Cum filtrăm, grupăm și cautăm fișiere și foldere în Windows/File Explorer

Când lucrați cu multe fișiere, se poate să aveți probleme atunci când căutați un fișier anume sau un grup de fișiere. De aceea, Windows Explorer, în Windows 7 și File Explorer, în Windows 8.1, dispun de câteva opțiuni de filtrare, grupare și de căutare ale fișierelor și folderelor. În acest articol vă vom arăta cum să le folosiți, astfel încât să fiți mai eficienți atunci când căutați un fișier.

Cum sortăm și grupăm fișiere și foldere în Windows/File Explorer

 • Cum folosim opțiunea "Sortați după": - puteți sorta fișiere și dosare după dimensiune, nume, tip (document, aplicație, text, imagine, etc.) și după alte categorii. Pentru a folosi această opțiune, dați clic dreapta sau apăsați și țineți apăsat pe un spațiu alb din fereastra Windows/File Explorer. În meniul contextual, alegeți Sortați după și selectați criteriul pe care îl doriți.

  De asemenea, puteți folosi mai multe filtre dând clic pe opțiunea "Mai multe…" din meniul Sortați după.

  În fereastra Alegere detalii, bifați căsuța criteriului pe care doriți să îl utilizați.

  Puteți să mutați mai sus sau mai jos coloanele, folosind butoanele Mutare în sus și Mutare în jos. După cum puteți vedea în imaginea de mai jos, criteriul An a fost mutat mai sus în listă.

  După ce ați selectat criteriul de sortare, apăsați pe OK. Pentru a folosi noul criteriu de sortare, dați clic dreapta sau apăsați și țineți apăsat pe un spațiu alb din fereastra Windows/File Explorer, alegeți Sortați după și selectați criteriul dorit.

  De asemenea, puteți ordona rezultatele sortării fie ascendent fie descendent. De exemplu, cand folosiți "Sortați după Nume", dacă selectați opțiunea Ascendent, fisiere și folderele vor fi afișate în ordine alfabetică de la A la Z. Opțiunea Descendent va ordona fișierele invers, adica de la Z la A.

 • Cum folosim "Grupare după" - puteți sorta fișiere și dosare după dimensiune, nume, tip (document, aplicație, text, imagine, etc.) și după alte criterii. Cu această opțiune puteți grupa fișiere și foldere, le puteți separa de altele, etc. Pentru a folosi această opțiune, dați clic dreapta pe un spațiu alb al ferestrei Windows/File Explorer. În meniul contextual alegeți Grupare după și selectați criteriul de grupare dorit.

  Orice criteriu pe care l-ați adăugat folosind opțiunea Mai multe… va fi afișat și în meniul ambelor opțiuni ("Sortați după" și "Grupare după"). De asemenea, aceste opțiuni sunt disponibile doar în folderul curent.

  Pentru a dezactiva opțiunea de grupare a fișirelor și folderelor, selectați (Fără) în meniul Grupare după.

  Opțiunile de sortare și grupare pot fi folosite simultan. De exemplu, puteți grupa elemente după dimensiune sau tip și apoi sorta grupurile după dată, nume sau alte proprietăți.

  De asemenea, dând clic sau apăsând pe titlul unui grup se va selecta automat tot conținutul acelui grup.

Cum folosim opțiunile de filtrare și grupare avansate din Windows/File Explorer

Pentru următoarele opțiuni de filtrare trebuie neapărat să folosiți modul de vizualizare Detalii. Mai multe informații despre vizualizări și despre cum să treceți de la una la alta, găsiți în acest articol:Ce sunt vizualizările din Windows Explorer/File Explorer și cum lucrăm cu ele. Aceste opțiuni avansate pot fi considerate ca o extindere a opțiunii Grupare după.

În modul de vizualizare Detalii, aveți câteva coloane precum Nume, Data modificării, Tip, Dimensiune, etc. Dacă mișcați mausul peste o coloană, veți remarca o mică săgeată în partea dreaptă. Apăsați pe ea și veți vedea câteva alternative de filtrare pentru fiecare grup (e.g.: fișiere cu numele ordonate de la F la K). Selectați grupurile pe care doriți să le vedeți și, după ce ați terminat, conținutul folderului va fi filtrat automat.

