9 lucruri pe care le poți face din vizualizarea compactă a Managerului de activități

Prima dată când deschizi Managerul de activități (Task Manager) în Windows 10 și în Windows 8.1, este posibil să fii surprins, deoarece nu vei vedea prea multe în fereastra acestei aplicații. Nu te panica, aceasta este vizualizarea compactă a Managerului de activități și nu toată aplicația și interfața ei de utilizare. Deși nu pare că se întâmplă multe în această vizualizare, este totuși foarte utilă pentru a comuta rapid între aplicațiile deschise și pentru a închide aplicații aflate în execuție, fără a le deschide fereastrele. De asemenea, această vizualizare este perfectă pentru ecranele tactile de pe dispozitivele hibride și tabletele cu Windows. Citește acest ghid și află ce poți face din această interfață foarte simplistă a Managerului de activități :

NOTĂ: Managerul de activități (Task Manager) funcționează la fel în Windows 8.1 și în Windows 10. Capturile de ecran folosite în acest ghid au fost realizate în Windows 10.

1. Cum se deschide vizualizarea compactă din Managerul de activități

Pentru a deschide aplicația Manager de activități există mai multe metode. Dintre toate, preferata noastră este apăsarea simultană a testelor "Ctrl+Shift+Esc". Dacă asta este prima dată când deschizi Managerul de activități , atunci vizualizarea compactă este ceea ce vei vedea în mod implicit. Aceasta îți arată lista aplicațiilor aflate în execuție, ce include atât aplicațiile desktop cât și pe cele moderne din Magazinul Windows.

Dacă ai mai folosit Managerul de activități până acum și ai trecut la vizualizarea cu mai multe detalii, atunci apasă pe legătura "Mai puține detalii" , încercuită în captura de ecran de mai jos.

Vei fi dus înapoi la vizualizarea compactă a Managerului de activități.

2. Comută între aplicațiile deschise din vizualizarea compactă

Vizualizarea compactă a Managerul de activități nu îți arată doar ce aplicații sunt aflate în execuție, ci îți oferă și o metodă rapidă de a comuta între ele. Pentru a comuta la o aplicație, apasă și ține apăsat pe numele ei ori fă clic dreapta pe numele ei și, în meniul clic dreapta, apasă pe "Comutare la".

O alternativă și mai rapidă este să apeși rapid de două ori succesiv ori să faci dublu clic pe numele aplicației către care vrei să comuți.

3. Închide programele pe care nu dorești să le mai execuți

Dacă nu mai ai nevoie să execuți o aplicație, vizualizarea compactă a Managerului de activități îți oferă o metodă rapidă de a o închide. Selectează aplicația din listă și apasă butonul "Închideți activitatea" din colțul din dreapta jos al ferestrei, ori fă clic dreapta pe ea (sau apasă și ține apăsat) și apoi dă clic pe "Închideți activitatea".

4. Pornește o aplicație din vizualizarea compactă

Poți și să pornești aplicații, nu doar să le închizi. Pentru a face asta, dă clic dreapta pe orice aplicație din listă (ori apasă și ține apăsat pe ea) și, în meniul contextul, alege "Rulare activitate nouă".

Se deschide fereastra "Creare activitate nouă" , cunoscută și drept fereastra Executare. Poți introduce numele aplicației pe care vrei să o pornești ori poți apăsa pe butonul Răsfoire , pentru a găsi și selecta apoi executabilul programului pe care vrei să-l rulezi.

Odată aleasă aplicația pe care vrei să o execuți, bifează dacă vrei să o execuți cu privilegii administrative și apasă Enter pe tastatură ori pe butonul OK. Programul ales va porni acum.

5. Păstrează fereastra Manager de activități în fața altor ferestre

Dacă planifici să lucrezi intens cu aplicația Manager de activități vei fi deranjat(ă) de faptul că, atunci când selectezi o altă fereastră ori deschizi o aplicație nouă, fereastra Managerul de activități este ascunsă în fundal. Poate vrei să o ai vizibilă tot timpul, deasupra celorlalte ferestre. Dacă vrei acest lucru, atunci dă clic dreapta pe orice aplicație din listă (ori apasă și ține apăsat) și, în meniul clic dreapta, alege opțiunea "Întotdeauna în față".

Repetă acest proces atunci când vrei să ascunzi din nou fereastra Manager de activități.

6. Găsește locația unei aplicații aflate în execuție

Uneori este posibil să ai nevoie să afli unde este stocat pe disc executabilul unei aplicații. Ori poate vrei să creezi o scurtătură către acest executabil sau poate vrei să-l ștergi manual. Indiferent de motiv, Manager de activități te poate ajuta. Fă clic dreapta ori apasă și ține apăsat pe numele aplicației care te interesează. În meniul contextual, alege "Deschide locație fișier".

Se va deschide File Explorer direct la folderul care conține executabilul programului respectiv.

7. Află detalii despre o aplicație necunoscută

Vizualizarea compactă a Managerului de activități îți arată aplicații desktop și aplicațiile moderne deschise. Procesele obscure din fundal sunt ascunse în alte vizualizări ale Managerului de activități. Astă înseamnă că aplicațiile listate în vizualizarea compactă ar trebui să fie cunoscute și ușor de înțeles. Dacă vezi o aplicație pe care nu o cunoști, este bine să afli mai multe despre ea, pentru a te asigura că nu este malițioasă. Pentru a afla mai multe despre o aplicație necunoscută, dă clic dreapta pe ea ori apasă și ține apăsat pe ea. În meniul contextual, apasă pe "Căutare online".

Se va deschide navigatorul tău web implicit care va căuta pe internet, prin intermediul Bing, numele procesului folosit de aplicație, pentru a îți oferi mai multe detalii.

8. Vezi proprietățile unei aplicații aflate în execuție

Dacă te uiți la proprietățile unei aplicații, poți vedea multe informații despre fișierul executabil care este în spatele aplicației. Poți afla mărimea fișierului respectiv, locația sa pe disc, datele de acces, setările de securitate și poți depana probleme de compatibilitate. În mod normal, trebuie să deschizi File Explorer , să faci clic dreapta pe executabilul aplicației și să accesezi dialogul Proprietăți. Dar, dacă aplicația se află în execuție, metoda mai rapidă este să faci clic dreapta pe numele ei (ori să apeși și să ții apăsat) și, în meniul contextual, să alegi Proprietăți.

Se deschide fereastra Proprietăți pentru executabilul principal al aplicației respective, unde poți găsi foarte multe informații despre aplicație.

9. Deschide o versiune mai detaliată a Manager de activități

Acum știi tot ce poți face din vizualizarea compactă a Managerului de activități. Sunt lucruri utile dar această unealtă de Windows are mult mai multe de oferit. Pentru a putea folosi tot ce are de oferit Managerul de activități , în vizualizarea sa compactă, apasă pe legătura "Mai multe detalii" din colțul din stânga jos.

Concluzie

La prima vedere, vizualizarea compactă a Managerului de activități pare aproape inutilă. Dar, dacă ai citit cu atenție acest ghid, știi deja că se pot face multe lucruri folosind această vizualizare. Nu ezita să experimentezi până descoperi tot ce are de oferit. Dacă te afli în căutare de mai multe informații despre unealta Manager de activități din Windows 10 și Windows 8.1, citește ghidurile recomandate mai jos.