Cum eliberezi spațiu de stocare de pe telefonul tău Windows Phone

Dacă ai cumpărat un telefon cu Windows Phone 8.1 la un preț accesibil cum ar fi Lumia 530 sau Lumia 630, este posibil ca spațiul de stocare să fie o problemă pentru tine. Dispozitivele mai ieftine au, în general, spațiul de stocare limitat iar ocuparea acestuia nu ia foarte mult timp. Pentru a te ajuta, Microsoft oferă aplicația Stocare inteligentă, care îți permite să verifici spațiul de stocare disponibil și îți dă acces la diverse modalități de eliberare a acestuia. Acesta funcționează atât cu memoria internă cât și cu cardul SD al smartphone-ului tău. În acest ghid vă vom arăta cum să utilizați aplicația Stocare inteligentă pentru a afla cât spațiu de stocare disponibil avei și cum să eliberați spațiul deja ocupat.

Cum verifici cât spațiu de stocare ai disponibil pe telefonul tău cu Windows și ce ocupă prea mult spațiu

Windows Phone 8.1 te va notifica întotdeauna când spațiul de stocare este aproape complet ocupat, dar poți oricând verifica cât spațiu disponibil ai, urmând pașii următori:

Pentru început, apasă pe Stocare inteligentă din Lista aplicațiilor. Vei vedea acum cât spațiu este ocupat pe Telefon și pe Card SD, dacă ai un card, desigur.

Dacă apasă pe oricare dintre unitățile de stocare disponibile, vei observa cât spațiu este ocupat de fiecare tip de fișier dar și de fișierele stocate pe unitatea respectivă. Totul va fi împărțit în următoarele categorii: aplicații+jocuri, muzică, fișiere video, podcasturi, fotografii, e-mail+mesagerie, documente, descărcări, hărți, sistem, fișiere temporare și altele.

Principii pentru eliberarea spațiului de stocare în Windows Phone

Dacă accesezi o secțiune, se va deschide o listă personalizată de setări. De exemplu, dacă apasă pe aplicații+jocuri, vei găsi o listă cu aplicațiile și jocurile instalate pe telefon. De aici le poți dezinstala pe cele de care nu mai ai nevoie. Dezinstalarea jocurilor și aplicațiilor se poate face urmând instrucțiunile din acest ghid: Cum Dezinstalezi Aplicații & Jocuri de pe Telefonul tău Windows Phone.

Dacă apasă pe muzică, vei deschide secțiunea cu același nume, unde vei găsi butonul gestionați. Apasă acest buton și aplicația Xbox music se va deschide, de unde poți gestiona toată muzica și sterge cântecele pe care nu mai dorești să le asculți.

Aceleași principii se aplică și secțiunilor fișiere video, podcasturi, fotografii, documente și altele. De acum, în restul ghidului vom acoperi câteva secțiuni mai speciale, cum ar fi fișiere temporare.

Cum ștergi fișierele temporare din Windows Phone

Fișierele temporare sunt fișiere create și șterse în timpul unei utilizări de rutină. Ele sunt reprezentate de istoricul Internet Explorer, cookies și stocare temporară. Pentru a șterge acest tip de fișier, apasă pe fișiere temporare.

Când se deschide ecranul Fișiere temporare, apasă pe ștergi. Va dura ceva timp până când Windows Phone va șterge toate fișierele temporare care sunt stocate pe telefonul tău.

În ecranul Fișiere temporare vei găsi și butonul pentru setările browserului Internet Explorer. Din moment ce setările acestui browser nu fac scopul acestui ghid, nu vom discuta aceste setări.

Cum ștergi hărțile descărcate și istoricul căutărilor

Dacă utilizezi des hărțile offline, acestea vor ajunge în cele din urmă să ocupe destul de mult spațiu de stocare. O metodă de eliberare a spațiului de stocare este ștergerea hărtilor pe care nu le mai utilizezi sau a căutărilor anterioare ale hărților de pe telefonul tău cu Windows Phone. Pentru a face asta în ecranul Telefon, apasă Hărți.

Apasă pe Gestionați și se va deschide ecranul de setări pentru hărți. Apasă ștergi istoricul, dacă vrei să ștergi din telefon căutările anterioare ale hărților și fișierele temporare.

Dacă vrei să ștergi hărtile offline existente, apasă pe Descărcați hărțile și vei vedea o listă cu toate hărțile disponibile.

Apasă și ține apăsat pe harta pe care dorești să o ștergi și apoi apasă pe ștergeți.

Confirmă alegerea apăsând da.

Cum ștergi fișierele sistem din Windows Phone

Am observat că atunci când telefonul funcționează cu un nivel scăzut al spațiului de stocare, o parte semnificativă din acesta era ocupat de fișiere incluse în secțiunea altele. Această categorie poate părea la o primă vedere destul de misterioasă, dar aceasta depozitează doar fișiere create de aplicații în cursul utilizării lor, pe care sistemul de operare nu le recunoaște. Niște exemple de fișiere incluse în "altele" includ bazele de date pentru contactele tale din Windows Phone, fișierele temporare care sunt stocate când vizualizezi noutățile din rețelele de socializare, etc. Câteodată acest folder poate deveni destul de mare și vei vrea să afli cum l-ai putea șterge, pentru a mai elibera niște spațiu. Din păcate, această operațiune nu poate fi făcută manual.

Windows Phone șterge zilnic în mod automat pe baza unei rutine zilnice, un număr mic de fișiere incluse în categoria altele. Când telefonul tău are mai puțin de 6% din spațiul total de stocare, va declanșa automat un proces de curățare.

Dacă ai copiat niște fișiere nerecunoscute pe telefonul tău Windows Phone de pe computer, te poți conecta din nou cu telefonul la computer pentru a le șterge sau muta. Chiar și așa, acest folder nu va ajunge niciodată la zero, deoarece Windows Phone va crea (și șterge mai târziu) fișiere temporare în timpul rulării unor sarcini normale precum stocarea contactelor pe telefonul tău, a istoricului browserului Internet Explorer, descărcarea noutăților din rețelele de socializare, șamd. Astfel, va exista mereu cel puțin o mică parte din spațiul de stocare ocupată de altele.

O altă categorie misterioasă este sistem. Când o deschizi, vei vedea cât spațiu este ocupat de sistemul de operare Windows 8.1. După cum te-ai aștepta, nu poți avea acces la aceste fișiere de sistem, ele trebuind să rămână intacte pentru ca telefonul tău să funcționeze corect.

Concluzie

După cum poți vedea din acest ghid, aplicația Stocare inteligentă (Storage Sense) din Windows Phone 8.1 îți permite să îți faci o imagine de ansamblu asupra a ceea ce ocupă o mare parte din spațiul de stocare și oferă instrumentele necesare pentru a elibera o parte din acesta. Dacă ai întrebări în legătură cu utilizarea aplicației, nu ezita să folosești formularul de mai jos.