Cum foloseşti Cortana pe un PC, laptop sau tabletă cu Windows 10

Cum foloseşti Cortana pe un PC, laptop sau tabletă cu Windows 10

Cortana este una dintre cele mai bune noi caracteristici aduse de Windows 10. Ea este asistentul tău personal virtual şi, în multe feluri, ea te poate ajuta să fii mai productiv: poate să caute pentru tine, îţi poate aduce aminte de anumite lucruri, poate să deschidă aplicaţii, să ia notiţe şi chiar şi să îţi îţi spună glume sau să îţi cânte melodii. Ultima dată când am vorbit despre ea, am văzut care sunt primii paşi în configurarea Cortanei. În acest articol vom arunca o privire mai atentă la ce poate ea să facă şi cum poţi să interacţionezi cu Cortana:

Reclamă

Cum interacţionezi cu Cortana?

Să începem cu începutul. Pentru a putea folosi toate lucrurile pe care Cortana le poate face pentru tine, trebuie mai întâi să ştii cum să interacţionezi cu ea. Există două moduri prin care îi poţi spune Cortanei ce vrei:

Scrie întrebarea sau comanda ta în caseta de căutare a Cortanei, din bara de activităţi.

Cortana pe bara de activități
Cortana pe bara de activități

Vorbeşte-i Cortanei: vorbeşte-i cât mai natural, despre orice subiect vrei. Pentru asta, va trebui să apeşi pe iconiţa microfonului din caseta ei de căutare de pe bara de activităţi. Reţine totuşi că va trebui să vorbeşti în una din limbile pe care Cortana le înţelege: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă sau chineză. Din păcate, limba română nu este încă suportată de Cortana.

Apasă pe microfon și vorbește
Apasă pe microfon și vorbește

Ce îi poţi cere Cortanei să facă?

Cortana poate face o mulţime de lucruri. Ca să enumerăm doar câteva, ea poate să deschidă aplicaţii, poate face căutări pe dispozitivul tău sau pe Internet şi poate chiar să modifice setări din Windows 10.

Cortan deschide aplicația Camera
Cortan deschide aplicația Camera

Cortana poate, de asemenea, să se ocupe de lucrurile tale personale, precum monitorizarea calendarului şi a agendei tale, setarea de alarme şi notificări ş.a.m.d.

Setarea de întâlnire în agendă
Setarea de întâlnire în agendă

Mai mult, Cortana este întotdeauna acolo atunci când vrei să ştii cum va fi vremea, care sunt ultimele ştiri sau când vrei, pur şi simplu, să vorbeşti cu cineva. Şi apropos, Cortana este un foarte bun ascultător!

Cortana verifică vremea
Cortana verifică vremea

Până acum, am văzut doar câteva dintre caracteristicile Cortanei, dar promitem ca în următoarele noastre articole despre ea să vorbim mult mai în detaliu despre toate lucrurile pe care le poate face.

Reclamă

Cum folosim interfaţa Cortanei

Când deschizi Cortana, vei observa câteva butoane în stânga ei, ce pot fi folosite pentru a accesa toate caracteristicile şi setările Cortanei.

Butoanele pentru setările Cortanei
Butoanele pentru setările Cortanei

Primul buton, de sus în jos, arată ca trei linii distincte una deasupra celeilalte. Dacă apeşi pe el, meniul Cortanei se va extinde şi va afişa numele celorlalte butoane din listă.

De sus în jos, opţiunile din meniul Cortanei sunt Home (Acasă), Notebook (Carnet), Reminders (Memento) şi Feedback.

Opțiunile din meniul Cortanei
Opțiunile din meniul Cortanei

Hai să vedem unde ne duce fiecare dintre aceste butoane:

Home (Acasă): te duce pe ecranul de pornire al Cortanei unde poţi să vezi diverse informaţii pe care Cortana crede că le vei găsi interesante.

Calendarul e verificat de Cortana
Calendarul e verificat de Cortana

Notebook (Carnet): este locul unde Cortana îţi păstrează toate setările şi locul unde poţi să personalizezi toate aspectele legate de modul ei de lucru şi fiecare informaţie pe care vrei ca ea să o cunoască despre tine. Această secţiune este o chestiune complexă şi credem că merită propriul ei tutorial, pe care promitem să îl publicăm în curând.

Ce găsești în Notebook-ul Cortanei
Ce găsești în Notebook-ul Cortanei

Reminders (Memento): îţi permite să vezi şi să gestionezi toate mementourile pe care le-ai setat. De asemenea, poţi folosi această secţiune pentru a adăuga manual alte mementouri, folosind un maus şi o tastatură, sau doar o tastatură virtuală în cazul în care ai un ecran tactil.

Memento-urile Cortanei
Memento-urile Cortanei

Feedback: îţi oferă posibilitatea de a trimite feedback despre Cortana către Microsoft.

Cum oferi feedback despre Cortana
Cum oferi feedback despre Cortana

Concluzie

În opinia noastră, Cortana se dovedeşte a fi un asistent virtual foarte bun. Ea poate să facă foarte multe lucruri pentru a te ajuta să fii mai productiv, dar poate fi în același timp amuzantă. Şi mai mult, să vorbeşti cu Cortana pare să fie un lucru foarte normal şi natural. Totuşi, mai sunt multe lucruri şi caracteristici pe care Microsoft poate să le adauge la Cortana. Dar, până la noi versiuni, cum vă place de ea până acum?

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Cortana Ghiduri Programe Windows