De asemenea, veți vedea o mică bifă în partea dreaptă a coloanei care vă spune că un filtru este activ.

Dacă bifați orice căsuță, veți vedea elementele grupate corespunzătoar selecției făcute. Pentu a dezactiva un filtru de grup, dați clic sau apăsați pe căsuță pentru a o deselecta. Puteți filtra fișiere și foldere folosind multiple coloane și multe alte criterii.

Cum filtrăm fișiere și foldere folosind căsuța de căutare

Dacă vorbim de opțiuni de filtrare, cea mai puternică unealtă este căsuța de căutare din partea din dreapta-sus a oricărei ferestre Windows/File Explorer. Cea mai generală utilizare este să scrieți numele unui fișier sau al unui folder.

Pentru a porni o căutare, apăsați "Ctrl + F" sau dați clic în căsuța de căutare. Puteți schimba comportamentul implicit al lui Windows/File Explorer și, atunci când începeți să scrieți ceva, acesta va căuta automat. Dacă doriți să învățați cum să faceți asta, citiți acest articol: Cum îmbunătățești Windows & File Explorer folosind Opțiunile Folder.

Opțiunile implicite de filtrare afișate în căsuța de căutare sunt asociate cu data și dimensiunea. Totuși, puteți folosi ca filtru de căutare orice nume de coloană disponibil în Windows/File Explorer. De exemplu, puteți folosi coloana Tip ca un criteriu de filtrare. Câteva filtre folositoare sunt: "tip:word"(caută documente Microsoft Word), "tip:imagine" (caută toate tipurile de imagini:.jpeg,.png,.gif,.bmp, etc.), "tip:document" sau "tip:doc" (caută documente de orice tip:.pdf,.doc,.docx,.rtf, etc.).

De asemenea, puteți folosi alte nume de coloane pentru a vă filtra căutările. De exemplu, puteți folosi "dimensiune:", urmată de dimensiunea de care sunteți interesat, pentru a căuta fișiere cu această dimensiune.

Dacă folosiți mai multe astfel de filtre veți găsi ceea ce căutați mult mai repede. De exemplu, puteți filtra elementele astfel încât să vă afișeze toate fișierele executabile descărcate sau create în ultima săptămână. Folosiți următorii termeni de căutare: "tip:exe dată:săptămâna trecută".

Combinațiile posibile sunt numeroase, limita fiind doar imaginația voastră.

Cum folosim operatorii booleani când efectuăm căutări

Puteți filtra rezultatele unei căutări folosind operatorii booleani. Operatorii booleani care pot fi utilizați sunt următorii:

 • OR (e.g. Imaginile Mele OR Imaginile noastre) - arată rezultatele care se potrivesc cu orice criteriu dat. OR însemnă "sau/ori" în limba engleză.
 • AND (e.g. Imaginile Mele AND Imaginile noastre) - arată rezultatele care corespund cu ambele criterii în același timp. AND însemnă "și" în limba engleză.
 • Paranteze (e.g. autor:(Ciprian Rusen OR Emilian Blaga OR Marte Brengle) dată:ieri) - arată rezultatele care satisfac criteriile din listă.
 • NOT (e.g. Imaginile Mele NOT Imaginile noastre) - este folosit pentru a exclude un grup de rezultate dintr-un grup mai mare. NOT însemnă "nu" în limba engleză.
 • Ghilimele (e.g. "Primăvară imagine02") - returnează rezultatele care corespund cu criteriul scris între ghilimele.
 • > or 50MB) - returnează rezultatele care au o dimensiune mai mică/mare decât cea specificată
 • .. (e.g. dimensiune:50MB..200MB) - afișează rezultatele din intervalul menționat.

Concluzie

După cum puteți vedea, Windows/File Explorer dispune de câteva unelte puternice pentru a grupa, filtra sau căuta fișiere și foldere. După ce veți experimenta puțin cele învățate, veți găsi orice fișier sau folder mult mai repede decât în trecut. Dacă sunteți în căutarea mai multor trucuri sau sfaturi de acest fel, citiți articolele recomandate mai jos.