Cum îți transformi casa într-o locuință inteligentă

Cum îți transformi casa într-o locuință inteligentă

Instalarea elementelor de bază pentru o casă inteligentă (smarthome) a devenit un lucru mai ușor și mai accesibil ca niciodată. Dar de unde începi? Am căutat modalități de a începe cu o mică instalare care se poate extinde ulterior. Hai să ne uităm împreună la câteva scenarii și apoi poți să hotărăști dacă este vreunul potrivit pentru tine:

Reclamă

Casa ta - ce poate să fie atât de inteligent la ea?

După ce ne-am uitat la un episod din Star Trek cu Picard vorbind cu Enterprise, știm ce vrem de la casa noastră: un servitor supracalificat care este în stare să ne îndeplinească toate dorințele și chiar să ghicească câteva la care noi nu ne-am gândit. Dacă asta sună pentru tine ca un scenariu științifico-fantastic, vei fi surprins de ceea ce găsești chiar acum pe piață. Tehnologia este departe de a-și valorifica pe deplin potențialul, dar poți să obții și acum rezultate satisfăcătoare.

Ce parte din casă poate fi conectată la o soluție inteligentă? Zonele de acoperire ale echipamentelor sunt nenumărate. O grămadă de start-up-uri pariază pe faptul că sunt în stare să găsească următorul aparat minune. Firme mari precum Google sau Apple investesc din greu în case inteligente și produc atât aparate cât și standarde care să le unească. Iată câteva exemple:

Ce este inteligent, este capacitatea acestor aparate de a comunica cu tine și între ele și de a lua decizii bazate pe această interacțiune. Prima întrebare este: Cum reușesc să comunice? Nu este o întrebare trivială pentru că aceste aparate folosesc mai multe standarde de comunicare. Casa nu va fi prea inteligentă dacă aparatele nu pot "vorbi" unele cu altele.

Reclamă

Un centru pentru inteligența din casă

O modalitate de a asigura comunicarea, este instalarea unei centrale care știe să "vorbească" cu fiecare aparat în parte pe "limba" lui. Centrala asigură și programarea și monitorizarea aparatelor, astfel încât să îți fie ușor să le ții pe toate sub control. O centrală pe care o găsim pe piață este cea de la Fibaro: Centrala generala Fibaro Home Center 2.

casa, inteligenta, dispozitive, metode, plan
casa, inteligenta, dispozitive, metode, plan

Centralele au uneori funcții specializate. Un exemplu este Logitech Harmony Home Hub. Acest hub promite să integreze absolut toate aparatele din casă care au funcții audio/video. O altă variantă este Amazon Echo care permite controlul prin voce al casei.

Centrala este o modalitate bună de a ține sub control casa inteligentă. Partea negativă este că inteligența casei este limitată de această centrală. Cum tehnologia avansează cu o viteză fantastică, centrala poate fi depășită de produse noi în câteva luni.

Centrala nu este însă singura cale de a echipa o casă inteligentă. Există și o modalitate "colectivă" și pentru a ilustra modelul ne întoarcem la o altă analogie cu Star Trek: Borg.

Descoperă: Smarthome Blog Știri