Cum găsești, instalezi & evaluezi o aplicație în Magazinul Windows 8.1?

În Magazinul Windows utilizatorii Windows 8.1 pot găsi, instala sau actualiza aplicațiile preferate. Deoarece Magazinul Windows a fost lansat împreună cu Windows 8, numărul de aplicații disponibile este încă mic, comparativ cu magazinele de aplicații ale companiilor concurente, însă numărul acestora crește de la o zi la alta. De vreme ce nimeni nu își dorește un sistem de operare fără aplicații, veți dori să utilizați Magazinul Windows pentru a descoperi și instala diverse aplicații și jocuri. În acest articol vă vom arăta cum să navigați în aplicația Magazin și cum să o folosiți pentru a găsi aplicații, pentru a afla detalii despre acestea, pentru a le instala și pentru a le face o recenzie.

Cum deschideți Magazinul din Windows 8.1

Deschiderea aplicației Magazin este la fel de simplă ca deschiderea oricărei aplicații din Windows 8.1. Puteți alege să o deschideți atât din ecranul Start sau din ecranul Aplicații.

Apăsați dala dinamică verde, cu logo-ul Magazinului Windows, pentru a deschide aplicația.

Dacă nu găsiți dala dinamică Magazin, dați clic sau apăsați pe săgeata din colțul stânga jos al ecranului Start, pentru a accesa ecranul Aplicații. Dacă utilizați un dispozitiv cu ecran tactil, trageți în sus în timp ce sunteți la ecranul Start.

Veți găsi icoana aplicației Magazin în categoria Shopping din ecranul Aplicații.

Dacă doriți să aflați cum să fixați dala Magazin pe ecranul Start, vă rugăm să citiți acest articol: Ghidul complet despre cum să fixezi orice la ecranul Start din Windows 8.

Ce găsiți pe prima pagină a Magazinului Windows 8.1?

Pagina principală a Magazinului este împărțită în mai multe secțiuni, care vă ajută să navigați prin diferitele colecții de aplicații. Secțiunile pe care le veți găsi pe ecranul principal sunt:

 • Aplicații recomandate - Primul lucru pe care îl veți observa este o dală mare care funcționează ca un diapozitiv, ce recomandă 5 aplicații alese de către Microsoft. Puteți comuta între ele utilizând butoanele sus și jos.

  Lista aplicațiilor recomandate este diferită de la o regiune la alta și poate include atât aplicații lansate de dezvoltatori locali cât și aplicații lansate la nivel internațional.

 • Categorii principale - În partea dreaptă a aplicațiilor recomandate puteți vedea o listă lungă de categorii. Pentru a vedea toate categoriile de aplicații dați clic sau apăsați legătura "Vedeți mai mult" din partea de jos a listei.

  Dacă dispozitivul dumneavoastră are o rezoluție suficient de mare, lista de categorii va fi afișată în întregime, iar legătura "Vedeți mai mult" nu va mai fi disponibilă.

 • Selecții pentru dvs. - Aplicații recomandate pentru dumneavoastră în funcție de aplicațiile pe care le-ați instalat pe dispozitivele dumneavostră cu Windows 8.1. Dacă vă sunt recomandate aplicații care nu sunt relevante pentru dvs, și nu doriți ca ele să mai fie recomandate, apăsați legătura Neinteresat.

  Dacă doriți să vedeți mai multe aplicații recomandate, apăsați pe titlul secțiunii.

 • Tendințe - Aplicații care au un număr de descărcări peste medie. Pentru a vedea mai multe aplicații din această categorie, apăsați pe titlul secțiunii.
 • Noi și în creștere - Aplicații care au fost lansate recent în Magazin și au o rată de descărcare peste medie. Pentru a vedea mai multe aplicații noi și în creștere apăsați pe titlul secțiunii.
 • Top cu plată - O listă cu cele mai descărcate aplicații plătite. Pentru a vedea mai multe aplicații plătite care sunt populare dați clic sau apăsați pe titlul secțiunii.
 • Top gratuite - O listă cu cele mai descărcate aplicații gratuite. Pentru a vedea mai multe aplicații gratuite populare, apăsați pe titlul secțiunii.

Cum găsiți și instalați aplicații din Magazinul Windows 8.1

Dacă doriți să instalați o aplicație, puteți să navigați prin Magazin, în funcție de categorie, pentru a găsi ceea ce căutați sau puteți folosi "Bara de Căutare", dacă știți numele aplicației pe care doriți să o instalați.

Puteți observa că orice căutare în Magazin afișează sugestii de aplicații în timp real. Puteți să dați clic sau să apăsați o sugestie, sau puteți apăsa butonul de Căutare pentru a afișa pagina cu rezultate.

Pe pagina de rezultate, puteți aplica trei filtre: puteți filtra aplicațiile după categorie, preț sau puteți sorta rezultatele utilizând alte criterii.

Fiecare aplicație are parte de propria dală, în care este afișat numele, evaluarea și prețul (dacă este cazul). Apăsați o dală pentru a ajunge pe pagina aplicației respective.

Aici puteți găsi mai multe informații despre aplicația pe care ați ales-o: capturi de ecran, evaluări și recenzii, detalii gen permisiunile de care are nevoie aplicația pentru a rula sau procesoarele pe care poate rula, aplicații asociate și aplicații create de același dezvoltator. Tot ce trebuie să faceți pentru a afla aceste informații este să derulați pagina către dreapta.

Pentru a vă întoarce la o pagină anterioară, dați clic sau apăsați săgeata Înapoi din colțul stânga sus al ecranului.

