB ori Magistrala Serială Universală.
Cum pornești Creator medii de recuperare în Windows 10?
Sunt multe moduri prin care poți porni expertul Creator medii de recuperare. O metodă este să deschizi Meniul Start și să derulezi în jos până la folderul “Instrumente de administrare Windows”. Apoi, dă clic sau apasă pe numele folderului ca să-l deschizi.
Deschide Start și apoi Instrumente de administrare Windows
Vezi o listă lungă de aplicații de sistem pentru Windows 10. Derulează în jos până găsești Unitate de recuperare și dă clic sau apasă pe această scurtătură.
Dă clic pe Unitate de recuperare
Înainte să se deschidă Creator medii de recuperare (Recovery Media Creator), vezi o fereastră CCU, care te întreabă dacă vrei să-i permiți acestei aplicații să aducă modificări dispozitivului tău. Apasă pe Da pentru a putea continua.
În fereastra CCU, apasă pe Da pentru a permite aplicației să pornească
NOTĂ: Dacă folosești un cont de utilizator care nu este administrator pentru a porni această aplicație, în fereastra CCU, va fi nevoie să introduci și parola unui cont de administrator.
O altă metodă pentru a deschide această aplicație este să folosești căutarea. Introdu cuvântul “recuperare” în bara de căutare a Windows 10 și apasă pe rezultatul Unitate de recuperare ori pe opțiunea Deschideți din dreapta sa.
Folosește căutarea pentru a găsi Unitate de recuperare
PONT: Dacă nu vezi nicio bară de căutare în Windows 10, asemănătoare cu captura de ecran de mai sus, citește acest ghid: Lipsește caseta de Căutare din Windows 10? 6 moduri de a o afișa.
O altă metodă este să deschizi File Explorer și să navighezi la folderul “C:\Windows\System32\”, unde găsești fișierul RecoveryDrive.exe folosit de aplicația Creator medii de recuperare.
Calea către fișierul RecoveryDrive.exe
IMPORTANT: Înainte de a merge mai departe și a folosi Creator medii de recuperare, introdu un stick USB în calculatorul tău cu Windows 10. Ideal ar fi să aibă 16 GB de spațiu liber, iar Windows 10 ar trebui să-l detecteze corect.
Cum creezi o unitate de recuperare USB pentru Windows 10
În fereastra Unitate de recuperare vezi mai întâi o descriere a utilității acesteia și o bifă care spune “Faceți backup fișierelor de sistem pe unitatea de recuperare”. Atunci când bifezi această opțiune, unitatea de recuperare include fișierele de sistem necesare pentru a reinstala Windows 10 pe un PC cu probleme. Este o idee bună să lași această opțiune bifată și să apeși pe Următorul. Reține și faptul că această opțiune crește și spațiul necesar pentru a crea stick-ul USB respectiv. Astfel, dacă nu prea ai spațiu liber pe el, poate vrei să debifezi această opțiune.
Crează o unitate de recuperare
Expertul Unitate de recuperare petrece ceva timp detectând toate unitățile USB conectate la calculator și apoi le afișează. Alege unitatea pe care vrei să o folosești apăsând pe litera ei, iar apoi apasă pe Următorul.
Alege unitatea USB pe care vrei să o folosești
Ești avertizat că tot ce este pe unitatea USB va fi șters, pentru a crea unitatea de recuperare. Dacă ai pe stickul USB date care sunt importante, fă-le un backup înainte de a continua. După aceea, apasă pe Creare.
Pornește procesul pentru crearea unității de recuperare
Expertul Unitate de recuperare formatează unitatea USB aleasă și apoi copiază pe ea utilitarele și fișierele de sistem necesare pentru repararea Windows 10. Acest proces poate dura mult timp, mai ales dacă ai un stick mai vechi USB 2.0, așa că este posibil să aștepți undeva între 30 și 60 de minute să termine. Chiar și pe stick-urile USB 3.0, procesul poate dura mult, dar așteptarea va fi mai puțin frustrantă, deoarece astfel de stick-uri sunt mai rapide.
Crearea unității de recuperare poate dura mult timp
Atunci când unitatea de recuperare pentru Windows 10 este gata, ești informat(ă) și tot ce a rămas de făcut este să apeși pe Terminare.
Apasă pe terminare când unitatea de recuperare este gata
Poți să folosești stick-ul USB de recuperare (sau hard disk-ul) pentru a depana probleme cu Windows 10 de pe PC-ul tău sau alte calculatoare care nu funcționează corect.
Cum folosești o unitate de recuperare USB pentru Windows 10
Sunt multe lucruri pe care le poți faci cu o unitate de recuperare USB pentru Windows 10:
- Să resetezi Windows 10
- Să restaurezi Windows 10 la un stadiu funcțional precedent
- Să treci înapoi la o versiune precedentă de Windows 10, dezinstalând o actualizare cu probleme
- Să recuperezi Windows 10 folosind o imagine de sistem
- Să repari procesul de pornire al Windows 10 (system repair)
- Să pornești Linia de Comandă pentru a executa comenzi de depanare
- Să accesezi BIOS-ul
Opțiuni de depanare disponbile pe o unitate de recuperare pentru Windows 10
Am discutat aceste opțiuni în detaliu într-un articol separat despre cum folosești o unitate media USB de recuperare pentru Windows 10. Urmează instrucțiunile din el pentru a repara un laptop, tabletă sau PC cu Windows 10 care nu mai funcționează corect.
Dacă unitatea de recuperare USB nu te ajută și PC-ul pe care vrei să-l repari are o unitate pentru citirea de DVD-uri, creează un disc de reparare și pornește de pe el. Dacă această opțiune nu îți este la îndemână, poți crea și un stick USB cu programul de instalare pentru Windows 10 (Windows 10 Setup), ce include și unelte de depanare. Citește acest ghid despre cum se folosește Media Creation Tool pentru a crea un fișier ISO sau stick USB cu Windows 10.
Dacă nu ai reușit să repari Windows 10 folosind discul de instalare, o ultimă șansă este să reinstalezi de la zero Windows 10. Acest ghid te va ajuta: Cum instalezi Windows 10 de pe DVD, USB sau un fișier ISO.
Ai reușit să creezi un stick USB bootabil cu uneltele de recuperare pentru Windows 10?
Sperăm că acest ghid te-a ajutat să-ți creezi o unitate de recuperare USB pentru Windows 10 care merge și pe alte calculatoare, nu doar pe cel pe care a fost creată. Înainte de a închide această filă, spune-ne dacă ai întrebări ori probleme legate de tot procesul descris de noi. Comentează mai jos și hai să discutăm.