Cum gestionăm fișierele și folderele noastre în Windows Phone 8.1

Acum, când aplicația Fișiere este disponibilă pentru telefoanele cu Windows Phone 8.1, putem gestiona fișierele și folderele noastre cu ușurință. Nu mai este necesară conectarea la un calculator pentru a efectua activități simple de gestionare a fișierelor. În continuare vom vedea cum se poate folosi aplicația Fișiere pentru a deschide fișiere și foldere, pentru a le șterge, a le redenumi, partaja, muta sau copia și pentru a le afișa proprietățile.

Cum găsim aplicația Fișiere în Magazinul Windows Phone

Pentru instalarea aplicației Files din Windows Store trebuie să accesați această pagină.

Dacă doriți să aflați mai multe despre aplicație în sine, despre funcționalitățile și limitările acesteia, citiți următorul articol: Aplicația Fișiere - Gestionarul de fișiere pentru Windows Phone 8.1.

Cum căutăm fișiere sau foldere cu ajutorul aplicației Fișiere

Dacă aveți multe fișiere pe telefon, localizarea anumitor fișiere sau foldere nu va merge foarte rapid dacă navigăm din folder în folder. Din fericire, Microsoft a inclus funcționalitatea de căutare, care vă va economisi timp, mai ales dacă știți măcar parțial numele elementului căutat. Pentru a începe să căutați, deschideți aplicația Fișiere și apăsați pe butonul căutați.

Tastați câteva litere din numele obiectului căutat (1) și apăsați săgeata Enter (2) din colțul dreapta jos al tastaturii.

Dacă fișierul sau folderul respectiv este găsit, îl puteți selecta apăsând butonul selectați, de pe bara de navigare.

În continuare bifați căsuța din dreptul fișierului dorit.

Acum sunteți gata pentru a face mai multe cu fișierele/folderele găsite.

Cum vizualizăm și cum deschidem fișierele din Windows Phone

Aplicația Fișiere vă permite să accesați fișierele stocate pe Windows Phone și pe SD card, dacă este suportat și instalat.

Apăsând o dată pe un fișier, se va deschide fișierul cu aplicația asociată (dacă există una). Dacă nu, așa cum s-a întâmplat cu fișierul Exemplu.necunoscut, pe care l-am creat pentru acest tutorial, vi se va propune să căutați în Magazin o aplicație care îl poate deschide.

Cum se creează un folder în Windows Phone

Dacă doriți să creați un folder nou, navigați la locația dorită și apăsați butonul folder nou (1) de pe bara aplicației, situată la baza ecranului.

Se vor afișa tastatura și o casetă (1) unde puteți tasta noul nume al folderului.

Tastați numele și apăsați OK (2) pentru a continua sau anulare (3), dacă v-ați răzgândit în privința creerii lui.

Cum se șterg, partajează și se redenumesc folderele. Cum se pot vizualiza proprietățile unui folder

Dacă apăsați ceva mai mult pe un folder din aplicația Fișiere, se va afișa un meniu contextual. Acest meniu include următoarele opțiuni pentru interacțiuni cu acel folder:

 • ștergeți (1) - Aceasta va șterge permanent folderul, împreună cu toate fișierele și subfolderele pe care le-ar putea conține. Pentru că pe telefoanele Windows Phone nu există Coș de Reciclare va fi foarte greu (dacă nu imposibil) să îl recuperați ulterior.
 • partajați(2) - Aceasta va partaja toate fișierele dintr-un folder. Dacă numărul fișierelor depășește 100, veți vedea o notificare potrivit căreia nu puteți partaja mai mult de 100 de fișiere simultan.

  Dacă reușiți să partajați veți ajunge la lista de partajare de pe telefonul Windows, unde sunt prezentate toate opțiunile de partajare disponibile.

 • redenumiți (3) - apăsând pe aceaastă comandă veți afișa tastatura și o casetă unde puteți tasta numele noului folder. Tastați noul nume în interiorul rubricii Nume fișier și apăsați salvați.

