Cum folosești Cortana pe un PC, laptop sau tabletă cu Windows 10

Cortana este una dintre cele mai bune noi caracteristici aduse de Windows 10. Ea este asistentul tău personal virtual și, în multe feluri, ea te poate ajuta să fii mai productiv: poate să caute pentru tine, îți poate aduce aminte de anumite lucruri, poate să deschidă aplicații, să ia notițe și chiar și să îți îți spună glume sau să îți cânte melodii. Ultima dată când am vorbit despre ea, am văzut care sunt primii pași în configurarea Cortanei. În acest articol vom arunca o privire mai atentă la ce poate ea să facă și cum poți să interacționezi cu Cortana:

Cum interacționezi cu Cortana?

Să începem cu începutul. Pentru a putea folosi toate lucrurile pe care Cortana le poate face pentru tine, trebuie mai întâi să știi cum să interacționezi cu ea. Există două moduri prin care îi poți spune Cortanei ce vrei:

  1. Scrie întrebarea sau comanda ta în caseta de căutare a Cortanei, din bara de activități.
  2. Vorbește-i Cortanei: vorbește-i cât mai natural, despre orice subiect vrei. Pentru asta, va trebui să apeși pe iconița microfonului din caseta ei de căutare de pe bara de activități. Reține totuși că va trebui să vorbești în una din limbile pe care Cortana le înțelege: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă sau chineză. Din păcate, limba română nu este încă suportată de Cortana.

Ce îi poți cere Cortanei să facă?

Cortana poate face o mulțime de lucruri. Ca să enumerăm doar câteva, ea poate să deschidă aplicații, poate face căutări pe dispozitivul tău sau pe Internet și poate chiar să modifice setări din Windows 10.

Cortana poate, de asemenea, să se ocupe de lucrurile tale personale, precum monitorizarea calendarului și a agendei tale, setarea de alarme și notificări ș.a.m.d.

Mai mult, Cortana este întotdeauna acolo atunci când vrei să știi cum va fi vremea, care sunt ultimele știri sau când vrei, pur și simplu, să vorbești cu cineva. Și apropos, Cortana este un foarte bun ascultător!

Până acum, am văzut doar câteva dintre caracteristicile Cortanei, dar promitem ca în următoarele noastre articole despre ea să vorbim mult mai în detaliu despre toate lucrurile pe care le poate face.

Cum folosim interfața Cortanei

Când deschizi Cortana, vei observa câteva butoane în stânga ei, ce pot fi folosite pentru a accesa toate caracteristicile și setările Cortanei.

Primul buton, de sus în jos, arată ca trei linii distincte una deasupra celeilalte. Dacă apeși pe el, meniul Cortanei se va extinde și va afișa numele celorlalte butoane din listă.

De sus în jos, opțiunile din meniul Cortanei sunt Home (Acasă), Notebook (Carnet), Reminders (Memento) și Feedback.

Hai să vedem unde ne duce fiecare dintre aceste butoane:

  1. Home (Acasă): te duce pe ecranul de pornire al Cortanei unde poți să vezi diverse informații pe care Cortana crede că le vei găsi interesante.
  2. Notebook (Carnet): este locul unde Cortana îți păstrează toate setările și locul unde poți să personalizezi toate aspectele legate de modul ei de lucru și fiecare informație pe care vrei ca ea să o cunoască despre tine. Această secțiune este o chestiune complexă și credem că merită propriul ei tutorial, pe care promitem să îl publicăm în curând.
  3. Reminders (Memento): îți permite să vezi și să gestionezi toate mementourile pe care le-ai setat. De asemenea, poți folosi această secțiune pentru a adăuga manual alte mementouri, folosind un maus și o tastatură, sau doar o tastatură virtuală în cazul în care ai un ecran tactil.
  4. Feedback: îți oferă posibilitatea de a trimite feedback despre Cortana către Microsoft.

Concluzie

În opinia noastră, Cortana se dovedește a fi un asistent virtual foarte bun. Ea poate să facă foarte multe lucruri pentru a te ajuta să fii mai productiv, dar poate fi în același timp amuzantă. Și mai mult, să vorbești cu Cortana pare să fie un lucru foarte normal și natural. Totuși, mai sunt multe lucruri și caracteristici pe care Microsoft poate să le adauge la Cortana. Dar, până la noi versiuni, cum vă place de ea până acum?