Cum creezi o unitate media USB de recuperare în Windows 10

Unitățile de recuperare sunt un instrument esențial atunci când întâmpini probleme cu Windows 10 deoarece acestea te pot ajuta să îți repari PC-ul sau dispozitivul defect. Înainte de a ajunge la folosire, în primul rând trebuie să știi cum să creezi o astfel de unitate. Aplicația care poate să creeze o unitate media USB cu care poți remedia un sistem Windows 10 deteriorat se numește Creatorul de unitate media de recuperare. În acest tutorial, îți arătăm cum să o utilizezi pentru a crea o astfel de unitate pentru Windows 10, pe un stick de memorie USB sau pe un hard disk extern:

Înainte de a merge mai departe, citește acest paragraf:

Acest tutorial te ajută să remediezi probleme cu calculatoarele și dispozitivele Windows 10. Pentru a crea o unitate de recuperare în Windows 8 sau 8.1, citește aici și pentru Windows 7 citește aici. Poți crea o unitate de recuperare pe același computer pe care intenționezi să o utilizezi sau pe altul. Dacă o creezi pe alt PC, trebuie să utilizezi Windows 10 și să ai un procesor cu același tip de arhitectură, atât în sistemul în care creezi unitatea de recuperare și cât și pe cel pe care vei face recuperarea: pe 32 de biți sau pe 64 de biți. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a determina tipul de sistem pe care îl ai, citește: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat? Te încurajăm să îți creezi o unitate media de recuperare ca o măsură de precauție, înainte de a întâlni problemele care necesită folosirea ei.

1. Pornește Creatorul de unitate media de recuperare în Windows 10

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să conectezi unitatea de memorie USB sau unitatea hard disk externă pe care dorești să o transformi într-o unitate de recuperare. După ce Windows 10 a detectat-o corect, accesează caseta de căutare din dreptul butonului Start și tastează „recuperare„. În lista de rezultate, apasă pe „Creați o unitate de recuperare„.

Caută recuperare în Windows 10

Un alt mod de a porni Creatorul media de recuperare este din aplicația Setări. Cea mai rapidă modalitate de a deschide Setările este să apeși tastele WIN + I, dar există și alte modalități de a deschide Setări. În fereastra Setări, tastează recuperare în caseta de căutare din partea de sus și apasă „Creați o unitate de recuperare„.

Cătarea termenului „recuperare” în Setări în Windows 10

De asemenea, poți porni Creatorul de unitate media de recuperare din Panoul de control. Deschide Panoul de control în modul de vizualizare și apasă pe Recuperare. Ar trebui să vezi trei instrumente de recuperare, din care trebuie să alegi „Creați o unitate de recuperare„.

Legătura pentru crearea unității de recuperare din Panoul de control

Se afișează un prompt Control Cont Utilizator, care te întreabă dacă permiți Creatorului de unități media de recuperare să facă modificări în computer.

Notificare Control Cont Utilizator pentru aprobarea permisiunii pentru Creatorul de unități media de recuperare

Apasă Da pentru a începe Creatorul de unitate media de recuperare.

2. Creează o unitate de recuperare Windows 10

Creatorul de unitate media de recuperare îți spune că „[..] dacă PC-ul nu poate porni, puteți utiliza o unitate de recuperare pentru a-l reseta sau pentru a depana problemele. Dacă faceți copii backup fișierelor de sistem pe această unitate, o veți putea utiliza pentru a instala Windows.”

Apare o casetă de selectare cu descrierea „Faceți backup fișierelor de sistem pe unitatea de recuperare„. Dacă activezi caseta respectivă, unitatea de recuperare îți oferă opțiunea mai târziu, în timpul recuperării, de a instala Windows 10 dacă fișierele de sistem sunt deteriorate. Dacă nu bifezi caseta respectivă, sistemul de recuperare are nevoie de mai puțin spațiu și poți utiliza unități media USB mai mici. Pentru Windows 10 pe 32 de biți, trebuie să ai o unitate de recuperare cu cel puțin 4 GB de spațiu și, pentru 64 de biți, ai nevoie de minim 8 GB. Alege opțiunea dorită și apasă pe Următorul.

Primul ecran al creatorului de unitate media de recuperare

Ți se solicită să selectezi o unitate flash USB (sau un hard disk extern) care are un spațiu minim de stocare care variază în funcție de ceea ce ai ales mai devreme. În cazul exemplului nostru, se cer minim 8 GO de spațiu.

Asigură-te că nu mai ai nevoie de datele de pe unitate deoarece aceasta va fi ștearsă în timpul procesului. Selectează unitatea pe care dorești să fie salvate instrumentele de recuperare și apasă pe Următorul.

Selectează unitatea de utilizat pentru recuperare în Windows 10

Primești un mesaj de avertizare care îți spune că tot ce se află pe unitate va fi șters. Aceasta este ultima ta șansă să îți salvezi datele de pe ea. Când ești gata să începi procesul, apasă pe Creare.

Pornește crearea unității de recuperare în Windows 10

Acum, unitatea este formatată, iar instrumentele de recuperare ale sistemului sunt copiate. Acest proces ar putea dura până la 10-15 minute în cazul în care copiezi și fișiere de sistem ale Windows 10. Acest lucru depinde și de viteza unității de recuperare. Îți recomandăm să utilizezi o unitate de memorie USB 3.0 rapidă sau un hard disk extern. Acestea fac procesul mai rapid.

Crearea unității de recuperare în Windows 10

Când se termină crearea unității de recuperare, ești informat(ă) despre aceasta. Apasă Finalizați și unitatea de recuperare este gata.

Unitatea de recuperare este gata în Windows 10

Acum ai o unitate de recuperare care te poate scuti de multe probleme dacă Windows 10 decide să nu te mai asculte.

Creatorul ascuns de unitate de recuperare

Creatorul de unități media de recuperare este un instrument util și ușor de folosit. Singura parte regretabilă este faptul că este păstrat ascuns în Windows 10 și puțini utilizatori au auzit despre el. Spune-ți experiențele pe care le-ai avut în ceea ce privește crearea unităților de recuperare în Windows 10, într-un comentariu, mai jos.