Pentru a instala aplicația, apăsați butonul Instalare de pe pagina acesteia.

Cât timp aplicația se instalează puteți continua să navigați prin Magazin. Atunci când instalarea aplicației este completă, va fi afișată o notificare prin care sunteți informat că aplicația s-a instalat cu succes.

Acum veți putea găsi aplicația instalată în ecranul Aplicații, nu și pe ecranul Start.

Cum aflați mai multe despre o aplicație înainte de a o instala

Instalarea unei aplicații gratuite nu implică niciun risc, în cazul în care aplicația nu vă este pe plac. Puteți să o dezinstalați imediat, fără a pierde bani. Însă când vine vorba de aplicații plătite, trebuie să fiți sigur că aplicația merită banii plătiți. De aceea, Magazinul Windows îi obligă pe dezvoltatori să pună la dispoziție cât mai multe informații despre aplicația pe care o publică în Magazin. Toate aceste informații sunt disponibile pe pagina aplicației în Magazin.

În partea stângă a paginii unei aplicații, veți găsi informații generale despre aceasta: prețul său, evaluarea medie, o scurtă descriere și o listă cu caracteristicile aplicației. Dacă aplicația despre care doriți să aflați informații este un joc, veți putea vedea și evaluarea ESRB pentru acesta.

Derulați către dreapta și veți vedea o listă cu capturi de ecran ale aplicației respective. Fiecare imagine are o mică descriere, pentru a ști exact ce puteți vedea în imaginea respectivă. În partea stânga sus, lângă captura principală de ecran, puteți vedea o listă cu toate capturile de ecran minimizate. Apăsați fiecare miniatură pentru a vedea o nouă captură de ecran.

Sub capturile de ecran, puteți vedea cine este dezvoltatorul aplicației, categoria din care face parte și dimensiunea aproximativă a acesteia.

În următoarea secțiune puteți vedea părerea unor utilizatori ai aplicației prin evaluări și recenzii.

În partea stângă puteți vedea evaluarea medie, numărul total de evaluări primite și o distribuție a acelor evaluări. În partea dreaptă puteți citi cele mai utile recenzii care au fost publicate pentru acea aplicație. Dacă doriți să citiți toate recenziile, apăsați pe titlul secțiunii "Evaluări și recenzii".

Puteți găsi mai multe detalii despre o aplicație, derulând și mai mult la dreapta, în secțiunea Detalii. Aici puteți citi notele legate de cea mai recentă versiune a acestei aplicații și noutățile aduse odată cu ultima actualizare, lista permisiunilor necesare rulării aplicației, lista procesoarelor suportate, limbile disponibile în aplicație și alte informații, în funcție de aplicația ale cărei detalii doriți să le aflați.

Aici puteți de asemenea să "Raportați aplicația la Microsoft", dacă vi se pare nepotrivită, apăsând legătura "Raportați această aplicație pentru încălcarea Condițiilor de utilizare a Magazinului".

În ultimele două secțiuni ale paginii aplicației veți găsi aplicații asociate și aplicații publicate de același dezvoltator.

Dacă doriți să vedeți toate aplicațiile din aceste secțiuni, apăsați pe titlul secțiunii.

Cum faceți o recenzie a unei aplicații din Magazinul Windows

Recenziile obiective sunt utile atât utilizatorilor care sunt interesați de o anumită aplicație cât și pentru dezvoltatorii acesteia. Aceste recenzii oferă informații utile dezvoltatorilor atunci când aplicația lor nu funcționează așa cum ar trebui. De asemenea, alți utilizatori pot să citească recenziile pentru a avea o imagine mai completă a modului în care funcționează aplicația.

Publicarea unei recenzii pentru o aplicație din Magazinul Windows este relativ simplă. Este necesar ca aceasta să fie instalată pe dispozitivul dumneavoastră. Destul de logic, nu?

Deschideți Magazinul apoi deschideți pagina aplicației pentru care doriți să faceți recenzia. Pe pagina aplicației, veți observa prezența secțiunii "Evaluați această aplicație". Derulați în jos până o găsiți.

Alegeți numărul de stele pe care credeți că îl merită aplicația căreia îi faceți recenzia. Pentru a scrie o recenzie, apăsați legătura "Scrieți o recenzie" de sub evaluare.

Astfel se va deschide pagina Scrieți o recenzie. Puteți să vedeți și chiar să schimbați evaluarea acestei aplicații. Orice recenzie are două parți: Titlul și Comentariile. Pentru a Remite o recenzie, trebuie să completați ambele câmpuri și să apăsați butonul Remitere. Pentru a vă întoarce la pagina aplicației, apăsați butonul Anulare.

Este nevoie să așteptați o perioadă de timp până recenzia dumneavoastră va fi postată deoarece trebuie să fie procesată de Magazinul Windows.

Puteți să vă actualizați recenzia în orice moment, apăsând legătura "Actualizați-vă recenzia" de pe pagina aplicației, în locul legăturii "Scrieți o recenzie".

Vă rugăm să țineți minte că o recenzie de calitate este o recenzie obiectivă, care oferă informații reale, obținute din experiența utilizării acelei aplicații. O recenzie fără detalii, gen "Aplicația asta e grozavă!" sau "Aplicația nu merge" nu ajută pe nimeni.

Concluzie

După cum puteți vedea, Magazinul Windows este organizat foarte bine. Descoperirea aplicațiilor și aflarea unor informații mai detaliate despre acestea sunt activități facile. Dacă l-ați folosit pentru a găsi sau instala aplicații, vă rugăm să nu ezitați să lăsați un comentariu și să ne împartășiți experiența voastră.