Cum îți controlezi calculatorul cu Windows de pe un Windows Phone?

Te-ai întrebat vreodată dacă este posibil să îți controlezi calculatorul sau laptopul cu Windows folosindu-ți smartphone-ul cu Windows Phone, ca și cum smartphone-ul ar fi o telecomandă? Nu ar fi fain să stai pe canapea și să îți pui calculatorul să pornească o melodie fără a te ridica? Dar să îl oprești fără a te ridica din pat? Toate acestea și chiar mai multe sunt posibile dacă folosești o aplicație de control la distanță. Din fericire, Magazinul Windows Phone oferă destule aplicații de acest gen. Și cea mai bună este PC Remote. De aceea, am decis să ne uităm mai atent la ea și să vedem cum funcționează.

Ce ar trebui să știi despre PC Remote pentru Windows Phone

Înainte de a vorbi despre aplicație în sine, iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare:

  1. Pentru ca Windows Phone-ul și calculatorul (sau calculatoarele) tău/tale să poată comunica unele cu altele, trebuie să se conecteze la aceeași rețea. În general, acest lucru înseamnă că atât calculatorul cât și smartphone-ul tău trebuie să se conecteze la același ruter. Calculatorul poate fi conectat printr-un cablu de rețea sau prin Wi-Fi. Evident, Windows Phone se va conecta prin wireless.
  2. Calculatorul pe care vrei să îl controlezi trebuie să ruleze un program server ce îl va face disponibil pentru celelalte dispozitive din rețea. Acest program server este numit PC Remote Server, și poate descărcat de pe acest sait: PC Remote Server.
  3. Pe Windows Phone, va trebui să instalezi aplicația PC Remote, pe care o vei găsi în Magazin sau o poți descărca direct de aici: PC Remote. De asemenea, există o versiune pro a acestei aplicații, cu plată, pe care o poți găsi aici: PC Remote Pro.
  4. După cum am spus, există două versiuni de PC Remote: una gratuită și una contra cost. Versiunea gratuită include multe opțiuni, precum controlul mouse-ului și al tastaturii, desktop la distanță, control volum, oprirea, deconectarea sau intrarea în mod repaus și multe telecomenzi personalizate pentru lucruri ca YouTube, Windows Media Center, iTunes sau VLC. Versiunea plătită – PC Remote Pro – nu arată reclame și oferă opțiuni suplimentare precum gesturile din Windows 8.1, o telecomandă personalizabilă, transfer de fișiere între calculator și smartphone sau suport pentru monitoare multiple.

Cum configurezi PC Remote Server pe calculatorul tău Windows

Înainte de orice, trebuie să descarci și să instalezi PC Remote Server pe calculatorul tău. Vei găsi acest program aici: PC Remote Server.

Când vei rula serverul pentru prima dată, dacă Paravanul de protecție Windows este pornit, este posibil să te întrebe dacă îi permiți să comunice pe rețea. Apasă pe butonul Se permite accesul.

Fereastra serverului conține câteva file, fiecare cu setul său diferit de opțiuni. Totuși, unele dintre ele sunt utile numai dacă vei folosi și alte aplicații de la dezvoltatorul PC Remote sau dacă deții versiunea plătită a acestei aplicații. Pentru că scopul acestui ghid este de a arăta numai cum îți poți controla de la distanță calculatorul, nu vom intra în detalii despre fiecare dintre setările disponibile aici. Ceea ce trebuie să știi este că, pentru a controla de la distanță PC-ul, setările implicite sunt suficiente.

Așa că, fără alte detalii, este de ajuns să minimizezi programul de server și să mergi mai departe la următoarea secțiune a acestui articol.

Cum folosești aplicația PC Remote pentru Windows Phone

Primul pas pe care va trebui să îl faci pe Windows Phone este să descarci și să instalezi aplicația. După cum am arătat în prima secțiune a acestui ghid, poți fie să cauți aplicația PC Remote în Magazin, sau poți folosi această legătură: PC Remote.

Pe telefon, glisează la lista de Aplicații și apasă pe PC Remote.

Vei fi întâmpinat de o scurtă prezentare a aplicației. Apasă next până ajungi la ecranul principal al aplicației.

Pe ecranul principal, aplicația va căuta automat și apoi va afișa toate calculatoarele din rețea care rulează PC Remote Server.

Dacă nu vezi calculatorul, îl poți adăuga manual. Apasă semnul plus din partea de jos a ecranului. Se va deschide un nou ecran, unde poți introduce adresa IP a calculatorului la care vrei să te conectezi. După ce ai introdus-o, apasă Add (Adaugă).

Pe ecranul Computers, apasă pe calculatorul la care vrei să te conectezi. Când Windows Phone s-a conectat la calculator, vei primi acces la un nou set de ecrane: Controls, Featured Apps și Media Controls.

Partea care ne interesează pe noi cel mai mult este ecranul Controls (Controale). Acesta este locul unde vei găsi toate telecomenzile. Pentru a folosi una dintre cele disponibile, apasă pe numele ei. De exemplu dacă vrei să folosești mouse-ul de pe calculator, apasă Mouse. Sau dacă vrei să oprești calculatorul, apasă Power Controls (Controale pentru alimentare).

Fiecare dintre controalele disponibile îți va permite să faci alte lucruri pe calculator și va afișa lucruri diferite pe telefon.

De exemplu, controlul Mouse va transforma ecranul telefonului într-un touchpad ca cel de pe laptop, cu care poți muta mouse-ul.

Un alt exemplu: dacă alegi să folosești controlul Keyboard (Tastatură) vei avea la dispoziție două ecrane, unul ce conține tastele de text și unul pentru tastele speciale precum F1, până la F12, Home, Page Up, Page Down, etc.

Pe ecranul Media Controls (Controale Media), vei găsi câteva telecomenzi personalizate ce sunt utile la interacțiunea cu playerele media instalate pe calculator. Poți controla aplicații precum Windows Media Player, iTunes sau Winamp.

De exemplu, telecomanda Winamp îți va pune la dispoziție un set de controale de bază, pe care le poți folosi numai în Winamp.

Ecranul Featured Apps (Aplicații Recomandate) oferă telecomenzi pentru anumite programe, precum: YouTube, PowerPoint sau Windows Media Center.

Concluzie

PC Remote este o aplicație extraordinară, ce permite utilizatorilor controlarea de la distanță a calculatoarelor lor, direct de pe un smartphone cu Windows Phone. Oferă multe controale și nu vei avea probleme în a înțelege ce face fiecare dintre ele. Așa că dacă te afli în căutarea unei aplicații de control la distanță, ar trebui să încerci PC Remote. Dacă vrei și mai mult control, este posibil să te intereseze și achiziția versiunii pro.