  De asemenea puteți să anulați dacă nu mai doriți să redenumiți folderul.

 • proprietăți (4) - selectarea acestei opțiuni va afișa informații despre folderul selectat, cum ar fi spațiul total ocupat, numărul de fișiere și foldere pe care le conține și data ultimei modificări pentru conținutul din acest folder.

Cum ștergeți, partajați, redenumiți, mutați sau copiați un fișier pe Windows Phone

În continuare, haideți să examinăm opțiunile din meniul contextual al unui fișier. Navigați până la folderul dorit și apăsați aproximativ 2 secunde pe un fișier. Va fi afișat meniul contextual. Toate fișierele, indiferent de tip, au aceleași opțiuni în acest meniu:

 • ștergeți (1) - Această comandă va șterge permanent fișierul imediat. Vi se va cere de fiecare dată confirmarea ștergerii.
 • partajați (2) - Aceasta va partaja fișierul selectat și funcționează la fel ca partajarea unui folder.
 • redenumiți(3) - apăsând pe redenumiți veți obține acces la tastatură și la caseta Nume fișier, unde puteți schimba numele fișierului. Tastați un nume nou și apăsați salvați
 • mutați (4) și copiați(5) - apăsarea pe oricare dintre aceste comenzi vă va conduce la un ecran unde puteți selecta folderul destinație pentru fișierele mutate sau copiate. Accesați locația dorită și apăsați copiați aici sau mutați aici, în funcție de ceea ce doriți să faceți.

  Dacă un fișier cu același nume există în folderul destinație, veți primi o notificare și vi se prezintă opțiunile disponibile: să-l înlocuiți (1) prin suprascriere, să-l omiteți (2) sărind peste copierea sau mutarea sa cu acest nume dar continuând cu celelalte fișiere (dacă ați selectat mai multe) și anulați (3) pentru a opri mutarea sau copierea tuturor fișierelor.

  Ați remarcat cu siguranță și opțiunea bifabilă "Procedați la fel pentru toate elementele", (4), care poate fi de folos dacă doriți să suprascrieți sau să omiteți toate fișierele cu același nume.

Cum sortați fișierele și folderele în Windows Phone

Aplicația Fișiere pentru Windows Phone oferă o serie de opțiuni pentru sortarea folderelor și fișierelor pe care le afișează. Sortarea funcționează la fel atât pentru fișiere cât și pentru foldere.

Pentru a accesa toate opțiunile de sortare, apăsați butonul sortați (1) din bara de navigare.

Veți vedea toate modalitățile de sortare posibile: sortați după nume (ordine crescătoare), nume (ordine descrescătoare), cele mai noi, cele mai vechi, cea mai mare și cea mai mică.

Pentru a exemplifica funcționarea vom apăsa sortați după nume (ordine crescătoare).

Mai jos puteți vedea lista de foldere, sortată după dată, cu cele mai noi foldere deasupra.

Acum puteți vedea aceeași listă sortată după dată, cu cele mai vechi elemente deasupra.

Nu vă sfiiți să experimentați cu toate opțiunile de sortare existente pentru a vă familiariza cu funcționarea acestora. Pentru noi, opțiunile de sortare s-au dovedit foarte utile atunci când am încercat să vedem care foldere ocupă cel mai mult spațiu pe telefoanele noastre, direct din aplicația Files/Fișiere.

Concluzie

Chiar dacă a durat puțin până Microsoft a lansat Fișiere pentru Windows Phone, așteptarea a meritat, iar această aplicație nu trebuie să lipsească de pe nici un telefon cu Windows. Ea va simplifica modul în care gestionați și partajați fișiere și, cel mai important, vă va economisi timp, eliminând necesitatea conectării la un calculator pentru activități simple de gestionare a fișierelor.
Sperăm ca acest ghid să vă fie de folos. Dacă aveți întrebări sau probleme, nu ezitați să ne scrieți despre ele folosind formularul de comentarii de mai jos.