Cum instalezi Windows 7 – Lista completă a Ghidurilor de Instalare

Cum instalezi Windows 7 – Lista completă a Ghidurilor de Instalare

Windows 7 este probabil cel mai ușor de instalat sistem de operare Microsoft. În acest articol voi trece în revistă cele mai bune ghiduri de instalare pe care le puteți găsi pe internetul românesc. În afară de instalarea "pe curat" a sistemului, există și situații când vrei să instalezi Windows 7 în paralel cu un alt sistem de operare, fie el Linux sau Mac OS X. Voi încerca să acopăr următoarele scenarii: instalarea Windows 7 "pe curat", upgrade-ul de la Windows Vista sau Windows XP, dar și instalare duală alături de Windows XP, Windows Vista, Mac OS X și Ubuntu Linux.

Reclamă

Instalarea Windows 7 "pe curat"

O instalare curată este termenul folosit pentru a descrie situația în care instalezi Windows 7 pe o partiție nefolosită, sau pe o partiție pe care intenționezi să o formatezi. Dacă ai date salvate pe acea partiție, fie ele ale unui alt sistem de operare sau de altă natură, trebuie reținut faptul că acestea vor fi pierdute pe parcursul instalării.

Dat fiind faptul că aceasta este cea mai sigură și mai ușoară metodă de a instala Windows 7, voi trece direct la a vă recomanda ghidul de instalare cel succint și mai "curat" pe care l-am găsit pe internetul românesc: Instalare Windows 7 | Manual de instalare Windows 7. În cazul în care preferați un tutorial video, puteți găsi unul aici: Cum se instaleaza Windows 7.

instalare, windows 7, dual boot
instalare, windows 7, dual boot

Upgrade de la Windows Vista la Windows 7

Este un proces destul de ușor, Windows 7 fiind următorul sistem de operare apărut după Windows Vista. Din această cauză, Microsoft oferă cel mai ușor ghid pentru această procedură. Este vorba de un ghid cu numai doi pași, numit Upgrade de la Windows Vista la Windows 7 care explică procesul în toate stadiile sale. Desigur, ei recomandă listarea acestui ghid pentru cazurile în care nu aveți acces la un alt calculator conectat la internet în apropiere.

De asemenea, acest ghid vă va spune ce versiune de Windows 7 vi se potrivește, în funcție de versiunea de Windows Vista pe care o folosiți. Partea bună a actualizării sistemului în acest fel este că vă veți putea păstra majoritatea fișierelor și setărilor din Windows Vista. E o trecere mai comodă de la un sistem la altul.

Upgrade de la Windows XP la Windows 7

Știm că mai există încă o mulțime de oameni care folosesc Windows XP. Lucrurile stau în felul următor: de la Windows XP până la Windows 7 s-au schimbat mult prea multe și ar fi prea complicat să faci o trecere direct de la un sistem la altul. Setările regiștrilor și chiar și kernel-ul (inima sistemului de operare) sunt atât de diferite în Windows 7 că, pur și simplu, nu merită să încerci să faci upgrade.

Desigur, ar pute fi imaginată o metodă de trecere prin upgrade de la Windows XP la Windows 7, dar ar însemna să faci întâi upgrade de la Windows XP la Windows Vista, și nu cred că acest efort merită. O instalare "pe curat" este o opțiune mult mai bună. Dacă totuși insistați să faceți upgrade de la Windows XP la Windows 7 direct, atunci vă recomand să tot un ghid Microsoft, pe care îl puteți găsi aici: Upgrade de la Windows XP la Windows 7. Este un proces pas-cu-pas, dar nu este unul tocmai ușor de realizat. Veți fi atenționat că trebuie să vă salvați toate datele pe un hard-disk extern și să aveți discurile de instalare pentru programele esențiale pe care le folosiți, în apropiere. Dacă urmați această cale, urmăriți cu mare atenție ghidul și aveți grijă să urmați toate instrucțiunile.

Instalare duală Windows 7 cu Windows XP sau Windows Vista

Poate că nu sunteți încă sigur dacă vreți să treceți la Windows 7 de la sistemul dvs. Windows XP sau Windows Vista. Nu e nici o problemă, există soluții. Am găsit acest ghid din perioada când Windows 7 era încă în versiunea beta, care oferă informațiile necesare pentru crearea unei astfel de configurații dual-boot. Este numit Dual-Boot Windows 7 With Xp Or Vista Without Using Dvd-Rom.

În cazul în care aveți programe care rulează numai în Windows XP și vreți ca acestea să funcționeze și în Windows 7, trebuie să luați în considerare că Windows 7 dispune de o caracteristică foarte utilă numită Windows XP Mode, care vă permite rularea de aplicații compatibile numai cu Windows XP, direct din Windows 7.

Instalare duală Windows 7 și Mac OS X

Nu e chiar cel mai ușor lucru de făcut, dar dacă vreți cu adevărat să o faceți, acest lucru este realizabil. Desigur, există două variante: cea în care vreți să instalați Windows 7 pe un calculator Apple și cea în care vreți să instalați Mac OS X pe un PC. Prima dintre ele este cea relativ ușoară. Un ghid disponibil în limba română destul de bun, puteți găsi aici: Install Windows 7 On Your Apple Mac Using Boot Camp.

Pentru cea de-a doua variantă nu am reușit să găsesc nimic pe internetul românesc, aceasta fiind și varianta ceva mai dificilă. Dacă totuși, vă aflați în acest scenariu, și înțelegeți limba engleză, vă recomand acest articol: How To: Dual Boot Mac OS X Snow Leopard and Windows 7 on a PC.

Va trebui să vă repartiționați hard-disk-ul, și să instalați prima dată Mac OS X. Partea bună este că nu trebuie să faceți nici un fel de setări complicate. Dacă ați reușit să instalați sistemul de operare de la Apple, atunci nu ar trebui să întâmpinați probleme. Dacă aveți nevoie de un ghid pentru a face acest lucru, și cu riscul de a mă repeta, limba engleză nu vă este străină, vă recomand un articol publicat pe situl Lifehacker, numit Install Snow Leopard on Your Hackintosh PC, No Hacking Required.

Apoi, va trebui să instalați Windows 7. După ce ați făcut acest lucru, porniți sistemul în Windows 7, descărcați Easy BCD și configurați sistemul să pornească în dual-boot Mac OS X și Windows 7.

instalare, windows 7, dual boot
instalare, windows 7, dual boot

Instalare duală Windows 7 și Ubuntu Linux

Un tutorial foarte detaliat despre cum puteți instala în configurație duală Windows 7 și ultima versiune de Ubuntu Linux puteți găsi chiar pe pagina echipei Ubuntu România. Este un ghid scris în totalitate în limba română, inclusiv capturile de ecran fiind realizate astfel. Procesul de instalare este unul foarte simplu, dar ca pentru orice instalare de sistem de operare, vă recomand cu tărie să realizați copii de rezervă pentru datele dvs. înainte de a aduce modificări configurației dvs. Puteți accesa tutorialul de instalare dual-boot pentru Windows 7 și Ubuntu linux aici: Dual Boot - Ubuntu.

instalare, windows 7, dual boot
instalare, windows 7, dual boot

În final …

După cum veți descoperi din aceste ghiduri, dar și din propria dvs. experiență, Windows 7 este sistemul de operare cel mai ușor de instalat al Microsoft. Chiar dacă veți dori să îl instalați alături de alte sisteme de operare, realizate tot de Microsoft (Windows XP, Windows Vista) sau nu (Mac OS X Leopard, Ubuntu Linux), procedura nu este foarte complicată.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Sistem și Securitate Windows