Cum faci upgrade de la Windows 8.1 sau Windows 7 la Windows 10, acum!

Windows 10 a fost lansat oficial și se află deja în drum spre multe calculatoare și dispozitive. Dacă ești eligibil, poți să începi deja să îți faci upgrade la Windows 10 pentru calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 7 sau Windows 8.1, fie folosind aplicația de rezervare, fie cu ajutorul instrumentului Media Creation Tool oferit de Microsoft. Dacă nu ești mulțumit de felul în care lucrează aplicația de rezervare și de faptul că este foarte lentă în a-ți oferi upgrade-ul, atunci Media Creation Tool este singura opțiune de a obține Windows 10 astăzi. Iată cum faci upgrade-ul pentru calculatorul tău cu Windows 7 sau Windows 8.1, acum:

Ce trebuie să știți înainte de a face upgrade-ul la Windows 10

Înainte să decideți dacă să instalați Windows 10 sau nu, citiți secțiunea de Specificații Windows 10 de pe saitul Microsoft și revizuiți cerințele de sistem. Windows 10 necesită următoarele:

  • Procesor: 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid
  • RAM: 1 gigaoctet (GO) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2GO pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu pe disc: 16 GO pentru versiunea pe 32 de biți și 20 de GO pentru cea pe 64 de biți
  • Placă grafică:Placă cu suport Microsoft DirectX 9 și driver WDDM
  • Un cont Microsoft și acces la Internet

În timpul upgrade-ului, Windows 10 verifică automat cheia de licență pe care o dețineți, așa că nu este nevoie să o introduceți din nou.

De asemenea, trebuie să aveți o conexiune la internet activă pentru ca Windows 10 să poată să își descarce fișierele de instalare, precum și să vă verifice contul Microsoft și să descarce ultimele actualizări disponibile.

Dacă ați folosit aplicația de rezervare pentru a începe procesul de upgrade, atunci toate fișierele de instalare necesare pentru Windows 10 sunt deja descărcate pe hard disc, așa că puteți sări direct la secțiunea următoare a acestui ghid.

Dacă nu ați avut aplicația de rezervare sau nu i-ați permis să pornească upgrade-ul, puteți să folosiți instrumentul Media Creation Tool. Pentru a afla de unde să o descărcați și cum să o folosiți, citiți primele două secțiuni ale acestui ghid: Cum descarci Windows 10 și îți creezi un stick USB sau un DVD de instalare Odată ce ați descărcat și lansat Media Creation Tool, tot ce trebuie să faceți este să selectați opțiunea numită "Upgrade this PC now" ("Fă upgrade la acest calculator acum").

Imediat ce ați apăsat pe Next (Următorul), începe descărcarea pentru fișierele de instalare pentru Windows 10. Când sunt descărcate toate, poți continua cu procesul de upgrade.

Trebuie menționat că, indiferent dacă ai folosit aplicația de rezervare sau Media Creation Tool, odată ce ai început upgrade-ul, pașii pe care trebuie să îi faci sunt aceiași.

Cum faci upgrade la Windows 10 de la Windows 7 sau Windows 8.1

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți pentru a porni procesul de upgrade este să acceptați termenii de licență. Citește-i și, dacă ești de acord, apasă pe Accept.

Procesul de instalare va verifica dacă există actualizări Windows disponibile.

E nevoie de câteva minute pentru ca instalarea de Windows 10 să verifice că totul este în regulă și calculatorul sau dispozitivul este pregătit pentru upgrade.

În mod implicit, Media Creation Tool alege să păstrați toate fișierele personale și aplicațiile instalate înainte de Windows 10.

Dacă vrei să modifici această setare, apasă pe "Change what to keep" ("Modifică ce păstrezi"). Vor fi afișate mai multe opțiuni: "Keep personal files and apps" ("Păstrați toate fișierele personale și aplicațiile"), "Keep personal files only" ("Păstrați doar fișierele personale") sau nu păstrați Nothing (Nimic). Alegeți opțiunea preferată și apoi apăsați pe Next (Următorul).

Instalarea Windows 10 vă va arăta ce ați ales să fie păstrat la pasul anterior. Pentru a continua, apăsați pe Install (Instalare). Altfel, apăsați pe "Change what to keep" ("Modificați ce vreți să păstrați") și faceți o nouă selecție.

Acum, va începe instalarea propriu-zisă a Windows 10. Sunteți informați că procesul va dura ceva vreme și calculatorul sau dispozitivul se va restarta de mai multe ori. Este momentul perfect pentru o cafea! :)

După prima repornire, veți vedea un mesaj ce spune Upgrading Windows, precum și un cerc de progres. Așteptați ca upgrade-ul să fie realizat. Din nou, e foarte posibil ca mai multe repornire să aibă loc.

Odată ce upgrade-ul este complet, va fi afișat numele de utilizator. Dacă în trecut ați folosit un cont local, vi se va cere să scrieți parola și să apăsați pe Next (Următorul). Dacă ați folosit un cont Microsoft, selectați-l și apăsați Next (Următorul).

Apoi, veți fi întâmpinați de un mesaj de configurare inițială, unde puteți selecta dacă folosiți setările recomandate pentru Windows 10 sau dacă modificați fiecare opțiune în mod individual. Noi preferăm să modificăm fiecare opțiune, așa că haideți să apăsăm pe legătura Customize settings (Personalizare) și să revizuim fiecare opțiune împreună.

Windows 10 vă cere acordul pentru a trimite informații precum detaliile contactelor voastre, calendarul, locația și alte tipuri de date către Microsoft. De asemenea, trebuie să decideți dacă vreți să lăsați aplicațiile să folosească ID-ul vostru publicitate pentru a vă oferi diverse experiențe de utilizare și reclame. Pentru fiecare tip de informație listat, folosiți comutatorul disponibil pentru a seta cum doriți să funcționeze lucrurile. Când ați terminat, apăsați pe Next (Următorul).

Acum puteți seta dacă vreți ca facilitatea SmartScreen să vă protejeze împotriva conținutului și fișierelor malițioase. Vă recomandăm să porniți această caracteristică. De asemenea, puteți configura dacă vreți ca Windows 10 să folosească algoritmi de predicție pentru a vă face navigarea web mai rapidă. Nu în ultimul rând, puteți seta dacă vreți ca Windows 10 să se conecteze automat la rețelele wireless deschise, din zona în care vă aflați, dacă să se conecteze la rețelele wireless partajate de contactele voastre ori să trimită informații despre erorile întâlnite către Microsoft. Schimbați setările care vă interesează și apăsați pe Next (Următorul).

Instalarea Windows 10 vă va arăta acum o privire de ansamblu asupra noilor aplicații și caracteristici oferite de Windows 10 în comparație cu versiunile anterioare de Windows. După ce ați citi ce e nou, apăsați pe Next (Următorul) pentru a trece la următorul pas.

Windows 10 va pregăti acum calculatorul, aplicațiile și setările. Procesul poate include și o nouă repornire.

După ce se termină instalarea, veți fi autentificat în Windows 10 și vă veți vedea noul Desktopl.

Felicitări! Tocmai ați terminat de făcut upgrade-ul la ultima versiune a sistemului de operare oferit de Microsoft: Windows 10!

Concluzie

După cum vedeți din acest ghid, procesul de upgrade la Windows 10 de la Windows 7 sau Windows 8.1 nu este foarte complicat. Sper că ghidul nostru este suficient de complet pentru a vă ajuta la fiecare pas din proces. Dacă aveți probleme ori întrebări, nu ezitați să folosiți formularul de mai jos pentru a le împărtăși cu noi.